Lees onze 16 tips voor een zorgeloze en diervriendelijke kerst voor jou en je gezin (ook de harige familieleden).
De aanloop naar kerst
1. Pas op voor strooizout
Pas op voor strooizout op de voetpaden. Als dit eenmaal tussen de voetkussentjes of tenen van je hond komt, kan dit erg pijnlijk zijn. Probeer (net) gestrooide paden te vermijden. Ook het oplikken van het zout tussen de tenen is gevaarlijk voor je hond. In sommige gevallen is het zelfs fataal. Was de poten van je hond uitvoerig na elke wandeling en besteed extra aandacht aan de ruimte tussen hun tenen. Ter bescherming kun je de poten ook insmeren met pootwax of witte vaseline. Ben je zojuist over een bestrooide weg gewandeld met je hond? En zie je hem gekke sprongen maken, of wil hij juist niet meer lopen? De kans is groot dat hij last heeft van pekel.
2. Controleer drinkflessen
De drinkfles van je konijn of knaagdier kan ‘s nachts bevriezen. Om dit tegen te gaan kun je een sok om de fles heen doen. Let goed op dat je konijnen of knaagdieren niet aan de sok gaan knagen en dat het tuitje niet bevroren is. Voeg geen middelen toe om het bevriezen tegen te gaan. Antivries is ook voor onze dieren zeer giftig! Haal je konijn of knaagdier nooit zomaar naar binnen als het koud is. Het plotselinge temperatuurverschil kan oververhitting veroorzaken. Dit kan levensbedreigend zijn!
3. Let op het gewicht
Een huisdier dat binnen zit is waarschijnlijk minder actief dan in warmere maanden. Dit betekent dat ze niet zoveel energie verbruiken en minder eten. Geef je huisdier alleen de aanbevolen portie eten en beperk de hoeveelheid beloningen om je huisdier op goed gewicht te houden. Bij een hond of kat op goed gewicht kan je de ribben voelen, maar niet zien.
Huisdieren die buiten leven verbruiken meer energie om warm te blijven, dus mogen gerust hetzelfde krijgen of zelfs een handje of schepje meer. Vraag je dierenarts om advies.
4. Versier je huis stukje bij beetje
Breng de versieringen langzaam aan in je huis, verspreid over een paar dagen. Een plotselinge verandering in je huis kan stressvol zijn voor je huisdier. Dit geeft alles behalve een diervriendelijke kerst. De voorkeur gaat uit naar rustige veranderingen.
Laat je huisdier nooit alleen met iets dat voor hen uitziet als een speeltje of eten, zoals kerstverlichting of een kerstslinger. Huisdieren kunnen de slingers inslikken, met verstopping en schade aan de darmen tot gevolg.
5. Is jouw boom echt?
De naalden van je kerstboom kunnen de poten van je hond of kat bezeren. Als je kerstboom echt is, stofzuig dan regelmatig de ruimte eronder en eromheen. Je kunt het vallen van de naalden grotendeels voorkomen door de boom water te geven. Zorg er wel voor dat je het water afdekt, zodat je hond of kat er niet uit kan drinken. Dit water is giftig!
De kerstboom zelf is ook giftig voor je huisdier, dus voorkom kauwen op de takken of oplikken van de naalden. De naalden kunnen ook schade aan de darmen veroorzaken. Hang geen chocoladekransjes in de boom als je een hond of kat hebt.
Eerste kerstdag: thuis
6. Te allen tijde toezicht
Het is een goede gewoonte je huisdieren vóór en tijdens de kerst in de gaten te houden. Laat ze niet alleen met de kerstboom, kerstversieringen of het eten.
Hou de cadeaus onder de kerstboom ook in het oog. Al het papier, linten, touwtjes, plakband en strikken over de vloer zorgen voor een rommel. Hou je huisdier in een andere kamer tot alles is opgeruimd.
7. Gevaarlijk kersteten en –planten
Chocolade, alcohol, gekookte botten, xylitol, maïskolf, knoflook en vet eten zijn allemaal gevaarlijk voor onze honden en katten. Voer deze etenswaren nooit aan je huisdier. Het is dus niet verstandig je huisdier op schoot te hebben, ook niet tijdens het toetje.
Naast verschillende etenswaren zijn ook verscheidene planten in huis gevaarlijk voor onze huisdieren. Bijvoorbeeld hulst, klimop, kerstster, lelies en maretak zijn giftig voor onze honden en katten. Haal deze planten dus niet in huis.
Ga je gourmetten of steengrillen? Zorg dan dat je vogels in een andere kamer verblijven dan waar jullie bakken en eten. De teflondampen zijn dodelijk voor hen.
8. Geef je huisdier een cadeau
Het gezegde ‘huisdieren zijn net kinderen’ of ‘huisdieren zijn familie’ klopt zeker. Geef je huisdieren daarom een cadeau met de kerst! Zo zijn ze afgeleid en lekker bezig tijdens alle festiviteiten.
9. Hou rekening met feestgedruis
Harde, onbekende geluiden zoals rennende kinderen en gelach kunnen stressvol zijn voor je huisdier. Probeer rekening te houden met je huisdier en geef hem de mogelijkheid de kamer te verlaten wanneer hij wil.
10. Tijd voor jezelf
Creëer een plek in het huis waar je huisdier tijd voor zichzelf kan hebben. Dit is fijn als je veel gasten over de vloer hebt. Je hond of kat kan het eerst geweldig vinden, maar na een tijdje ook onrustig of geagiteerd raken. Vooral voor dieren met vuurwerkangst is deze periode zeer stressvol. Denk eraan: jij kunt naar je slaapkamer vluchten als je vijf minuten rust wilt. Je huisdier moet hetzelfde kunnen doen!
11. Pas op met lekkers voor de kerstman
Als je iets lekkers achterlaat voor de kerstman, let dan op dan je huisdier er niet bij kan! Bewaar snoep en andere traktaties hoog, het liefst in een kamer waar je huisdier niet komt.
Eerste kerstdag: buiten de deur
12. Gaan je vrienden en familie samen met je huisdier?
Ga bij je vrienden en familie na of het goed is dat je je huisdieren meeneemt. Misschien hebben ze compleet andere ideeën over huisdieren in hun huis. Vinden ze het leuk als je je hond meeneemt? Laten ze vaak eten overal staan? Voor sommige huisdieren, zoals katten of konijnen, kan een diervriendelijke kerst enkel thuis bereikt worden.
13. Bereid je voor op de reis
Als je een lange reis voor de boeg hebt, zorg dan dat je huisdier genoeg te doen heeft onderweg. Stop regelmatig om de benen te strekken en hem of haar een plasje te laten doen. Neem katten liever niet mee op reis. Kan het niet anders? Laat je kat dan onderweg in de reismand zitten.
14. Is je huisdier er klaar voor?
Is je hond of kat volledig gevaccineerd? Is hij ontwormd en ontvlooid? Is hij gechipt en is de chip geregistreerd? Plan dit ruim voor de kerst en hou je huisdieren in de gaten terwijl ze bij je vrienden of familie thuis zijn. Neem de favoriete speeltjes mee zodat je hond of kat zichzelf bezig kan houden.
15. Ken je huisdier
Rilt, gromt, blaft/miauwt of zit je huisdier meer in elkaar gedoken dan normaal? Weigert hij te eten? Dit kan een signaal van stress zijn. Jij kent je huisdier het beste, dus let op hoe je huisdier zich voelt.
16. Overweeg het gebruik van kalmerende supplementen
Als de kerstperiode te veel is voor je huisdier, overweeg dan het gebruik van rustgevende supplementen, bijvoorbeeld de smakelijke tabletten van EviPet Calm. Dit natuurlijke middel laat jouw hond of kat ontspannen tijdens een stressvolle situatie en kan net het verschil maken voor angstige of nerveuze huisdieren. Ook kan een feromonenverdamper, halsband of verstuiver helpen. Je dierenarts kan je advies of aanbevelingen geven hierover.
Dat zijn onze tips! We wensen je fijne feestdagen en een goede jaarwisseling toe!
Mocht je nog vragen hebben over een diervriendelijke kerst, of advies willen over de bovenstaande tips, neem dan contact op met je dierenarts. Je kunt ook een dierenarts vinden op onze ‘Vind een kliniek’-pagina.