Bereid de oren van je hond voor op oudjaarsavond

Angstige hond Honden geluiden Oud en nieuw

De oliebollen en champagne staan klaar. Het is weer tijd om het jaar knallend af te sluiten! Erg leuk voor ons, maar soms minder voor onze dieren. De harde knallen van het vuurwerk kunnen je hond erg bang maken.

Vuurwerkangst komt veel voor bij honden. Hoe bang je hond is verschilt per dier. Sommige honden schrikken van vuurwerk, maar herstellen snel. Anderen schrikken heftiger en herstellen langzamer. Een hond kan zo erg in paniek raken dat hij uren onrustig is en soms dagenlang gestrest blijft. Trillingen die wij niet kunnen voelen of horen kunnen deze honden al bang maken. Dit heet geluidsfobie. Erg vervelend voor zowel hond als eigenaar. Door je hond zo goed mogelijk door de avond heen te helpen, verklein je de kans op een bange hond.

Denk je aan viervoeter
Geef je hond een veilige plek in huis en zorg voor afleiding. Negeer hem niet!

 

Zorg voor een veilige plek
Een bange hond wil vluchten. Zorg daarom dat je hond een veilige plek heeft in huis waar hij zich kan verstoppen. Als hij een vast plekje in huis heeft waar hij zich fijn voelt, dan is dit geschikt. Leg een deken op de grond of bijvoorbeeld over de bench heen zodat het geluid en de trillingen zoveel mogelijk worden gedempt. Deze laatste zorgt ook dat de flitsen minder zichtbaar zijn. Daarnaast kun je op de plek een t-shirt met je geur neerleggen, om je hond gerust te stellen. Zorg wel dat hij altijd de plek kan verlaten en dat er genoeg ventilatie is.

Afleiden van je hond
Je kunt je hond afleiding geven tijdens het vuurwerk. Dit kun je doen door hem bijvoorbeeld een botje of een gevulde Kong te geven. Ook kun je muziek draaien om het geluid te camoufleren. Als je hond steun zoekt bij je, laat hem dan zijn gang gaan. Straf hem niet. Je kunt met je hond spelen, maar dwing hem niet als hij geen zin heeft.

Extra hulpmiddelen
Het is mogelijk extra hulpmiddelen in te zetten als je hond veel last heeft van vuurwerkangst. Deze middelen kunnen verdampers, sprays, voedingssupplementen en halsbanden zijn. Ook zijn er vuurwerk CD’s verkrijgbaar waarmee je je hond kunt laten wennen aan de geluiden. Het beste is om hiermee mee te trainen geruim voor oud en nieuw.

Raadpleeg je dierenarts over het gebruik van deze middelen of vuurwerkangst bij je hond.

Laatste nieuws