Cavia ziekten

Ondanks jouw goede verzorging kan je cavia ziek worden. Veel ziekten bij de cavia zijn goed te behandelen mits je er op tijd bij bent. Het is dus belangrijk dat je een zieke cavia tijdig leert herkennen. We vertellen je in dit artikel alles over de meest voorkomende cavia ziekten, hoe je ze kunt ontdekken en wanneer je de dierenarts moet raadplegen.

 

Cavia ziekten

Kenmerken van een zieke cavia

Cavia’s zijn sterke dieren. Ze worden niet zomaar ziek. Maar áls ze ziek worden laten ze dit meestal niet snel zien. Dit komt omdat een cavia een prooidier is. Prooidieren die laten zien dat ze iets mankeren zullen sneller gevangen worden door een roofdier. Gedraagt je cavia zich ziek dan is er meestal ook echt iets aan de hand. Wacht dus niet af als je een van de volgende symptomen ziet en laat je dier onderzoeken door de dierenarts.

Algemene kenmerken van een zieke cavia:

  • Weinig of juist erg veel eetlust
  • Kwijlen, natte kin
  • Doffe vacht, haren staan open of kale plekken
  • Jeuk, veel krabben
  • Lusteloosheid, niet tevoorschijn willen komen
  • Veel drinken, veel plassen
  • Bloed in de urine
  • Vermageren
  • Diarree, vies achterwerk
  • Weinig tot geen keutels
  • Scheve kop
  • Verstoorde ademhaling
  • Verdikkingen of bulten op het lichaam

Herken een zieke cavia

Heeft jouw cavia één van de algemene kenmerken van een zieke cavia? Wacht dan niet af! Omdat cavia’s niet laten zien dat ze ziek zijn, kan een ziekte ongemerkt al vergevorderd zijn. Hoe vroeger een aandoening ontdekt wordt, hoe groter de kans dat het dier nog kan herstellen.

Meest voorkomende cavia ziekten

We hebben de belangrijkste aandoeningen bij de cavia op een rij gezet.

Diarree

Je cavia kan diarree krijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is de voeding. Wanneer je plots van voer verandert of je geeft ineens veel groente terwijl je dier dit niet gewend is, kan hij diarree krijgen. Ook bedorven voedsel, vies water, giftige planten of parasieten kunnen voor dunne ontlasting zorgen. Geef je cavia bij diarree tijdelijk geen groente of fruit meer. Deze producten kunnen laxerend werken. Tevens is het belangrijk dat hij voldoende blijft eten en drinken. Voer vooral droog, stengelig hooi en eventueel een klein beetje groenten die je cavia gewend is. De diarree moet dan na een paar dagen over zijn. Is je cavia er ook ziek bij? Zit hij stil in een hoekje, staat zijn vacht omhoog of is de diarree zo dun als water? Raadpleeg dan direct een dierenarts en wacht niet langer af.

Eierstokcystes

Deze aandoening wordt ook wel cysteuze ovaria genoemd: met vocht gevulde eierstokken. Je cavia merkt hier in eerste instantie niet veel van. Maar doordat de hormoonhuishouding ontregeld raakt, kan je diertje wel klachten krijgen. Bijvoorbeeld symmetrische kaalheid, overmatig drinken en buikpijn. Ook haar gedrag kan veranderen. Veel vrouwelijke cavia’s ouder dan twee jaar krijgen er last van. De cystes kunnen met een naald leeggezogen worden. Een blijvende oplossing is het steriliseren van de cavia. Hierbij worden de eierstokken en eventueel ook de baarmoeder onder narcose verwijderd.

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van een cavia groeien continu. Dit betekent dat ze dagelijks voldoende afgesleten moeten worden door het eten van voldoende ruwvoer. Gebeurt dit niet dan worden de tanden en kiezen te lang en ontstaan er scherpe haken, waardoor de cavia niet meer normaal kan eten. Deze gebitsproblemen gaan niet vanzelf over. De dierenarts zal de tanden en kiezen moeten slijpen tot ze weer netjes recht tegenover elkaar staan. Ook zal de oorzaak opgezocht moeten worden om te voorkomen dat de problemen weer terugkomen. Een cavia met een slecht gebit zal steeds minder gaan eten, kwijlen en afvallen in gewicht. Wanneer het dier volledig stopt met eten is dit een levensbedreigende situatie. Ga direct met je cavia naar de dierenarts als je vermoed dat hij moeizaam of helemaal niet meer eet.

Cavia ziekten

Huidproblemen

Een bekend verschijnsel bij cavia’s zijn problemen met de huid. Symptomen van deze problemen zijn schilfers, kale plekken, rode huid en hevige jeuk. Vaak zijn mijten of schimmels de boosdoeners. Ze komen het caviaverblijf binnen via het hooi, de bodembedekking of via andere cavia’s. Schurftmijten kunnen ontdekt worden door een huidafkrabsel te nemen en dit onder de microscoop te bekijken. Schimmel is op te sporen met een speciale lamp of door het inzetten van een schimmelkweek. De meeste huidproblemen zijn goed te behandelen. Toch kan je cavia best ziek worden van huidaandoeningen. Hoe vroeger de behandeling ingezet wordt des te sneller je dier herstelt. Sommige huidproblemen zijn ook besmettelijk voor mensen, zoals bijvoorbeeld huidschimmel.

Tumoren

Een tumor is te herkennen aan een verdikking onder de huid. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan in de melkklieren, er vormt zich dan een verdikking onder één of meerdere tepels. Ook kan er een tumor in een lymfeknoop ontstaan, bijvoorbeeld in de lies, op de kaak of in een oksel. Sommige tumoren kunnen chirurgisch verwijderd worden, andere niet. Dit is afhankelijk van het soort tumor, waar deze zit en of hij goed- of kwaadaardig is. Niet alle verdikkingen onder de huid zijn tumoren. Bij cavia’s worden ook regelmatig verstopte talgklieren gezien. Deze zijn bijna altijd onschuldig en eenvoudig te verwijderen. Vermoed je dat jouw cavia een tumor heeft? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de dierenarts.

Cavia ziekten voorkomen

Houd je cavia gezond door hem goede voeding te geven. Deze bestaat uit onbeperkt ruwvoer (hooi) en eventueel wat groenten. Je kan dit menu aanvullen met biks speciaal voor cavia’s. Hier is extra vitamine C aan toegevoegd, een stof die cavia’s niet zelf uit de voeding kunnen halen en die noodzakelijk voor ze is om gezond te blijven. Geef niet meer dan 20 gram biks per kg per dag. Te veel calorieën zorgt al snel voor zwaarlijvigheid.

Ook een cavia maatje en voldoende beweging houdt je cavia sterk en gezond. Zorg dus voor een ruim verblijf van minimaal 120 bij 50 cm voor twee cavia’s. Lees hier alles over het verzorgen van je cavia.

Twijfel je over de gezondheid van je cavia? Of vermoed je dat je cavia ziek is? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.