Chocoladevergiftiging: heeft jouw hond chocolade gegeten?

Tijdens de feestdagen, zoals Kerst, Pasen en Sinterklaas, verwennen we onze vrienden en familieleden met eten en ander lekkers. Onze huisdieren snoepen hier maar al te graag van mee.

Niet al onze lekkernijen zijn echter goed voor onze huisdieren. Chocolade is bijvoorbeeld giftig, vooral voor je hond! Heeft jouw hond chocolade gegeten? Reken hieronder uit hoe gevaarlijk dit is en of je een dierenarts moet inschakelen.

Over jouw hond

Of

Welk type chocolade heeft je hond gegeten?
Hoeveel chocolade is er gegeten?
Niet zeker? Geef hieronder een inschatting:

* Theobromine en cafeïne zijn beide methylxanthine alkaloïden die in chocolade voorkomen. De hoeveelheden methylxanthine zijn schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de teeltomstandigheden, de herkomst en variëteit van de cacaobonen. De gevoeligheid voor chocoladevergiftiging varieert ook afhankelijk van de individuele gevoeligheid van een hond. Het kan daarbij moeilijk zijn om precies te zeggen hoeveel je hond heeft gegeten. Dit hulpmiddel moet alleen worden gebruikt als leidraad – als je twijfelt of bezorgd bent, neem dan contact op met je dierenarts. Het is altijd beter voor je hond als hij vroeg wordt behandeld.

** Pure chocolade bevat gewoonlijk rond 35 tot 50% cacaobestanddelen, terwijl dit bij zeer pure chocolade meer dan 50% is. Controleer de chocoladeverpakking voor meer informatie.

*** Houd er rekening mee dat witte chocolade meestal een kleine hoeveelheid theobromine bevat, maar dat het wel cacaoboter, suiker, botervet en vaste melkbestanddelen kan bevatten. Deze bestanddelen zijn allemaal slecht voor honden en kunnen maagklachten veroorzaken.

**** Als er meer dan één hond chocolade heeft gegeten, laat dan alle honden door een dierenarts nakijken.

***** Dier en Zorg Gids is niet aansprakelijk voor de inhoud van deze pagina. Het advies van deze calculator is geen vervanging voor medisch advies van een dierenarts en is alleen bedoeld als leidraad. Neem direct contact op met je dierenkliniek voor advies of behandeling als je je zorgen maakt over de gezondheid van je huisdier.