Laat je hond nooit alleen achter in de auto – hij wordt warmer dan je denkt

Hond en warmte Hond in auto Oververhitting hond

Nu de zomer weer is aangebroken, is het belangrijk te onthouden dat je hond nooit in de auto moet worden achtergelaten! De warmte stijgt snel tot een dodelijke temperatuur. Elk jaar lijden veel honden aan een hitteberoerte omdat ze zonder toezicht in de auto zijn achtergelaten.

Er zijn geen hoge temperaturen nodig om een geparkeerde auto warm te laten worden. Als de zon op de auto staat zal de temperatuur snel oplopen, ongeacht of er een raam opengelaten is. Er is te weinig luchtcirculatie en de temperatuur is veel te hoog.

Laat geen huisdieren in de auto achterlaten als de temperatuur in de auto boven 25° Celsius kan komen.

Honden met extra risico

  • Honden met een dikke vacht
  • Honden met overgewicht
  • Oudere honden
  • Honden met ademhalingsproblemen
  • Honden met een ‘platte’ neus, zogenaamde brachycefalen. Deze honden hebben genetisch gezien al smalle luchtwegen. Ze raken eenvoudig oververhit, zelfs bij lagere temperaturen en bij lagere inspanning.
  • Honden met hartproblemen
  • Honden met longproblemen

Laat honden nooit op warme dagen alleen achter in de auto, om lijden en een tragische dood te voorkomen. Een hond kan binnen een kwartier overleden zijn. Mocht je een hond in een auto opgesloten zien zitten op een warme dag, schakel dan de politie in via 0900 – 88 44. Hoe eerder de hond hulp krijgt, hoe groter de overlevingskans. Breek zo nodig het raam, haal de hond er uit en leg het dier in de schaduw. Help hem afkoelen door de binnenkant van de oren en liezen nat te maken. Maak de vacht niet nat! Neem zo nodig contact op met de dierenambulance via 144. Bel altijd eerst de politie voordat je actie onderneemt.

Honden achterlaten in een te hete auto is een vorm van dierenmishandeling en daarmee bij de wet verboden.

Geniet van het zomerweer, maar hou rekening met je viervoeter(s). Ook op bewolkte dagen.

Laatste nieuws