Blauwalg – veilig zwemmen met je hond

Gedurende warme zomerdagen is het voor je hond fijn om tijdens de wandeling even in het meer te duiken. Dit kan echter ook gevaarlijk zijn, vooral als het water lekker warm is. Een besmetting met blauwalg ligt op de loer.

blauwalg zwemmen met hond

Algen in het water?

Algen die in het water groeien en een gevaar kunnen vormen voor ons en onze dieren noemen we plaagalg. Eén van de meest gevaarlijke soorten hiervan is de blauwalg. Het inslikken van deze alg is giftig voor je huisdier en kan in de ergste gevallen dodelijk zijn.

Wat is blauwalg?

Blauwalg behoort tot de cyanobacteriën. De meeste soorten van deze bacterie zijn giftig. De alg gedijt in stilstaand of langzaam stromend water, met name bij een watertemperatuur tussen 20 en 30 graden Celsius. Blauwalg zien we daarom het meest in juli, augustus en september. De alg groeit in zowel zoet als zout water. Ook in de waterbak van je hond kan de alg groeien.

giftige blauwalg

Hoe herken ik blauwalg?

De meeste blauwalgen hebben een groene kleur, al zijn er ook bruingroene soorten te onderscheiden. Door blauwalg vertroebelt het water en gaat het stinken. De Rijkswaterstaat onderscheidt drie categorieën drijflagen:

Categorie Te herkennen aan
Beginnende drijflaag Kolonies groene bolletjes, vlokjes, strootjes of banaantjes die in het water zweven. Het water ruikt een beetje naar vis.
Drijflaag Een verfachtige laag en groene soep. Er hangt een sterke vislucht.
Ontledende drijflaag Op het water ligt blauw of wit schuim en het ruikt naar rottende planten.

 

blauwalg drijflaag blauwalg ontledende laag

Bij de ontledende drijflaag ontstaat een blauwe kleur. Hier dankt de blauwalg zijn naam aan.

Symptomen van blauwalg vergiftiging bij je hond

Je hond kan blauwalg binnenkrijgen door het in te slikken of door zijn natte vacht schoon te likken. Bij een vergiftiging met blauwalg zie je de volgende symptomen:

 • Misselijkheid (overmatig kwijlen)
 • Braken
 • Dunne ontlasting
 • Algehele zwakheid

In ernstige gevallen:

 • Zenuwverschijnselen (trillen, stuiptrekken)
 • Ademhalingsproblemen
 • Verlammingen

Een klein beetje blauwalg kan al binnen een paar uur dodelijk zijn voor een hond!

 

Diagnose en behandeling

Er is geen geneesmiddel tegen de toxines van de blauwalg. Schakel altijd direct een dierenarts in als je vermoed dat je hond een vergiftiging heeft opgelopen. Als je hond nog geen symptomen laat zien, kan de dierenarts ervoor kiezen de toxines uit het lichaam te drijven. Dit kan met een maagspoeling, laxatie of laten braken. Ook kan het nodig zijn de hond op te nemen en aan het infuus te leggen. Als je hond wel symptomen laat zien, is het bestrijden van deze symptomen de enige optie om je zieke hond te helpen.

Voorkomen

Bij blauwalg vergiftiging geldt zeker: voorkomen is beter dan genezen! Let goed op als je met je hond gaat zwemmen. Loop de volgende checklist af:

 • Is het een bekend zwemgebied? Kijk dan op www.zwemwater.nl voor eventuele veiligheidswaarschuwingen
 • Staat er een waarschuwingsbord of is het meer afgezet?

Hondenuitlaatplassen en kleinere meren worden vaak niet gecontroleerd door de gemeente, dus zullen niet onderzocht worden of op de kaart staan. Controleer dan de volgende dingen voordat je je hond het water in laat:

 • Staat het water stil?
 • Ruik je een vislucht?
 • Zie je troebelheid op of in het water in de vorm van groene slierten?
 • Is er veel wildleven te vinden? Blauwalg is giftig voor veel wildleven, dus bij de aanwezigheid van blauwalg zul je niet veel (levende) eenden of vissen zien.

Ook al zie je wel eenden zwemmen, maar is het water groen: bij twijfel niet doen! Let ook goed op bij het gooien van ballen, zodat deze niet in het water belanden. Alles veilig? Veel zwemplezier!

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie over blauwalg of vergiftigingen bij je hond? Vraag het je dierenarts! Hij of zij beantwoordt je vragen graag. Vind hier een bij je in de buurt. Kijk voor extra informatie over blauwalg op de website van de Rijkswaterstaat.