Uitbraak dodelijke hondenziekte Noorwegen

Braken Diarree Dodelijke hondenziekte Hondenziekte noorwegen

De afgelopen dagen zijn er in Noorwegen, met name in Oslo, al meerdere honden overleden met vooraf dezelfde symptomen: braken en bloederige diarree. Ga je met je hond naar Noorwegen, of heeft jouw hond diarree of braakt hij? Lees hier wat je kunt doen.

Uitbraak hondenziekte Oslo dodelijk

De huidige situatie

In Noorwegen zijn 25 honden binnen 24 uur overleden aan een ziekte die bloederige diarree en braken veroorzaakt. Meer dan 40 honden zijn ziek. Vooral rond Oslo, maar ook in overige delen van Noorwegen zoals Trondheim zijn honden overleden.  Het gaat hierbij om zowel jonge als oude honden.

De oorzaak van de ziekte is nog onbekend. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het gaat om vergiftiging of besmet voedsel. Bij vijf honden zijn er bepaalde bacteriën gevonden die mogelijk een rol spelen. Meer onderzoek wordt op dit moment gedaan om de oorzaak te achterhalen.

Mijn hond heeft klachten van braken en diarree, wat moet ik doen?

Neem contact met jouw dierenarts op wanneer uw hond last heeft van braken of diarree. Wanneer u niet recent met uw hond in Noorwegen bent geweest is het niet waarschijnlijk dat uw hond deze ziekte heeft, toch kan met name bij oudere en jonge honden heftig braken en diarree snel tot problemen leiden.

Ik ga met mijn hond naar Noorwegen, wat moet ik doen?

Wanneer je binnenkort met je hond naar Noorwegen gaat, zorg dan dat hij volledig gevaccineerd is en je aan alle wettelijke eisen voldoet om de grens te passeren. In Noorwegen zelf gelden de volgende adviezen om besmetting te voorkomen:

  • Beperk nauw contact met andere honden.
  • Laat uw hond niet snuffelen aan ontlasting of andere honden tijdens het uitlaten.
  • Vermijd dat de hond veel snuffelt in de greppel waar andere honden zijn geweest.
  • Ga naar de dierenarts bij bloederige of hevige diarree, braken of een snel verslechterende algehele toestand van uw dier. Bel de dierenarts voordat u uw hond meeneemt naar de kliniek.
  • Vermijd grote bijeenkomsten voor honden zoals hondenshows en evenementen.

Laatste nieuws