Gezond tandvlees hond

Bekijk jij het tandvlees van jouw hond wel eens? Wanneer het tandvlees er gezond uitziet, betekent dit meestal dat je dier ook een goede mondgezondheid heeft. En een gezonde mond levert een positieve bijdrage aan het welzijn van jouw dier! Maar hoe weet je nu hoe je het tandvlees van je hond goed kunt controleren? En wanneer is het tandvlees ongezond? Je leest het in dit artikel.

Gezond tandvlees hond

Waaraan herken je gezond tandvlees bij een hond?

Om het tandvlees van je hond te controleren, til je met je duim voorzichtig de bovenlip op. Controleer eerst de kleur van het tandvlees. Dit moet lichtroze zijn als je hond in rust is. Wanneer je kort op het tandvlees drukt, wordt de kleur even iets lichter, waarna het binnen een seconde weer de roze, gezonde kleur moet zijn.

Daarnaast kan je kijken of het tandvlees nergens gezwollen is en overal mooi aansluit op het gebit. Er mogen geen ruimtes tussen de tanden en het tandvlees zichtbaar zijn, alle tandhalzen moeten bedekt zijn en het mag niet bloeden.

Let ook op de adem van je hond als je het tandvlees controleert. Stinkt je hond uit zijn bek, terwijl alles er toch gezond uit lijkt te zien? Mogelijk is het tandvlees toch ontstoken of speelt er een ander probleem in de mondholte. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vermoedt dat de mondgezondheid van je hond niet in orde is.

Hoe zorg je ervoor dat het tandvlees van je hond gezond blijft?

Om ervoor te zorgen dat het tandvlees van je hond gezond blijft, is een actieve bijdrage van jou als baasje nodig. Dit zijn manieren om de mondgezondheid van je hond gezond te houden:

  • Tandenpoetsen
    Poets dagelijks de tanden en kiezen van je hond met tandpasta voor honden. Op deze manier verwijder je tandplak tijdig, voordat de bacteriën in het tandplak ontstekingen kunnen veroorzaken.
  • Voeding en snacks
    Geef je hond brokken en kauwstaven die de werking van tandplak op het gebit afremmen. Bespreek met je dierenarts welke voeding het meest geschikt is voor jouw hond.
  • Vermijd suikerhoudende tussendoortjes
    Net als bij mensen is suiker niet goed voor het glazuur op de tanden en kiezen van je hond.

Wat moet je doen als je hond geen gezond tandvlees heeft?

Als er te veel tandplak of tandsteen op het gebit van je dier zit, dan kan dit de gezondheid van het tandvlees aantasten. Zo kan tandvlees ontstoken raken, of kan het zich terugtrekken, waardoor tanden en kiezen los gaan staan.

Ongezond tandvlees kan je herkennen aan een donkerrode kleur, een vieze geur en/of aan het feit dat het tandvlees snel bloedt. Bijvoorbeeld als je hond speelt met een stok, of een harde kauwsnack eet.

Wanneer het tandvlees niet gezond is, laat dan een professionele gebitsreiniging door de dierenarts uitvoeren. Hiermee wordt de mondgezondheid, en dus ook de gezondheid van het tandvlees, hersteld. Zo voorkom je dat er andere gebitsproblemen bij je hond ontstaan.

Veelgestelde vragen over het tandvlees bij honden

Welke kleur moet het tandvlees van een hond hebben?

Het tandvlees van je hond moet lichtroze van kleur zijn. Rood of erg bleek tandvlees kan wijzen op een ontsteking of ziekte. Sommige honden hebben zwart tandvlees, of zwarte (pigment)vlekken erop. Dit is normaal en geen reden voor zorgen.

Hoe herken je gebitsproblemen bij honden?

De kenmerken van gebitsproblemen bij honden kunnen zeer wisselend zijn. Veel geziene kenmerken zijn een stinkende adem, moeite met eten of kauwen, kwijlen en bloedend tandvlees. Als je vermoedt dat jouw hond een gebitsprobleem heeft, is het raadzaam altijd een dierenarts te raadplegen. Gebitsproblemen kunnen voor veel pijn en ongemak zorgen en gaan niet vanzelf over.