Huidproblemen bij honden

Heb je gemerkt dat je hond zich regelmatig plotseling krabt? Likt hij aan zijn vacht, bijt hij soms in zijn poten of rolt hij op een vreemde manier? Waarschijnlijk heeft je hond last van jeuk.

Dit komt veel vaker voor dan men doorheeft. Maar liefst 20% van de honden die naar de dierenarts gebracht wordt, heeft last van jeuk of andere huidproblemen. Heeft je hond veel last van jeuk? Onderneem dan actie, want huidproblemen zijn vaak complex van aard en soms moeilijk te verhelpen. In dit artikel lees je over de verschillende huidproblemen die honden kunnen hebben, hoe deze te voorkomen en welke hulp de dierenarts kan bieden.

Als je hond last heeft van jeuk, kan hij dit op verschillende manieren laten zien. De hond kan gaan krabben, likken, bijten, schuren of rollen over de vloer. Soms ontstaan daardoor kale plekken of zelfs wonden op de huid. Er kunnen verschillende oorzaken van jeuk zijn. Deze kunnen we in vier groepen kunnen indelen: parasieten, infecties, allergieën en overige redenen. Soms is de oorzaak snel gevonden en verholpen. Het komt ook regelmatig voor dat verschillende huidaandoeningen dezelfde symptomen hebben en dat daarom voor het vinden van de oorzaak meer onderzoek nodig is.

Raadpleeg de dierenarts als je hond…

  • Veel krabt
  • Veel aan de huid likt, schuurt, bijt en/of rolt
  • Kale plekken of wonden heeft
  • Terugkerende oorontstekingen heeft

 

Parasieten

De vlo is de nummer één in het veroorzaken van jeuk. Daarnaast komen infestaties met luizen, schurftmijten en vachtmijten voor die deze categorie vertegenwoordigen. Vaak is microscopisch onderzoek nodig om deze aan te tonen. Lees hier meer over parasieten bij de hond.

Infecties

Infecties van de huid kunnen optreden na het oplopen van een verwonding of als complicatie na het ondergaan van een operatie. Vaak komen huidinfecties voor, die worden veroorzaakt door bacteriën en gisten, bij honden met onderliggende huidproblemen, zoals allergieën. Ook bestaan er besmettelijke schimmelinfecties zoals ringworm, die kan overgaan op mens en dier (een zogenaamde zoönose).

Allergieën

Allergieën staan met stip op nummer twee van de jeukveroorzakers. De hond kan allergisch reageren op iets in zijn omgeving, zoals: omgevingsmijten, pollen of huidschilfers van andere diersoorten. Deze allergie noemen we atopie. In veel gevallen is atopie genetisch bepaald en komt dan ook bij het ene hondenras vaker voor dan het andere. Ook kunnen veel honden overgevoelig reageren op bepaalde bestanddelen uit de voeding (meestal dierlijke eiwitten). Daarnaast kan er sprake zijn van een vlooienallergie, contactallergie, of een allergische reactie op een medicijn.

Overige redenen

Onder deze categorie vallen onder andere de huidziekten en huidveranderingen die worden veroorzaakt door immuungemedieerde aandoeningen en vormen van huidkanker. Ook kunnen bepaalde hormonale aandoeningen de huid dusdanig uit balans brengen, dat jeuk als gevolg van secundaire bacteriële en/of gistinfecties ontstaat.

Preventieve behandeling

Als hondeneigenaar kun je veel doen om jeuk bij je hond te voorkomen. Een hond met een schone goede vacht die een goede voeding krijgt, heeft een minder grote kans op huidproblemen dan een hond die slecht verzorgd wordt. Door elke dag een beetje aandacht te geven met de juiste zorg voor je hond, creëer je de beste omstandigheden voor zijn gezondheid. Om huidproblemen te voorkomen, zijn de volgende punten van belang:

Voeding

Geef je hond voer van hoge kwaliteit. Honden kunnen gevoelig zijn voor verschillende soorten voeding. Laat je over de kwaliteit van de juiste voeding voor je hond adviseren door je dierenarts.

Hygiëne

Geef een goede verzorging aan je hond. Bij langharige honden is het belangrijk dat de vacht regelmatig wordt geborsteld en gekamd, ook tussen de tenen en de voetzolen. Knip daarnaast regelmatig zijn nagels indien deze snel te lang worden.

Wassen

Een gezonde hondenhuid en –vacht hoeft niet vaak gewassen te worden. Indien je hond erg vies is geworden, was hem dan in bad of onder de douche met een goede hondenshampoo. Vergeet hem niet goed af te spoelen en te drogen. Sommige honden zijn gevoelig voor huidinfecties door vocht. Als een hond behandeld wordt voor een aanhoudende huidinfectie, zijn er speciale shampoos die wekelijks of meerdere malen per week aangebracht moeten worden. Laat je hiervoor adviseren door je dierenarts.

Inspectie

Onderzoek je hond regelmatig op huidproblemen, zo kun je deze in een vroeg stadium opsporen. Vergeet de poten van je hond niet bij de controle mee te nemen. Oorproblemen bij honden wijzen bijna altijd op een huidprobleem. Het is daarom erg belangrijk om te kijken en te ruiken aan de oren van je hond. Zichtbaar veel oorsmeer of een afwijkende geur uit de oren duiden op gezondheidsproblemen.

Wat doet de dierenarts?

Jeuk kan makkelijk te behandelen zijn, maar vaak heeft jeuk verschillende oorzaken en kan het enige tijd duren voordat het huidprobleem opgelost is. Sommige ziekten zijn chronisch en verdienen langer medische aandacht. Overleg samen met je dierenarts welke behandeling het beste is voor je hond.

De dierenarts kan tijdens een bezoek onder andere de volgende vragen stellen:

  • Hoe lang heeft je hond last van jeuk?
  • Waar op het lichaam likt/bijt/schuurt/krabt je hond?
  • Waar bestaat de voeding van je hond uit?
  • Braakt je hond regelmatig of heeft hij diarreeklachten?
  • Zijn er ook andere dieren in je huishouden die last hebben van jeuk?
  • Is de jeuk seizoensgebonden?

 

Daarna zal de dierenarts je hond en zijn huid onderzoeken. Op basis van wat de dierenarts constateert worden monsters genomen (voor b.v. microscopisch onderzoek) en een (voorlopige) diagnose gesteld. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld met een planning voor de vervolgbezoeken.

Behandeling

Antiparasitaire behandelingen bieden gewoonlijk een snel en effectief resultaat. Men probeert de behandeling van huidinfecties met antibiotica te vermijden om bacteriële resistentie te voorkomen. In veel gevallen wordt er dan ook een speciale antimicrobiële shampoo voorgeschreven. Als de dierenarts vermoedt dat er sprake kan zijn van een allergie, worden huidinfecties en parasieten altijd eerst uitgesloten voordat er uitgebreider onderzoek wordt gestart. Bij allergie richt de diagnostiek zich op het aantonen van de oorzaak en zal een behandelplan op maat moeten worden gemaakt voor je hond. Verschillende behandelingen zijn mogelijk; van eens in de paar weken een injectie tot het geven van een dagelijkse tablet/drankje.

Wil je meer informatie over huidproblemen bij honden? Raadpleeg dan je dierenarts of vind er een bij je in de buurt.