Een klein huisdier kiezen

Dat huisdieren goed zijn voor mensen is inmiddels wel bewezen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen dat huisdieren voor minder stress en een gelukkiger gevoel bij de mens zorgen. Toch is het slim je goed te oriënteren bij de aanschaf van een klein dier.

Vaak worden deze dieren in een impuls gekocht: leuk voor de kinderen, of goedkoop in aanschaf en onderhoud. Maar ook een klein huisdier heeft meer ruimte en aandacht nodig dan je misschien zou denken. En wist je dat bijvoorbeeld konijnen wel 16 jaar oud kunnen worden? In dit artikel helpen we bij het maken van een keuze voor een klein huisdier.

Klein huisdier kiezen

Onder kleine huisdieren verstaan we konijnen, knaagdieren, fretten en vogels. Allemaal dieren die gekozen kunnen worden wanneer je niet veel woonruimte beschikbaar hebt, zoals in een appartement of een huis met een kleine tuin. Of als je geen tijd hebt voor lange wandelingen met een hond.

Ruimte

Hoe je het dier gaat huisvesten is misschien wel het belangrijkste onderdeel tijdens je keuze, want je moet voldoende ruimte hebben voor je dieren. Bedenk vooraf of je ze binnen of buiten wil gaan houden. Cavia’s, konijnen en vogels kunnen prima buiten leven, mits hun nachtverblijf aan bepaalde voorwaarden voldoet. En ze hebben redelijk veel ruimte nodig om aan hun natuurlijke behoeften te kunnen voldoen. Wil je deze dieren binnen houden, moeten ze dagelijks uit het hok gelaten worden om voldoende beweging te krijgen. Een hamster, rat of muis kan je juist beter niet buiten houden. Zij gedijen goed binnenshuis in een warme omgeving en hebben ook minder ruimte nodig. Veel dieren, zoals ratten, cavia’s, konijnen en vogels zijn niet geschikt om alleen te houden en zullen dus minimaal met zijn tweeën moeten leven.

Verzorging

Bedenk dat je zin en tijd moet hebben om dagelijks na je werk nog aandacht aan je huisdier te schenken. Ook zal het dierverblijf wekelijks (en eventueel vaker) schoongemaakt moeten worden. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de diersoort en het aantal dieren dat je hebt. De omgeving van de kooi moet je dagelijks schoonhouden omdat er vaak bodemmateriaal naast de kooi zal vallen. En je kan je afvragen of jouw huisdier wel gelukkig is als hij de hele dag alleen thuis is. Je zal hem dus, buiten genoeg bewegingsruimte, ook speelgoed moeten aanbieden waar hij zichzelf mee kan vermaken. Heb je interesse in een papegaai of parkiet, bedenk dan dat deze vogels erg intelligent zijn en niet een hele dag in een volière gehouden kunnen worden.

Kinderen

Zoek je een maatje voor je kinderen, houd er dan rekening mee dat niet elk dier geschikt is om mee te knuffelen. Konijnen die het gewend zijn zullen dit toelaten, maar kunnen uit protest flink met hun achterpoten stampen. Ook cavia’s en gerbils (woestijnratten) houden over het algemeen niet van knuffelen. Tamme ratten, muizen en fretten vinden dit vaak wel leuk, maar zij zijn erg beweeglijk en daarom zijn niet geschikt voor hele jonge kinderen. Zoek ook uit of je huisdier naar keuze overdag of ’s nachts leeft, zodat jullie er niet wakker van liggen. Onder begeleiding van een volwassene kunnen kinderen spelletjes doen met een huisdier. Voor veel dieren is dit een leuke, afwisselende bezigheid.

Sommige dieren, zoals een konijn of parkiet, kunnen wel 15 jaar oud worden. Je kinderen verliezen misschien hun interesse na een paar jaar. De zorg komt dan volledig op de schouders van de ouders terecht. Wees hier ook op bedacht bij de aanschaf. Er zijn kinderboerderijen of dierenopvangcentra die dieren uitlenen (bijvoorbeeld cavia’s) zodat je een proefperiode kan kijken of het hebben van een klein huisdier iets voor jou en je gezin is.

Vakantie

Zoals bij elk huisdier is het goed je vooraf te bedenken wie er voor hen kan zorgen als je op vakantie bent. Een hamster is eenvoudig met zijn hok te verplaatsen naar een logeeradres, maar een fret, konijn of vogel uit logeren brengen is een stuk ingewikkelder.

Wil je meer informatie of tips over de aanschaf van een klein huisdier? Raadpleeg dan je dierenarts. Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.