Ziekten bij paarden

Aandoeningen bij paarden zijn niet ongewoon. Op deze pagina gaan we in op verschillende ziekten en verwondingen die bij paarden voorkomen.  We beschrijven de symptomen en achterliggende oorzaken, vertellen wat je thuis voor je paard kan betekenen en wanneer een dierenarts bezoek vereist is. Daarnaast geven we informatie over wat een dierenarts voor je paard kan doen, wat voor behandelingen er beschikbaar zijn, wat voor medicijnen er voorgeschreven kunnen worden en wat nodig is voor de nazorg.

Gemeenschappelijke paardenziekten en andere aandoeningen bij paarden

Koliek is een van de meest voorkomende aandoeningen waarvoor paardeneigenaren met hun paard de dierenarts bezoeken. De aandoening kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Gaskoliek kan verholpen worden met de hulp van beweging, maar koliek kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een gedraaide darm. Het is daarom verstandig altijd een dierenarts in te schakelen als koliek vermoed wordt. Je paard kan in een korte tijd de ziektesymptomen tonen.
Lees meer over koliek bij paarden

 

Hoefbevangenheid

Elk jaar wordt een groot aantal paarden behandeld voor acute en chronische hoefbevangenheid. Acute hoefbevangenheid, een van de meest voorkomende ziekten tijdens het weideseizoen, is een ziekte geworden die we het hele jaar door waarnemen.

 

Kreupelheid

Kreupelheid komt met regelmaat voor bij paarden. Het vinden van de oorzaak van orthopedische problemen en stellen van een juiste diagnose kan echter een uitdaging zijn.

 

Wondblessure

Paarden kunnen zich eenvoudig blesseren in bijvoorbeeld de wei. Kleine wonden en blessures kun je vaak zelf behandelen. Voor grote wonden is het verstandig een dierenarts in te schakelen. Als je paard koorts ontwikkelt of kreupel loopt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Het niet op tijd behandelen van blessures en infecties kan de situatie verergeren.

 

Besmettelijke paardenziekten

Ringworm, een huidschimmel

Droes, een zeer besmettelijke bacterie die zorgt voor een infectie aan de luchtwegen

Paardeninfluenza, een ziekte veroorzaakt door een virus en de luchtwegen aantast.

EHV-virus, een herpesvirus waar twee varianten van zijn: EHV-1,  ook het abortusvirus genoemd, en EHV-4, genaamd rhino(pneumonie).

Aandoeningen bij veulens

Veulenziekte

Bronchiale longontsteking

Blaasruptuur

Constipatie