Gezondheidscheck voor oudere honden: ouderdom bij honden

Je senior hond slaapt meer, loopt wat langzamer of hoort minder. Ouderdom komt met gebreken, maar is geen ziekte. Een aantal symptomen kunnen wijzen op een onderliggend medisch probleem. Pijn en ongemakken kunnen de kwaliteit van leven beïnvloeden. Omdat problemen er geleidelijk in sluipen zijn ze soms moeilijk te herkennen. Wat zijn symptomen waar je als eigenaar op moet letten bij oudere honden?

Moeilijk opstaan en stijf lopen
Wist je dat één op de vijf honden vroeg of laat last krijg van artrose? Stijfheid laat je hond moeilijker uit zijn mand komen in de ochtend. Door pijn heeft je hond ook minder zin in lopen en spelen. Pijn heeft invloed op de kwaliteit van leven. Een dierenartsbezoek kan helpen om je vrolijke hond terug te brengen.
Lees meer over artrose »

Meer drinken en vaker plassen
Vaker plassen en meer drinken kan op verschillende ziektes wijzen, zoals nierfalen, leverproblemen of suikerziekte. Als je deze symptomen ziet bij je hond is het belangrijk je dierenarts te bezoeken.
Lees meer over meer drinken en vaker plassen »

Vermoeidheid en hoesten

Vermoeidheid en hoesten kunnen tekenen zijn van een verminderde long- of hartfunctie. Tijdige behandeling kan levensverlengend werken én de kwaliteit van leven verbeteren. Bezoek je dierenarts als je ziet dat je hond trager is dan normaal, meer hijgt of hoest.
gezondheidscheck oudere honden

Stinken uit de bek
Als je hond uit zijn bek stinkt is dit vaak een teken van een ongezond gebit. De meeste honden eten gewoon door, zelfs bij pijnlijke ontstekingen. Ga er dus niet van uit dat je hond geen last heeft als hij nog eet!
Lees meer over stinken uit de bek bij honden »

Verandering in gewicht

Door verminderde activiteit, een tragere stofwisseling of verminderde eetlust kan het zijn dat je hond aankomt of afvalt. Als je hond minder actief is, kan het helpen om over te stappen op seniorvoer. Ook kan een onderliggend probleem zorgen dat het gewicht van je hond verandert.

Slecht wordende, doffe vacht

Een slecht wordende vacht kan wijzen op meerdere aandoeningen, zoals nierfalen, leverproblemen en hormoonziektes.

Dementie
Als je hersenen ineens minder goed werken, kan dit als vervelend worden ervaren. Het verlies van geheugen en het niet meer herkennen van onze naasten zijn misschien wel de meest dramatische voorbeelden van gevolgen van deze ‘ouderdomsziekten’ van onze hersenen. Bij honden komt ‘dementie’ ook voor. De aandoening is op een aantal gebieden vergelijkbaar met dementie bij mensen.
Lees meer over dementie bij honden »

Gedragsveranderingen
Als je hond eenmaal wat ouder wordt, kan hij zich anders gaan gedragen. Misschien merk je hier in eerste instantie niet veel van, maar uiteindelijk kan het tot veel frustratie leiden. Angstig gedrag, agressie naar andere hond of eigenaren en onzindelijkheid zijn hier een aantal voorbeelden van.
Lees meer over gedragsveranderingen bij oudere hond »

Knobbels
Net als mensen kunnen honden kanker krijgen. Controleer je hond daarom regelmatig op knobbels. Niet alle bulten die je bij je hond vindt zijn kanker, toch is het van belang de knobbel te laten onderzoek door de dierenarts. Ook hier geldt: een tijdige behandeling kan levensverlengend en -verbeterend werken!
Lees meer over knobbels bij honden »

Ouderdom is geen ziekte! Zorg dat je de signalen herkent om erger te voorkomen. Pijn en ongemakken beïnvloeden de levenskwaliteit. Vul de vragenlijst in en neem je hond daarom elke zes maanden mee naar de dierenarts voor een gezondheidscheck voor oudere huisdieren. Vraag je dierenarts naar meer informatie of vind er een in de buurt.

Heb jij een oudere kat? Bekijk dan hier de symptomen van gezondheidsproblemen bij oudere katten.