Zorg voor je hamster

Hamsters zijn populaire huisdiertjes. Met hun wollige vachtje zien ze er ontzettend schattig uit. Als ze goed verzorgd worden kunnen ze twee tot drie jaar oud worden. We vertellen je hoe je goed voor je hamster zorgt.

Zorgen voor je hamster

Huisvesting

Hamsters zijn solitaire dieren. Dit betekent dat ze liever alleen leven, dus zonder soortgenoten. Meerdere hamsters in een kooi houden is geen goed idee. Ze zullen dan vechten tot een van hen overlijdt. Je hamster heeft een ruime kooi nodig om zijn natuurlijke gedrag te kunnen uitoefenen (minimaal 80 cm x 60 cm). Dit natuurlijke gedrag bestaat uit het zoeken en verstoppen van voedsel, graven, spelen en slapen. De meeste hamsterkooien hebben een diepe, dichte bak onderin waarin je een dikke laag bodembedekking kan doen. Hierin zal je huisdiertje een hol graven waarin hij ook zal slapen. Gebruik strooisel op basis van hennep, karton, mais of hout (geen naaldhout). Let op dat de tralies van de kooi dicht op elkaar zitten, zodat hij niet kan ontsnappen. Een verdieping in de kooi vergroot de leefruimte van je hamster. Zorg dat de afstanden tussen de verdiepingen niet te groot zijn, want hamsters zien geen diepte en kunnen hierdoor vallen.

Zet de kooi niet op de tocht en niet in de zon. Hier kan je hamster niet tegen.

 

Winterslaap

De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen de 18 en 23 graden. Wordt het kouder dan 10 graden kan de Syrische hamster in een winterslaap gaan. Het lijkt er dan op dat hij niet meer leeft, maar dit is niet zo. Als je goed kijkt dan zie je dat hij maar af en toe ademt. Leg hem terug in zijn nest en laat hem met rust, hij zal vanzelf weer wakker worden als de temperatuur gaat stijgen. Probeer te voorkomen dat je hamster in winterslaap gaat, want hij is hier in gevangenschap niet goed op voorbereid.

Wat eet een hamster?

Een hamster is een omnivoor, wat betekent de hij een alleseter is. Jouw diertje heeft dus ook eiwitten nodig die hij in de natuur uit insecten haalt. In complete voeding voor hamsters zitten alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Geef hem bij voorkeur palletbrokjes, hierin zitten alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Gemengd voer maakt je hamster kieskeurig en zorgt ervoor dat hij steeds dezelfde voedingsstoffen binnen krijgt. Als tussendoortje kan je een stukje appel of wortel geven of een honden- of kattenbrokje. Geef hem niet te veel lekkers! Hamsters floreren het beste bij een karig menu. Verder is knagen een belangrijk onderdeel van zijn dagelijkse (voedings)behoefte. Zorg dus altijd voor voldoende vers hooi in de kooi. Uiteraard mag een flesje fris drinkwater ook niet ontbreken.

Zorgen voor je hamster

Hamsteren

Het woord ‘hamsteren’ bestaat niet voor niets. Het zit in de natuur van je hamster dat hij zijn voedsel verzamelt en opslaat om te bewaren voor in tijden van voedselschaarste. In zijn wangzakken verzamelt hij zo veel mogelijk voer om dit elders in de kooi te verstoppen. Laat hem dit doen, maar zorg er wel voor dat je de kooi wekelijks verschoont. Verwijder hierbij ook de opgeslagen voedselvoorraad, zodat hij deze weer aan kan vullen.

Gedrag

Een hamster leeft ’s nachts en slaapt overdag. Dit betekent dat hij ‘s nachts herrie kan maken in de kooi. Maak hem overdag niet wakker als hij slaapt, dit is niet goed voor zijn gezondheid. Hij slaapt in een gegraven hol of in een hamsterhuisje. Als nestmateriaal is er speciale hamster wol te koop, maar pas hier mee op! Wanneer je kleine vriendje dit opeet kan het zijn wangzakken of darmen verstoppen. Ook wikkelt het makkelijk rond een pootje waardoor deze afknelt. Gebruik als nestmateriaal liever toiletpapier of hooi.

Met wat geduld is je hamster goed tam te maken. Laat hem langzaam wennen aan je hand door hem iets lekkers aan te bieden of hem zachtjes te aaien. Benader hem nooit van boven, een hamster is een prooidier en zal dit als bedreiging zien en bang worden. Hamsters hebben ook beweging nodig. Dit kan je hem bieden door een rad in de kooi te hangen waarin je huisdiertje rond kan rennen. Houd in de gaten dat hij er niet obsessief in gaat rennen, want dan kan hij zichzelf uitputten.

Ziekten

Hamsters kunnen, ondanks jouw goede verzorging, toch ziek worden. Bekijk je hamster daarom dagelijks goed en houd in de gaten dat zijn vacht er glanzend uit ziet, zijn oogjes helder zijn en zijn achterwerk droog. Zodra je merkt dat hij minder actief is, minder eet of meer gaat drinken, een mottige vacht heeft of een nat neusje, raadpleeg dan je dierenarts. Twijfel je of hij ziek is? Wacht niet te lang af. Een zieke hamster is kwetsbaar en mag niet te lang ziek blijven.

Wil je meer informatie over de gezondheid van je hamster? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.