Bescherm je dier tegen de zon

Dieren genieten net als mensen graag van de zon. Maar waar je misschien als eigenaar niet stil bij staat, is dat de zon ook gevaarlijk kan zijn. In deze blog krijg je een aantal tips voor bescherming tegen de zon en hitte, zodat jij en je huisdier veilig van de zomermaanden kunnen genieten.

Tips

  • Smeer de (blootliggende) huid van je huisdier in met zonnecrème voor dieren en houd hem uit de zon tijdens de heetste uren van de dag
  • Zorg voor een koele omgeving of een plek waar je dier kan afkoelen
  • Let op dat je huisdier niet op een hete ondergrond loopt tijdens het wandelen

Zonnestralen

UV-stralen zijn schadelijk voor onze huid. Dit geldt ook voor onze dieren. Met name dieren met een dunne, witte vacht lopen kans op verbranding door de zon. De meest gevoelige plekken zijn de oren, neusbrug, buik en liezen. Bij paarden zijn ook witte en dunbehaarde kootholtes een risico. Verbranden vergroot de kans op huidirritatie, blaren en zelfs kwaadaardige tumoren. Beter voorkomen dan genezen dus!

Een manier om je hond of kat te beschermen tegen verbranden is met zonnebrandcrème. Wist je dat er speciale zonnebrandcrème voor dieren bestaat? Een aantal stoffen die in zonnebrand voor mensen zit is namelijk giftig voor dieren, zoals zink oxide. Vraag je dierenarts om advies over de juiste zonbescherming voor jouw dier.

Het is verstandig om je dier tijdens de heetste uren van de dag uit de zon te houden. Let ook op als je dier op zijn rug in de zon ligt. Zijn buik kan snel verbranden omdat daar minder haar op zit dan op de rest van zijn lichaam.

Hitte

Ook hitte heeft impact op onze huisdieren. Zorg voor genoeg verkoeling en drinkwater. Een idee voor verkoeling is een koelmat of een koelband voor je hond. Deze matten zijn gemaakt om je huisdier koel te houden tijdens het warme weer. Katten zoeken meestal zelf een koele plek op, buiten of in huis. Heb je konijnen die buiten leven, zet dan een parasol boven het hok voor meer schaduw. Paarden kun je beter op het heetst van de dag binnen houden, tenzij ze voldoende schaduw en drinkwater in de wei hebben.

Wandelen met warm weer

Test de warmte van het asfalt als je gaat wandelen met je hond. Dit doe je door je hand er een paar seconden op te houden. Let ook op als je naar het strand gaat. Geef je hond een plekje in de schaduw en zorg dat hij niet te lang over heet zand wandelt of rent. Het hete asfalt of zand kan de voetzolen van je hond verbranden.

Hitte kan een dier snel fataal worden, dus laat je hond nooit alleen achter in de auto, zelfs niet voor vijf minuten. Zeker kortsnuitige honden die geluid maken bij het ademen raken snel oververhit, omdat zij minder goed kunnen hijgen. Neem deze honden niet mee wandelen op een warme dag.

Met deze tips kun je zorgeloos met je huisdier genieten van de warme zomermaanden!