Je cavia verzorgen

Heb je een of meerdere cavia’s in huis? Of misschien ben je van plan er aan te schaffen? Zorg dat je op de hoogte bent over de verzorging van dit leuke huisdier. In dit artikel vertellen we je alles over het verzorgen van je cavia. 

Cavia verzorgen

Groepsdieren 

Cavia’s zijn groepsdieren. In het wild leven ze in groepen van verschillende samenstellingen. Ze hebben een sterk sociaal gedrag en communiceren daarbij via het maken van geluiden. Het is belangrijk dat je dit natuurlijke gedrag in gevangenschap in ere houdt. Dat betekent dat je een cavia beter niet alleen kan houden, maar altijd in een groep van minimaal twee cavia’s. Dit kunnen twee zeugjes (vrouwtjes) zijn, een zeugje en een beertje (mannetje) of twee beertjes. Zorg dat één van de twee gecastreerd is zodat je een nestje voorkomt. 

Plaats cavia’s niet zomaar bij elkaar, maar introduceer een nieuw dier langzaam. Bij de komst van een nieuw dier zal de rangorde opnieuw bepaald moeten worden. Ondanks dat het soms even kan duren voordat ze elkaar accepteren, is het toch beter cavia’s samen te huisvesten. Een cavia alleen is ongelukkig en zal wegkwijnen. 

Voedselverrijking 

De belangrijkste bezigheid van een cavia is het zoeken naar voedsel. Als huisdier is dit vaak niet nodig; onze lieve knabbelaars krijgen het voedsel meestal op een presenteerblaadje aangeboden. Dit mag, maar probeer ook het zoeken naar eten te stimuleren door middel van voedselverrijking. Dit is goed voor de mentale én fysieke gezondheid van je cavia en dus een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je cavia. Voedselverrijking is het nabootsen van het zoeken naar voedsel in de natuur. Verstop bijvoorbeeld wat brokjes of groenvoer op verschillende plaatsen in de kooi, of in een leeg, dichtgevouwen wc-rolletje. Geef het hooi in een hooiballetje. Hierdoor moet je cavia meer moeite doen om het hooi te kunnen opeten. 

Wat eet een cavia? 

De hoofdmaaltijd van een cavia is hooi. Zorg dat je dieren dit altijd kunnen eten. Geef hierbij per cavia dagelijks ongeveer 20 gram brokjes per dag. Zitten je knaagdieren in de winter buiten, geef ze dan wat meer omdat ze ook meer energie verbruiken. Pellets (geperste brokjes) zijn beter dan gemengd voer, omdat sommige dieren selectieve eters zijn. Bij gemengd voer laten ze vaak de brokjes liggen, terwijl juist hier belangrijke voedingsstoffen in zitten.

Geef je cavia altijd speciale caviavoeding. Ze kunnen namelijk geen vitamine C aanmaken, in tegenstelling tot konijnen of andere zoogdieren. In caviavoeding is daarom extra vitamine C toegevoegd. Wil je zeker weten dat je dieren genoeg vitamine C binnenkrijgen geef ze dan dagelijks een kwart tabletje vitamine C 50 mg voor mensen. De citroenvariant eten ze vaak zo uit de hand op. Tussendoor kan je groente geven zoals andijvie, wortelloof en witlof. Uiteraard moet er altijd voldoende vers drinkwater ter beschikking zijn.

Huisvesting 

De minimale afmetingen van een caviaverblijf moeten 120 bij 50 centimeter zijn. Heb je meer dieren in een hok, reken er dan de helft van de oppervlakte per dier extra bij. Hoe meer ruimte, hoe beter je cavia’s hun natuurlijke gedrag kunnen uitoefenen. Ze kunnen niet hoog springen dus qua hoogte van het hok is 50 centimeter voldoende.

Bij het verzorgen van je cavia hoort ook dat hij dagelijks voldoende kan rennen en bewegen. Dit is goed voor de longen, spieren en mentale gezondheid. Je kan je dieren binnen of buiten in een ren los laten lopen. Zorg ook in de ren voor een huisje zodat ze kunnen schuilen als ze schrikken. Heb je een vaste ren aan een buitenhok? Overdek de ren dan zodat je cavia’s beschermd zijn tegen roofdieren.  

Een cavia kan prima het hele jaar buiten leven, mits het hok voldoet aan de volgende voorwaarden: 

  • Het hok moet op pootjes staan zodat vocht geen kans krijgt in de bodem te trekken. Zorg voor een loopplank die niet te steil omhooggaat. 
  • Het binnen verblijf moet volledig dicht zijn op één kleine toegang na. Op deze manier kunnen je dieren tochtvrij schuilen, wat erg belangrijk is voor de gezondheid.
  • Zorg voor een warme, stofvrije bodembedekking. Voorbeelden hiervan zijn houtsnippers, aubiose of hempvezel. Zaagsel is niet geschikt. Dit is te stoffig en kan luchtwegproblemen opleveren.
  • Zet het hok niet in de felle zon. Cavia’s houden hebben licht nodig, maar direct zonlicht is gevaarlijk. Zet in de zomer eventueel een parasol boven de caviakooi.

Cavia verzorgen

Wanneer naar de dierenarts? 

Wanneer je cavia’s goed gezond zijn hoef je niet met ze naar de dierenarts. Er bestaan geen ziekten waar ze tegen gevaccineerd moeten worden. Wel is het goed de nageltjes van je kleine knager in de gaten te houden. Deze groeien snel en slijten in gevangenschap minder snel af dan in de natuur. Hierdoor kan het nodig zijn dat de dierenarts ze bijknipt. Probeer dit liever niet zelf. Het is erg lastig te zien waar de nagel eindigt en waar het leven begint.

Je kunt je cavia nog zo goed verzorgen, toch kan hij ook ziek worden. Een cavia laat dit echter niet altijd even goed zien. Observeer je cavia’s daarom dagelijks zodat je kleine veranderingen in het eetpatroon of gedrag tijdig opmerkt. Vermoed je dat je dier iets onder de leden heeft? Wacht dan niet te lang af en bezoek een dierenarts. Een cavia is een kwetsbaar dier en kan indien ziek zeer snel verzwakken. Lees hier meer over ziektes bij cavia’s en hoe je ze kunt herkennen.

 

Wil je meer informatie over het verzorgen van je cavia? Vraag advies aan de dierenarts! Je vindt er hier een bij je in de buurt.