Wat is fysiotherapie voor dieren?
Fysiotherapie voor dieren werkt grotendeels hetzelfde als bij mensen. Een gediplomeerd fysiotherapeut kan zich specialiseren in de behandeling van dieren. Hierna mag hij of zij zich dierfysiotherapeut noemen. Na een diagnose door de dierenarts kan fysiotherapie ingezet worden voor de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Deze therapeutische behandelingen worden toegepast op paarden, honden, katten en soms ook op konijnen.
Wanneer kan fysiotherapie bij je dier helpen?
Als je dier een gezondheidsprobleem heeft raden we aan eerst een dierenarts te bezoeken. Soms is een behandeling door de fysiotherapeut een goede aanvulling op een therapie van de dierenarts. Ook rondom een operatie of als ondersteuning in een revalidatietraject kan fysiotherapie voor dieren helpen. De fysiotherapeut werkt in deze gevallen nauw samen met de behandelend dierenarts. Daarnaast kan een behandeling met fysiotherapie ook de enige therapie zijn die je dier nodig heeft.
Bij deze aandoeningen kan fysiotherapie voor je dier helpen:
- Rug- en nekklachten
- Artrose of andere gewrichtsaandoeningen zoals HD of ED
- Voor of na operaties
- Neurologische problemen zoals verlamming
- Ouderdomsklachten
- Begeleiden van (verminderde) sportprestaties bij honden en paarden
- Blessures
- Slecht helende wonden
- Bij paarden: bij moeizaam buigen, slechte balans of protest tijdens het rijden
Verschillende behandelmethoden
De fysiotherapeut past verschillende behandeltechnieken toe. Een behandeling bestaat in ieder geval uit oefeningen en trainingen. Soms aangevuld met oefeningen die je zelf thuis kan doen. Alle behandelingen zijn erop gericht om je dier weer normaal en zonder pijn te laten bewegen.
Deze therapieën zijn een aanvullend onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling:
- Massage. Hiermee wordt de spierspanning genormaliseerd en het verbetert de circulatie van het bloed. Daarnaast nemen eventuele vochtophopingen met een massage af.
Mobilisatie van het gewricht. Bij het mobiliseren van een gewricht worden het gewricht en de omliggende spieren los gemasseerd. Dit vergroot de bewegingsvrijheid van het dier. - Hydrotherapie. Trainen in het water is veel minder belastend dan op het land. Zo kan de bespiering opgebouwd worden zonder dat deze overbelast kunnen raken. Tevens stimuleert het water de bloedsomloop. Dit wordt voornamelijk bij honden toegepast.
- Chiropractie. Sommige fysiotherapeuten ondersteunen de therapie met chiropractie. Dit zijn korte, milde handelingen die erop gericht zijn de beweeglijkheid in het gewricht te herstellen.
- Dryneedling. Bij deze techniek worden de spierknopen aangeprikt met een hele dunne naald waardoor de spierspanning afneemt. Voor deze behandelmethode moet de dierfysiotherapeut gespecialiseerd zijn in dryneedling.
Zoek je meer informatie over fysiotherapie bij je dier, of wil je een afspraak maken, neem contact op met de dierenarts. Vind er hier een bij je in de buurt.