9 kerstlekkernijen die gevaarlijk zijn voor hond en kat

Of het nu gaat om wat we eten of hoeveel, kerst draait voor ons om eten. Van kransjes in de kerstboom tot uitgebreid dineren, ó-ve-ral is eten te vinden. Helaas zijn veel van het voedsel voor mensen gevaarlijk voor onze huisdieren. We vertellen je welke etenswaren je uit de buurt van je hond en kat moet houden.

Hond steelt kerstkoekje

Onze dieren houden net zoveel van eten als wij! Laat het eten niet onbeheerd achter en zet het op een plek waar ze niet bij kunnen. Vraag je gasten dit ook te doen.

 

Chocolade

Theobromine is één van de sleutelingrediënten in chocola en cacaopoeder. Voor honden en katten is het zeer giftig. Het kan een fataal effect hebben op hun hart, nieren en zenuwstelsel. Hou de bonbondoos te allen tijde dicht en zet hem hoog. Zo kan je huisdier er niet bij. Hetzelfde geldt voor chocoladeproducten, zoals chocolademelk. Heeft je hond de chocolade wel gevonden? Bereken dan hier of hij gevaar loopt en je de dierenarts moet inschakelen.

Gekookte botten

Gekookte botten zijn niet giftig, maar kunnen zeker gevaarlijk zijn! Vermijd het geven van gekookte botten aan je hond of kat. Ze kunnen namelijk versplinteren en schade veroorzaken aan het gebit en maagdarmstelsel van je huisdier. Rauwe botten kunnen salmonella bevatten, wat ook een risico vormt. Als je je hond toch graag een bot wil geven, raden we een rubberen aan!

Maïskolf

De kolf kan een blokkade vormen als je huisdier het inslikt. De maïs is dus niet zozeer gevaarlijk, maar de hele kolf wel. Daarbij is deze niet gemakkelijk te verteren, dus het beste is om je hond geen maïskolf te voeren.

Alcohol

Alcohol kan een scala aan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. De meest voorkomende zijn braken, inzinking, zichtbare duizeligheid en ademhalingsproblemen. Zorg ervoor dat de wijn, Baileys en andere versnaperingen alleen aan mensen worden geschonken en laat je glas niet onbeheerd op de vloer staan (je weet wat er anders gebeurt…).

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen zijn erg giftig voor onze honden en katten. Eenmaal ingeslikt kunnen ze nierfalen veroorzaken. Kijk uit voor cake met rozijnen en gerechten die druiven of rozijnen bevatten.

Uien, knoflook en bieslook

Deze ingrediënten staan erom bekend dat ze maag- en rode bloedcelschade bij huisdieren veroorzaken. Pas op bij het koken: het kan verstandig zijn je huisdieren uit de keuken te houden als je staat te koken. Zo kunnen ze geen voor hen gevaarlijk voedsel opeten wat op de grond valt. Als je klaar bent met keuken, zorg dan dat de keukenvloer schoon is voor je je huisdieren weer rond laat snuffelen.

Noten

Sommige soorten noten, met name macadamianoten, kunnen braken, depressie en oververhitting veroorzaken als je huisdier ze opeet. Er bestaat ook een stikgevaar. Hou noten uit de buurt van je huisdieren, net als alle eerdergenoemde etenswaren in de lijst. Let erop dat jij en je bezoek geen noten laat vallen en, als dit wel gebeurt, dat je de nootjes direct opruimt.

Xylitol (zoetstof)

Xylitol is een zoetstof die in veel suikervrije of lightproducten zit, zoals kauwgom, snoep en sommige soorten pindakaas. Het wordt ook gebruikt in sommige tandpasta’s, mondspoelingen en bakkerswaren. Je huisdier kan gaan braken, zich beroerd voelen, een beroerte krijgen of zelfs doodgaan na het eten van een product met xylitol. Eén regel die je eenvoudig kunt toepassen om je huisdieren veilig te houden tijdens de feestdagen: als er niet op de verpakking staat dat je huisdier het mag hebben, geef het dan niet!

Vet eten

Alhoewel vet eten in kleine hoeveelheden niet gevaarlijk is, kunnen grotere hoeveelheden de maag en darmen van je huisdier flink van slag brengen. Het kan zelfs leiden tot alvleesklierontsteking, een pijnlijke en slopende ziekte die in sommige gevallen fataal is. Hou het vette eten uit de buurt van je huisdier, met name worst van de slager. Vaak blijft het belonen niet bij één keer en heeft je huisdier binnen de kortste keren overgewicht.

Wat als mijn huisdier gevaarlijk eten op heeft gegeten?

Voorkomen is beter dan genezen. Neem contact op met je dierenarts of dienstdoende arts als je hond of kat iets verkeerds heeft gegeten. Als een bezoek aan de dierenarts echt nodig is, neem dan de verpakking van het eten dat je huisdier heeft opgegeten mee. De dierenarts kan dan zien wat voor ingrediënten er in het betreffende eten zitten.

Welke kersttraktatie kan ik wél aan mijn huisdier voeren?

Er zijn veel verschillende traktaties die wél geschikt zijn voor onze huisdieren. Het is ook een goed idee om je huisdier een cadeau te geven, zodat hij zichzelf bezig kan houden en zich niet buitengesloten voelt tijdens de festiviteiten.

Meer advies nodig over gevaarlijk eten voor je huisdier?

Weet je niks te geven? Vraag het je dierenarts! Hij of zij geeft je met liefde een aantal goede aanbevelingen voor speeltjes en traktaties voor je huisdier, zodat jullie samen kunnen genieten van de feestdagen.

Gebruik de Vind een kliniek-pagina om een dierenarts bij je in de buurt te vinden.