Epilepsie bij honden

Epilepsie is een ziekte van de hersenen waarbij ‘kortsluiting’ in het zenuwnetwerk van de hersenen ontstaat. Dit zet een epileptische aanval in gang.

De ziekte komt veel bij honden voor en kan een grote invloed hebben op de levenskwaliteit van zowel je hond als jou als eigenaar.

epilepsie bij honden

Wat je als eigenaar moet beseffen

  • Epilepsie kan grote invloed hebben op leven van dier en mens
  • Diagnostische testen kunnen belangrijk zijn
  • Er kan levenslange therapie nodig zijn
  • Het doel van de therapie
  • Medicatie en regelmaat zijn belangrijk
  • Controles en aanpassingen aan therapie zijn van belang
  • De rol die je als eigenaar hebt in de (beoordeling v.d.) behandeling

 

Voorkomen

Bij bijna alle hondenrassen komt epilepsie voor, maar door erfelijke factoren kunnen sommige rassen er gevoeliger voor zijn dan andere. Er wordt pas gesproken over epilepsie als er twee of meer aanvallen meer dan 24 uur na elkaar zijn geweest.

Ontstaan

Epilepsie kan meerdere oorzaken hebben. Zo wordt de ziekte ook onderverdeeld. De verschillende vormen zijn:

  • Structurele epilepsie

Deze vorm van epilepsie wordt veroorzaakt door afwijkingen aan de hersenen. De afwijkingen kunnen komen door ontstekingen in de hersenen of aangeboren afwijkingen.

  • ‘Op zichzelf staande’ epilepsie, ook wel idiopathisch

Epilepsie in deze vorm kan een ziekte van de hersenen zelf zijn. Dit kan komen door genetische aanleg, verdacht genetisch of onzeker genetisch. Bij de laatste twee is het niet zeker of er genetische aanleg is voor de epilepsie.

  • Onbekende oorzaak

Bij deze vorm is het niet zeker wat de oorzaak is. De epilepsie past niet in de andere twee categorieën.

Epileptische aanvallen kunnen daarnaast ontstaan als gevolg van lichamelijke problemen zoals leverfalen. Een aanval ontstaat door kortsluiting in de hersenen.

 

Symptomen van epilepsie bij honden

Het meest belangrijke symptoom van epilepsie is de aanvallen. Er kunnen echter altijd andere aandoeningen of verschijnselen voorkomen die lijken op epileptische aanvallen. Flauwvallen, bewegingsstoornissen en acute neurologische klachten zijn hier voorbeelden van. Bij deze laatste is er sprake van een storing in de hersenfuncties, die direct zichtbaar is.

 

Diagnose

De dierenarts zal bij het onderzoeken van je hond een aantal vragen stellen. Hoe vaak heeft je hond aanvallen? Hoe lang duren ze? En hoe zien ze eruit? Dit zijn allemaal voorbeelden van belangrijke vragen. Het is gemakkelijker voor zowel de dierenarts als jou als eigenaar om de aanvallen te filmen. Zo kan hij of zij een inschatting maken van hoe een aanval eraan toe gaat. Het lichamelijk onderzoek is ook erg belangrijk. Het kan zijn dat tussen de aanvallen symptomen van bijvoorbeeld een hersenaandoening zichtbaar zijn. Andere onderzoeken, zoals bloed-, urineonderzoek en CT- of MRI-scans zouden nog meer informatie kunnen opleveren.

Behandeling en prognose

Een hond met een aanval bij de dierenarts moet eerst gestabiliseerd worden. Als hij meer dan twee aanvallen heeft gehad en het onderzoek aantoont dat het om epilepsie gaat, kan de behandeling worden besproken. In dit gesprek komen een aantal belangrijke punten naar boven (*zie diagnose). Bij sommige honden is het mogelijk de om de aanvallen zoveel mogelijk te beperken. Dit geldt echter niet voor alle honden. De behandeling van epilepsiepatiënten is daarom niet zo eenvoudig. De prognose is afhankelijk van veel factoren, zoals hoe ernstig de epilepsie is, leeftijd van de hond, oorzaak en reactie op medicatie.

Bij epilepsie is het erg belangrijk dat je als eigenaar je houdt aan de behandeling van je hond. Je kunt zelf het verschil maken in de levenskwaliteit van je hond. Verdenk je je hond van epilepsie? Raadpleeg dan je dierenarts of vind er een bij je in de buurt.

Artikel geschreven met hulp van Koen Santifort (dierenarts-specialist neurologie (DVM, MSc, dipl. EBVS).