Hondsdolheid bij honden

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus en is levensgevaarlijk voor mens en dier. De ziekte wordt overgedragen door een krab, een lik of een beet van een besmet dier. Hondsdolheid komt wereldwijd voor. In Nederland wordt het virus heel soms bij vleermuizen gezien. Neem je je hond mee op vakantie naar het buitenland? Dan is een vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht.

Hondsdolheid bij honden

Wat is hondsdolheid bij honden?

Hondsdolheid wordt ook wel rabiës genoemd. Dit is de Latijnse benaming voor het virus dat hondsdolheid veroorzaakt. Hondsdolheid is een zeer gevaarlijke infectieziekte van de hersenen, die bijna altijd leidt tot de dood. Er bestaat geen medicijn tegen de ziekte. Wel kan je je hond, kat of fret beschermen door middel van een vaccinatie. Hierover lees je meer verderop in dit artikel.

Wat is de oorzaak van hondsdolheid?

Elk zoogdier kan besmet worden met rabiës, dus ook de mens. In Nederland komt de ziekte bijna niet meer voor. In Oost-Europa, Marokko, Turkije en andere delen van de wereld wordt rabiës nog wel gezien, onder andere bij honden, katten, vossen en dassen.

Besmetting met hondsdolheid vindt plaats via een krab, lik of beet van een besmet dier. Hierna verspreidt het virus zich naar het ruggenmerg en de hersenen. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat een besmet dier verschijnselen gaat vertonen. Hierdoor kan een infectie met hondsdolheid lastig te herkennen zijn. Het dier is besmettelijk zodra het virus in de hersenen is aangekomen en zich naar de speekselklieren verspreid.

Symptomen hondsdolheid bij honden

Klassieke symptomen van hondsdolheid bij de hond zijn agressie en onrust. Toch begint een infectie met rabiës veelal met vage, neurologische verschijnselen.

Dit zijn de meest geziene kenmerken van hondsdolheid bij honden:

  • Nervositeit
  • Speekselen
  • Moeite met slikken en hierdoor watervrees
  • Koorts
  • Krampen en spiertrillingen
  • Gedragsveranderingen zoals agressie en schuwheid
  • Verlamming, waarna de dood volgt

Een geval van hondsdolheid moet altijd gemeld worden bij het landelijk meldpunt dierziekten.

Watervrees bij honden met rabiës

Doordat honden met rabiës pijn hebben bij het slikken, kan er angst om water te drinken ontstaan. Deze watervrees is een typisch kenmerk van hondsdolheid.

Behandeling van hondsdolheid

Na een beet door een met hondsdolheid besmet dier, kan je hond nog behandeld worden door een dierenarts. Deze preventieve behandeling heeft enkel kans zo lang het virus het zenuwstelsel nog niet heeft bereikt. Heeft het dier eenmaal de symptomen van rabiës dan is een behandeling niet meer mogelijk. Je dier zal in coma raken en sterven. Vermoed je dat je zelf besmet bent met hondsdolheid, bezoek dan met spoed de huisarts.

Vaccinatie tegen hondsdolheid bij de hond

Er bestaat een vaccinatie tegen hondsdolheid die je hond voor bijna 100% beschermt tegen deze dodelijke ziekte. Gaat je hond mee naar het buitenland dan is deze preventieve maatregel verplicht. Je hond moet dan minimaal twaalf weken oud zijn en minimaal drie weken voor vertrek gevaccineerd zijn tegen rabiës. Voor sommige landen is dit nog eerder. Ook zijn er landen die als eis stellen dat de rabiëstiter na vaccinatie bepaald moet worden. De uitslag moet voldoen aan een minimale waarde en de (positieve) uitslag moet vier maanden voor binnenkomst in het land bekend zijn. Controleer dus ruim voordat je vertrekt wat de invoereisen van je vakantieland zijn.

De dierenarts noteert de vaccinatie in het Europese paspoort van je hond, met de entingsdatum en handtekening en stempel van de dierenarts. Dit ingevulde vakje wordt gelamineerd. De vaccinatie is één tot drie jaar werkzaam. De meeste dierenartsen in Nederland gebruiken een vaccin dat drie jaar geldig is.

Veelgestelde vragen over hondsdolheid bij de hond

Hoe lang leeft een hond met rabiës?

De incubatietijd van hondsdolheid is na besmetting één week tot enkele maanden. Een besmette hond kan dus enkele maanden rondlopen met het virus zonder dat je dit merkt. Tijdens de incubatietijd kan het dier heel soms nog gered worden. De meeste geïnfecteerde honden overlijden echter binnen enkele maanden na besmetting.

Hoe snel merk je hondsdolheid?

Wanneer het virus de zenuwbanen heeft bereikt zal de hond klachten krijgen. Het dier leeft dan niet lang meer; maximaal een week.

Hoe lang leeft een mens met hondsdolheid?

Wanneer een mens besmet wordt met rabiës, kan dit binnen 20 tot 90 dagen leiden tot klachten als koorts, braken en hoofdpijn. De ziekte verloopt erg progressief, waardoor de dood snel volgt. Ga direct naar een huisarts als je vermoedt dat je in contact bent geweest met een besmet dier.

Kun je je laten testen op hondsdolheid?

Zo lang het rabiësvirus geen klachten geeft, kun je je niet laten testen op hondsdolheid. Zodra er wel klachten zijn, kan het virus worden aangetoond.

Waar komt hondsdolheid veel voor?

De ziekte hondsdolheid komt in grote delen van de wereld voor. Ook in populaire vakantielanden zoals Marokko en Turkije wordt rabiës ook gezien. In Europa enkel bij wilde dieren in Oost-Europa. Om deze reden moeten alle honden die uit het buitenland naar Nederland gebracht worden, gevaccineerd zijn tegen rabiës.