Maag- en darmproblemen bij katten

De meest voorkomende klachten bij maag- en darmproblemen bij katten zijn braken en diarree. De oorzaken zijn divers en kunnen variëren van bedorven voedsel tot chronische aandoeningen. Als je kat bloed in de ontlasting of bij het braken heeft, moet je direct een dierenarts raadplegen.

Urgente problemen

Men noemt een ontsteking aan het maagdarmkanaal ‘gastro-enteritis’. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van deze ontsteking. Zo kan er sprake zijn van een bacteriële of virusinfectie, bedorven voeding, een allergie of het gebruik van medicijnen. Wanneer je kat plotseling andere voeding krijgt of (koe)melk drinkt kan dit ook diarree veroorzaken. Men spreekt in deze situatie van acute maag- en darmproblemen bij katten omdat de symptomen snel zichtbaar worden.

Chronische problemen

Als de symptomen langer duren dan drie weken, spreekt men van chronische problemen. Aandoeningen zoals een alvleesklier-, nier– of leverziekte en verschillende parasieten kunnen ook braken en diarree veroorzaken. Deze klachten zijn vaak langdurig van aard. Als je kat langer dan drie weken of steeds terugkerend last heeft van deze symptomen moet er een onderzoek gestart worden naar de maag- en darmproblemen. Andere tekenen van chronische problemen in het maagdarmkanaal zijn vermoeidheid, verlies van eetlust en vermageren.

Neem contact op met je dierenarts als de maag- en darmproblemen bij katten ernstig van aard zijn of regelmatig terugkeren.