Enostosis of groeipijn bij de hond

Een opgroeiende pup kan enostosis ofwel groeipijn hebben. Groeipijn is, zoals het woord al zegt, pijnlijk en veroorzaakt vaak kreupelheid. Het wordt het meest gezien bij grote hondenrassen in de leeftijd van 6 tot 18 maanden. Uiteindelijk gaat enostosis vanzelf weer over. Toch is het goed te weten wat deze aandoening inhoudt en hoe je je jonge hond erbij kan helpen.

Enostosis of groeipijn bij de hond

Rond de leeftijd van vier maanden maakt je pup een groeispurt door. Door je opgroeiende hond een gebalanceerde voeding te geven, kan groeipijn voorkomen worden. Als je pup alsnog last heeft van groeipijn, kan je de pijn bestrijden met pijnstillers. Groeipijnen gaan uiteindelijk vanzelf over als de hond is uitgegroeid.

 

Hoe ontstaan groeipijnen?

Rond de leeftijd van vier maanden maakt je pup een echte groeispurt door. Dit groeien is een serieus proces. Er wordt een belangrijke basis voor de rest van zijn leven gevormd: het skelet. De botten van je hond hebben binnenin kleine voedingskanaaltjes met bloedvaten, die het bot voeden om te kunnen groeien. Wanneer de beenderen van je hond plots hard beginnen te groeien, kan het zijn dat deze kanaaltjes in groei even achter blijven. De bloedtoevoer in de groeiende botten blijft echter wel toenemen, waardoor er een verhoogde druk ontstaat op het beenvlies. Deze druk geeft het pijnlijke gevoel bij de hond.

Enostosis vaststellen

Het vaststellen van groeipijn bij de hond kan lastig zijn. De meest voorkomende symptomen bij groeipijn zijn:

  • Kreupelheid. Het mank lopen kan wisselen van de ene poot naar de andere.
  • Lusteloosheid, soms koorts.
  • Niet willen lopen of eten door de pijn.

Wanneer de dierenarts aan enostose denkt, wordt er bij het lichamelijk onderzoek van je hond druk uitgeoefend op de lange beenderen van de voor- en achterpoten. Reageert het dier gevoelig, kan er een röntgenfoto gemaakt worden om het vermoeden van groeipijn te bevestigen. Hierop kunnen afwijkingen gezien worden die kenmerkend zijn voor deze aandoening. Ook kunnen andere oorzaken voor de kreupelheid uitgesloten worden.

Behandeling en vooruitzichten

De behandeling van enostosis bestaat uit het bestrijden van de pijn met pijnstillers. Deze pijnstillers nemen de oorzaak niet weg, maar zorgen er wel voor dat je hond zich een stuk beter voelt. Rust nemen kan ook helpen. Echter, dit is voor een jonge hond in de praktijk moeilijk te realiseren.

Groeipijn voorkomen

Door je opgroeiende hond een gebalanceerde voeding te geven, kan groeipijn voorkomen worden. Vooral voor de grote rassen is dit belangrijk. Zoek je een goede voeding voor jouw groeiende pup? De dierenarts kan je hierin begeleiden.

Groeipijnen gaan uiteindelijk vanzelf over als de hond is uitgegroeid. Dit is ongeveer op de leeftijd van 12 tot 18 maanden. Je hond houdt geen schade over aan enostosis.

 

Wil je meer informatie over groeipijn bij je hond? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.