Paard

Besmettelijke paardenziekten

Besmettelijke paardenziekten

Hoe goed je ook voor je paard zorgt, je kunt niet altijd voorkomen dat je dier ziek wordt. Sommige besmettelijke paardenziekten verspreiden zich via materialen zoals emmers, hekken en de stalwanden. Andere via kleine druppeltjes door de lucht. In dit artikel vertellen we wat de meest voorkomende besmettelijke paardenziekten zijn, hoe je paard ze oploopt …

Rhinopneumonie bij paarden

Rhinopneumonie

De ziekte rhinopneumonie bij paarden, afgekort rhino, wordt veroorzaakt door het equine herpesvirus (EHV). De ziekte openbaart zich via drie vormen. Dit zijn luchtwegproblemen, abortus van het ongeboren veulen en een neurologische vorm. Elke vorm wordt veroorzaakt door een ander virustype. Alle paarden in Nederland komen regelmatig met één van de equine herpesvirussen in contact. …

Veulenziekte: oorzaken, symptomen en behandeling

Veulenziekte

Veulenziekte is een infectieziekte die pasgeboren veulens kunnen oplopen. Deze ziekte ontstaat doordat bacteriën het lichaam van het veulen binnendringen via de neus, mond of navel. Hierdoor krijgt het veulen een bloedvergiftiging die levensbedreigend is. Om deze ziekte te voorkomen is een goed afweersysteem van groot belang. Het immuunsysteem van een veulen De meeste zoogdieren …

Hoefbevangenheid bij paarden en pony’s

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een zeer pijnlijke aandoening bij paarden en pony’s. Door ontstekingen tussen het hoefbeen en de hoefwand ontstaat er een grote druk op de hoeven. Het paard loopt hierdoor moeizaam en ‘op eieren’. In dit artikel vertellen we je hoe hoefbevangenheid ontstaat en wat je eraan kan doen.  Hoefbevangenheid herkennen   Stijf en stram lopen …

Chiropractie bij dieren

Chiropractie

Chiropractie is een behandelwijze voor je dier, waarbij altijd de wervelkolom centraal staat. De techniek is erop gericht de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren. Ook kan het helpen pijn te verminderen. De behandelingen bestaan uit korte en krachtige correcties die met de hand worden gedaan. Vaak zijn één of enkele sessies al voldoende om …

Fysiotherapie voor dieren

Fysiotherapie voor dieren

Fysiotherapie voor dieren is niet meer uit de veterinaire wereld weg te denken. Je paard, hond, kat of konijn kan problemen hebben die de bewegingsvrijheid beperken. Hierbij kan een bezoek aan de dierfysiotherapeut helpen. Deze kan bijvoorbeeld het herstel na een operatie of blessure bespoedigen, of de pijn verminderen. Veel dierenartsen werken samen met een …

Bescherm je dier tegen de zon

Zon

Dieren genieten net als mensen graag van de zon. Maar waar je misschien als eigenaar niet stil bij staat, is dat de zon ook gevaarlijk kan zijn. In deze blog krijg je een aantal tips voor bescherming tegen de zon en hitte, zodat jij en je huisdier veilig van de zomermaanden kunnen genieten.     …

Koliek bij paarden

Koliek bij paarden

Staat je paard met zijn hoeven over de grond te schrapen? Hijgt, zweet en rolt hij hevig? Dit zijn slechts enkele symptomen van koliek bij paarden. Voor staleigenaren de grootste aanleiding om de dierenarts te bellen. Koliek bij paarden kan zeer ernstig zijn. Bij het verdenken van koliek is het belangrijk dat je zo snel …