Verschijnselen van een cherry eye bij de hond
In de ooghoek van een hond bevindt zich een traanklier. Deze ligt achter het derde ooglid en is normaliter niet zichtbaar. Wanneer de traanklier gezwollen is, bolt het derde ooglid ook op. Dit is zichtbaar in de hoek van het oog als een rood balletje en noemen we een cherry eye. De oorzaak van een cherry eye is niet altijd bekend. De aandoening wordt vaker gezien bij bepaalde rassen, zoals de Engelse buldog, de basset en de pekinees. Een cherry eye kan komen en weer gaan, maar uiteindelijk is deze vaak permanent aanwezig. Doordat het slijmvlies hier meer bloot staat aan uitdroging en vuil, is het oog gevoeliger voor infecties. Met een oogontsteking en vieze afscheiding tot gevolg. De kwaal kan aan één oog optreden, maar ook aan beide ogen. In het laatste geval speelt er mogelijk een erfelijke aanleg mee.
Behandeling
De uitpuiling kan onder plaatselijke verdoving teruggeduwd worden. Meestal keert het cherry eye na enkele dagen tot weken toch weer terug. Een operatie is dan nog de enige oplossing. De traanklier wordt dan vastgezet in een soort zakje aan de binnenzijde van het derde ooglid. Omdat de traanklier intact blijft, zal het oog als alles goed verloopt er verder geen schade aan ondervinden.
Kan de aandoening terugkomen?
De operatie is vaak succesvol, een enkele keer komt de verdikking toch terug en is nog een keer opereren noodzakelijk. Het komt regelmatig voor dat na de operatie van het ene oog, het andere oog ook geopereerd moet worden.
Wil je meer informatie of denk je dat je hond een cherry eye heeft? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.