Ontwormen pup

Vrijwel elke pup raakt besmet met wormen. Dit gebeurt namelijk al in de baarmoeder of na de geboorte via de moedermelk. Het is dus raadzaam je pup vanaf de geboorte elke twee weken te ontwormen. Doe dit met een wormenkuur speciaal voor puppy’s.

Puppy ontwormen

 

De symptomen bij een puppy

De meest voorkomende wormen bij pups zijn spoelwormen. Maar ook lintwormen en haakwormen kunnen voorkomen, echter minder vaak. Dit zijn symptomen van een worminfectie bij een puppy:

  • Braken en diarree
  • Vermageren met toch een bol buikje
  • Verminderde eetlust
  • Misselijkheid
  • Groeiachterstand
  • Darmverstopping

Een pup kan erg ziek worden van een wormbesmetting. Het is daarom erg belangrijk je puppy regelmatig te ontwormen, ook wanneer er geen symptomen zijn.

Waarom ontwormen?

Het ontwormen van je pup is een belangrijk onderdeel van zijn verzorging. Omdat bijna elke pup geboren wordt met een worminfectie, moet je hem vanaf de geboorte regelmatig ontwormen. Hiermee voorkom je dat de infectie zich uitbreidt. Een onbehandelde worminfectie kan uiteindelijk voor een darmverstopping zorgen. Hieraan kan je puppy overlijden!

Naast dat wormen de gezondheid van je puppy in gevaar brengen, lopen mensen ook een risico om besmet te worden. De wormen scheiden namelijk eitjes uit die in het milieu rondom de pup terechtkomen. Worminfecties vormen voor mensen een behoorlijk gezondheidsrisico. Vooral voor kinderen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.

Hoe vaak moet je een pup ontwormen?

Een pup in het nest ontwormen gaat het beste met een pasta of een drankje. Dit is goed te doseren en gemakkelijk in te slikken. Hoe vaak je je pup moet ontwormen hangt af van zijn leeftijd. Een puppy in het nest mag vanaf twee weken ontwormd worden. Hierna moet de wormenkuur elke twee weken herhaald worden. Heb je je pup net in huis dan is maandelijks ontwormen vanaf twaalf weken leeftijd voldoende. Een smakelijke tablet werkt dan het beste.

Wanneer moet je een pup ontwormen?

Wanneer je wormen in de ontlasting of in het braaksel van je pup ziet moet je hem ontwormen. Behandel alle pups in het nest tegelijk, zodat ze elkaar niet opnieuw kunnen besmetten. Ontworm ook de moederhond.

Ook als de pup geen klachten heeft dan moet je hem ontwormen volgens het tweewekelijks schema. Of, wanneer je hondje net bij jou in huis is, elke maand totdat hij zes maanden oud is.

Verschillende groepen wormen

In Nederland komen de volgende wormen voor:

  • Spoelwormen – dit zijn de meest geziene wormen bij de pup.
  • Lintwormen – deze komen minder vaak voor bij puppy’s. De vossenlintworm is een gevaarlijke soort lintworm.
  • Haakwormen – pups kunnen hiermee via de moedermelk besmet worden.
  • Hartwormen – enkel de Franse hartworm komt in Nederland voor. Gaat je pup mee naar het buitenland ontworm hem dan tegen alle soorten hartworm.

Ontwormingsmiddelen

Er zijn voor puppy’s verschillende soorten middelen tegen wormen te krijgen. Voor zeer jonge pups is een pasta of drankje het makkelijkste. Deze geef je rechtstreeks in het bekje. Daarnaast zijn er (smakelijke) tabletten tegen wormen beschikbaar. Zorg in ieder geval dat je een wormenkuur speciaal voor het gewicht van jouw puppy gebruikt. Deze bevat een hoeveelheid werkzame stof die veilig is voor pups.

Ontwormen pup bijwerkingen

De meeste wormenkuren hebben geen bijwerkingen. In enkele gevallen kan een pup overgevoelig reageren op een werkzame stof in het wormmiddel.

Dit zijn bijwerkingen die kunnen optreden na het ontwormen van je pup:

  • Braken en/of diarree
  • Verlies van eetlust
  • Misselijkheid, kwijlen
  • Sloomheid

Heeft je puppy last van bijwerkingen? Raadpleeg dan altijd een van onze dierenartsen.

Hoe voorkom je besmetting op mensen?

Om te voorkomen dat mensen besmet raken met wormen is het belangrijk dat je pup regelmatig ontwormd wordt. Daarnaast dien je je aan de volgende hygiëne maatregelen te houden:

  • Ruim ontlasting van je pup direct op. Gooi het niet in de gft-bak, maar bij het restafval.
  • Laat je pup niets van straat opeten.
  • Was je handen na intensief contact met je puppy. Doe dit ook voordat je gaat eten.
  • Voer je puppy liever geen rauw vlees. Dit kan besmet zijn met parasieten.

Zoek je meer informatie over het ontwormen van je pup? Raadpleeg een van onze dierenartsen.

Veelgestelde vragen ontwormen pup

Hoe moet je een puppy ontwormen?

Je moet een puppy elke twee weken ontwormen tot acht weken leeftijd. Daarna is maandelijks behandelen voldoende. Je kunt ontwormen met een pasta, drankje of (smakelijke) tablet.

Wat is de beste ontworming voor puppy’s?

De smakelijke kauwtabletten van Milbevet zijn een goede ontworming voor een pup. Deze mogen vanaf acht weken leeftijd gegeven worden. Is je pup het nest nog niet uit dan kan je het beste een pasta of drankje geven.

Hoe weet je of je pup wormen heeft?

Wormen kan je soms aantreffen in ontlasting of braaksel. Vaak geeft een wormbesmetting geen symptomen. Door middel van een ontlastingsonderzoek bij de dierenarts weet je zeker of je pup wel of geen wormen heeft.

Hoe snel werkt een wormenkuur pup?

Een wormenkuur werkt binnen enkele uren na toedienen. Deze werking blijft één tot twee dagen aanhouden. Je pup kan dus enkele dagen na toedienen opnieuw besmet raken met wormen.