Feiten over hondsdolheid of rabiës

Hondsdolheid, in het Latijns rabiës genoemd, wordt veroorzaakt door een virus en is zeer gevaarlijk voor mens en dier. Neem je je hond, kat of fret mee op vakantie? Dan is een rabiësvaccinatie tegen dit virus verplicht.

hondsdolheid rabies hond

Hondsdolheid komt in Nederland nauwelijks nog voor, dus de kans om hier de geïnfecteerd te raken is heel klein. Buiten onze landsgrenzen komt rabiës in meer dan 150 landen voor. Vooral in Afrika, Oost-Europa, Azië en delen van Zuid-Amerika. In West-Europa wordt een minder besmettelijke variant van het rabiësvirus in vleermuizen gevonden.

Hoe kom je eraan?

In principe kunnen alle zoogdieren besmet raken met hondsdolheid, maar het gebeurt het meest bij honden, vleermuizen, vossen en katten. Dieren en mensen kunnen besmet raken door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via het speeksel kan het hondsdolheidsvirus in het lichaam komen.

Symptomen

Soms dragen dieren rabiës bij zich zonder er (zichtbaar) last van te hebben. Afhankelijk waar in het lichaam het virus binnenkomt, kan het gemiddeld drie weken tot twee maanden duren voor de ziekteverschijnselen optreden.
De symptomen zijn:

  • Gedragsverandering zoals agressiviteit, onrust of juist hyperactiviteit
  • Gewichtsverlies
  • Onzeker lopen
  • Krampen
  • Verlammingsverschijnselen
  • Slik- en ademhalingsproblemen

 

Voorkomen is beter…

Ten eerste: als je met je hond, kat of fret naar het buitenland gaat, ben je verplicht je huisdier te vaccineren tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie wordt door de dierenarts in het Europese paspoort genoteerd, met de entingsdatum en handtekening en stempel van de dierenarts. Dit ingevulde vakje wordt gelamineerd. De vaccinatie is één tot drie jaar geldig, afhankelijk van het land van bestemming.

In het buitenland kun je zelf ook maatregelen treffen om de kans op besmetting voor je dier én voor jezelf zo klein mogelijk te houden. Zorg dat jullie niet in contact komen met (dode of zieke) dieren. Aai of voer ze ook niet. Is je dier of ben jij gekrabd of gebeten, was dan onmiddellijk de wond goed schoon met water en zeep. Ontsmet daarna de wond met jodium of alcohol en ga direct naar een dieren- of huisarts. Vier je vakantie in eigen land? Vermijd dan contact met vleermuizen, omdat in Nederland hondsdolheid voornamelijk bij deze dieren voorkomt.

Geniet van je vakantie en denk om het welzijn van je huisdier. Blijf uit de buurt van lokale dieren en zorg voor een goede preventieve bescherming voor je huisdier. Heb je een vraag? Neem dan contact op met je dierenarts.