Je hond wordt geopereerd – wat kan je verwachten?

Je wil er misschien liever niet aan denken. Toch kan het gebeuren dat je hond een keer geopereerd moet worden. Een spannende gebeurtenis voor jou en je huisdier! Wat gaat er precies gebeuren en hoe bereid je je voor op de operatie van je hond? Lees in dit artikel wat je kan verwachten.

Operatie bij je hond

Voorbereidingen

Wanneer je hond geopereerd moet worden is het goed je hierop voor te bereiden. Zorg voor een rustige plek in huis waar je dier straks kan herstellen. Denk hierbij aan een rustige ruimte zonder harde tv-geluiden, slaande deuren of nieuwsgierige huisgenootjes. Misschien heeft je hond ook een aangepaste slaapplaats nodig? Bijvoorbeeld een mand met een lage instap, of een plekje bij de verwarming. Regel dit vooraf allemaal.

De avond voor de operatie

Je dier moet nuchter zijn (drinken mag wel) vanaf de avond voor de operatie. Dit kan lastig zijn voor jullie beiden. Vooral wanneer je hond je ’s morgens rond etenstijd vragend aan zit te kijken en jij hem niets mag geven. Toch is het belangrijk dat je hem niet voert. Een hond die nuchter onder narcose gaat zal zich na de operatie een stuk beter voelen dan wanneer hij gegeten heeft. Ook is er een stuk minder kans dat je hond gaat braken tijdens de operatie.

De dag van de operatie

Laat je viervoeter goed uit voordat je hem naar de dierenkliniek brengt. Dit voorkomt dat hij, als hij straks op de operatietafel ligt, een ongelukje heeft. Dit is ook beter voor de hygiëne in de operatiekamer. Zorg dat je hele dag voor de dierenkliniek bereikbaar bent. Zo kan de dierenarts altijd nog een vraag stellen, of laten weten hoe het met je hond is na de operatie .

Voordat je hond onder narcose gaat, zal er eerst een algemeen onderzoek gedaan worden door de dierenarts. Hierbij worden de hart- en longfunctie en de bloedcirculatie gecontroleerd en wordt zijn algemene conditie bepaald. Op deze manier weet de dierenarts zeker dat jouw hond de narcose goed kan verwerken. Het is aan te raden vooraf ook een bloedonderzoek af te nemen om het functioneren van de vitale organen te controleren. Dit noemt men een pre-anesthetisch bloedonderzoek.

De narcose

Bijna alle dierenklinieken in Nederland hebben zeer moderne, veilige apparatuur om je huisdier onder narcose te brengen. Is je hond eenmaal in slaap, wordt er een tube in de luchtpijp ingebracht. Dit is een buisje waardoor zuurstof, narcosemiddel en pijnstilling toegediend kunnen worden en eventueel kan er tijdelijk door beademd worden. Wanneer het dier goed slaapt, wordt de operatieplek geschoren en schoon en steriel gemaakt.

De operatie

Tijdens de operatie houdt de operatieassistente de ademhaling en hartslag van de hond steeds in de gaten. Eventueel wordt de narcose of de pijnstilling licht bijgestuurd.

Operaties die regelmatig bij honden uitgevoerd worden zijn castratie, sterilisatie, het verwijderen van bultjes, het repareren van botbreuken, keizersneden, het hechten van bijtwonden, amputaties en operaties aan organen zoals de maag of de blaas.

 

Nazorg

De meeste huisdieren herstellen het beste in de vertrouwde omgeving thuis. De dierenarts streeft er dan ook naar om de patiënt op de dag van de operatie nog naar huis te laten gaan. Zorg voor rust in huis. Je hond zal de eerste dag nog veel slapen en misschien ook geen eetlust hebben. Dit is niet erg, het trekt vanzelf bij. Laat je hond korte stukjes uit en houd hem aan de lijn. Soms is een petshirt of kraag nodig om ervoor te zorgen dat hij van de wond af blijft. Een wond herstelt het beste als er niet aan gekrabd of gelikt wordt. Soms krijg je een kuur pijnstillers en/of antibiotica mee naar huis.

De nacht na de operatie

Leg je hond te slapen op zijn eigen plekje. Het is belangrijk dat dit geen verhoging is zoals bijvoorbeeld een bank, zodat hij niet kan vallen. Is je hond nog wat onrustig of piept hij veel? Zorg dan dat je in de buurt bent. Vaak is een aai of wat geruststellende woorden genoeg om je maatje weer tot rust te brengen. Een operatiewond is over het algemeen na een paar dagen mooi droog en schoon. Er mag geen bloed of vocht meer uit komen, tenzij er door de dierenarts gezegd is dat dit nog kan. Twijfel je of de wond goed herstelt? Blijft je hond sloom? Of heeft hij geen eetlust? Bel dan altijd de dierenarts en ga langs voor een extra controle.

Revalidatie

Bij sommige operaties is niet enkel het herstel van de wond belangrijk. Ook kan het nodig zijn dat je hond moet revalideren. Bijvoorbeeld na het herstellen van een botbreuk of orthopedische operatie. En soms is het nodig dat je hond spieren opnieuw gaat opbouwen. Een bezoek aan een dierenfysiotherapeut of osteopaat kan hierbij nodig zijn.

Moet jouw hond geopereerd worden? Zorg dat je goed voorbereid bent en vraag informatie op bij de dierenarts. Vind er hier een bij je in de buurt.