Nieuwe regels chippen en registreren van honden

Per 1 november 2021 gelden er nieuwe regels voor het chippen en registreren van honden in Nederland. Het was al verplicht om je hond te chippen en registreren, maar hier zijn een aantal nieuwe regels aan toegevoegd. Lees in dit artikel alles over wat dit voor jou en je hond(en) betekent!

Nieuwe regels chippen en registreren van honden

Het chippen en registreren van honden is in Nederland verplicht voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren, of na die datum vanuit het buitenland naar Nederland is gekomen. Per 1 november 2021 zijn hier nieuwe regels aan toegevoegd. De overheid wil met deze regels de illegale hondenhandel terugdringen. Dit veroorzaakt namelijk veel leed onder honden en hun nieuwe baasjes.

De belangrijkste veranderingen op een rij

De veranderingen zijn vooral gericht op het verkopen en overdragen van honden in Nederland. Dit zijn de belangrijkste toevoegingen:

  • Fokkers en importeurs moeten een UBN (Uniek BedrijfsNummer) voor niet-bedrijfsmatig gehouden honden aanvragen. Hiermee kunnen ze pups laten chippen en registreren bij het RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland).
  • Voor zowel geïmporteerde pups als volwassen honden geldt: er moet binnen twee weken na het importeren een importmelding worden gedaan bij de RVO door de dierenarts, waarbij de chip en het paspoort worden geregistreerd. Indien de hond nog geen EU-paspoort heeft, moet de dierenarts deze aanmaken en registreren.
  • In Nederland geboren pups moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en een EU-paspoort hebben. Binnen 8 weken na de geboorte moet de fokker een geboortemelding doen.
  • Ook honden die binnen Nederland van eigenaar wisselen hebben een geregistreerde chip en een EU-paspoort nodig.

Een EU-paspoort herken je aan het unieke serienummer dat begint met 528-NL. Dit nummer moet op elke pagina van het paspoort vermeld worden.

Het chippen en registreren van honden kan enkel door een dierenarts, paraveterinair of door een bij het RVO geregistreerde chipper gedaan worden. Een EU-paspoort mag alleen door een dierenarts uitgegeven worden.

 

Hond aanschaffen, overnemen of importeren – wat moet je doen?

Wil je een pup kopen? Controleer dan of deze in het bezit is van een geregistreerde chip en een EU-paspoort. Op deze manier is de kans dat je een illegaal hondje koopt een stuk kleiner. Registreer je hond na aankoop op jouw naam via een beveiligd online portaal. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen. Bekijk hier welke dit zijn, of vraag je dierenarts met welk portaal zij werken.

Wanneer je als particulier een hond wil importeren uit het buitenland, moet je bij het RVO een UBN aanvragen. Alleen met een UBN is het mogelijk je hond te laten chippen en een EU-paspoort te regelen. Vraag hier een UBN aan.

Ook als je een hond in Nederland van iemand overneemt is het belangrijk dat je controleert of de hond een geregistreerde chip heeft en een EU-paspoort bezit. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts en laat eventueel zijn chip uitlezen. Wanneer de gegevens niet kloppen, neem de hond dan niet over. Mogelijk wil de verkoper uit beeld blijven en dat is meestal niet voor niets.

Heb je vóór 1 november 2021 al een hond gekocht, overgenomen of geïmporteerd? Dan verandert er niets. Enkel wanneer je met je hond naar het buitenland wil reizen of als de hond van eigenaar verandert, zijn een geregistreerde chip een EU-paspoort noodzakelijk. Dit kan je bij je dierenarts regelen.

 

Inzicht in (illegale) hondenhandel

Met de nieuwe regelgeving in het identificatie- en registratiesysteem voor honden wordt iedereen die te maken heeft met het handelen in honden geregistreerd. Van fokker en importeur tot nieuw baasje en dierenarts.

Ook mensen die slechts éénmalig een nestje hebben vallen onder deze regel. Op deze manier wil de overheid een beter inzicht krijgen in de illegale hondenhandel en het welzijn van honden in Nederland verbeteren.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, of wil je je hond laten chippen en registreren? Neem dan contact op met een dierenarts bij jou in de buurt.