Een besmetting met wormen is niet seizoensgebonden. Toch hebben we in de zomer extra aandacht voor deze sliertige beestjes. Op buitenlandse vakantiebestemmingen komen meer of andere wormen voor dan in Nederland. Neem je je huisdier niet mee maar verblijft je maatje in een pension? Ook dan moet je (ont)wormen in je agenda zetten.
Wormen komen over de hele wereld en gedurende het hele jaar voor. Daarom is regelmatig ontwormen sowieso een goede zaak. Wormen kunnen immers schadelijk zijn voor de gezondheid. Afhankelijk van het soort worm kunnen problemen variëren van jeuk en buikpijn tot infecties en zelfs overlijden. Bij pups en kittens kan het groeistoornissen opleveren.
Symptomen
Wormen zijn niet altijd te zien. Zeker de eitjes zijn zo klein dat ze met het blote oog niet waarneembaar zijn. Zie je wormen in de ontlasting, dan weet je zeker dat je dier besmet is. Andere aanwijzingen van de aanwezigheid van wormen zijn:
- Diarree of braken, eventueel met zichtbare wormen
- Gebrek aan eetlust en/of gewichtsverlies
- Regelmatig ‘sleetje rijden’ (met het achterwerk over de grond schuiven)
- Slechte conditie en/of doffe vacht
Extra aandacht voor ontwormen is onder andere nodig als je op vakantie gaat naar een gebied waar hartworm voorkomt (voornamelijk landen rond de Middellandse Zee). Of als je hond of kat in een kennel of pension is geweest waar het besmettingsgevaar wat groter kan zijn. Overigens is ook bij een vlooieninfectie ontwormen nuttig, omdat vlooien lintwormen kunnen overbrengen. Wormen kunnen ook voor mensen een gevaar vormen, omdat de wormen bij besmetting organen kunnen aantasten.
Soorten wormen
De meest voorkomende darmworm is de spoelworm. Andere wormsoorten zijn de lintworm, de vossenlintworm, de haakworm, longworm en de hartworm. De laatste is het meest levensbedreigend, want de circa twintig centimeter lange worm ‘nestelt’ zich rond het hart en in de longslagaders. Heeft je huisdier koorts en is hij benauwd en moe? Moet hij veel hoesten en is hij afgevallen? Ga dan direct bij je dierenarts langs.
De hartworm wordt overgebracht door muggen. Dus bij preventie moet je in ieder geval de hond beschermen tegen muggenbeten. Gebruik hiervoor alleen middelen die geschikt zijn bevonden voor honden. Daarnaast zijn er medicinale middelen om hartworm te voorkomen.
Hoe kom je eraan?
Je hond of kat kan op allerlei manieren in contact komen met wormen(eitjes):
- Eten van ontlasting of vers vlees waar wormen inzitten
- Likken aan zijn poten waar wormeneitjes opzitten
- Gestoken worden door een geïnfecteerde mug (hartworm)
- Via de placenta of moedermelk kunnen pups en kittens besmet raken met spoelwormen
Voorkomen is beter dan genezen!
Ontwormen kan drie manieren: met pasta, tabletten of een spot-on (pipetje in de nek). Welk middel je het beste kunt gebruiken, hangt onder andere af van het gewicht en de gezondheid van je hond of kat. Ook jouw voorkeur en die van je huisdier bepaalt welke manier het beste past.
In principe is de regel om minimaal vier keer per jaar te ontwormen. Heb je een vakantie in de planning? Gaat je hond of kat naar een kennel of pension? Vraag dan aan je dierenarts hoe jij op de juiste momenten kunt ontwormen. Je dierenarts adviseert je graag.