Eikels zijn gevaarlijk voor honden
Sommige honden spelen graag met afgevallen eikels die ze op de bospaden vinden. Naast dat eikels verstikkingsgevaar opleveren, is het kauwen en eten van eikels extra gevaarlijk voor je hond. Na opname kunnen deze een tanninevergiftiging bij je hond veroorzaken.
Tannine is een stof die veelvuldig in eikels en bladeren van de eikenboom zit. Een andere naam voor tannine is looizuur. Wanneer een hond veel tannine heeft binnengekregen zal dit buikpijn, braken en diarree veroorzaken. In een ernstig geval kunnen zelfs de nieren permanent beschadigd raken. Hoeveel tannine schadelijk is verschilt per hond en hangt af van de hoeveelheid die gegeten is. Wil je een vergiftiging of verstopping bij je hond voorkomen, laat hem dan niet met eikels spelen of erop kauwen.
Laat je hond geen kastanjes of dennenappels eten
Laat je hond niet spelen met een kastanje, dennenappel of beukennootjes. Tijdens het spelen kan een kastanje, dennenappel of wat beukennootjes gemakkelijk door je hond opgegeten of per ongeluk ingeslikt worden. Deze zorgen vervolgens voor een verstopping in het maag-darmkanaal. Een verstopping of darmobstructie is levensbedreigend en moet vaak verholpen worden door middel van een operatie.
Kastanjes en dennenappels bevatten geen looizuur en zijn dus niet giftig zoals eikels. Wel krijgen honden na het opeten buikpijn en worden ze misselijk.
Kijk uit voor giftige paddenstoelen
Sommige honden vinden de paddenstoelen die in de herfst uit de grond schieten erg interessant. Hoewel niet alle paddenstoelen giftig zijn, is het belangrijk om op te letten dat je hond er niet mee in contact komt. Je weet immers niet welke paddenstoelen wel of niet giftig zijn voor honden.
Heeft je hond met een paddenstoel gespeeld, of ervan gegeten? Maak indien mogelijk een foto van de paddenstoel en neem contact op met de dierenarts.
Mijn hond heeft een herfstvrucht gegeten: wat nu?
Wanneer je hond een kastanje, eikel, dennenappel, beukennootjes of paddenstoel heeft gegeten is het belangrijk contact op te nemen met de dierenarts. Ook wanneer je hond klachten als buikpijn, braken of diarree krijgt na de wandeling, is het belangrijk dat je een dierenarts bezoekt.
Pas op voor teken en herfstmijt
Naast al het interessante speelgoed op de grond, zijn er ook parasieten actief in de herfst. Er komen nog steeds teken voor in de bossen en struiken. Deze beestjes overwinteren door de zachte winters steeds makkelijker. Bescherm je hond dus ook in de herfst tegen de beet van een teek.
Een andere, iets minder bekende parasiet is de herfstmijt. De larven van dit beestje worden juist in het najaar veel gezien en kunnen voor erg veel jeuk en ongemak bij je hond zorgen. Lees hier meer over de herfstmijt bij de hond.
Lichaamstemperatuur van de hond
Misschien maak je je zorgen over de lichaamstemperatuur van je hond wanneer het buiten steeds kouder wordt. Hoewel niet alle honden een dikke wintervacht ontwikkelen, hoef je niet bang te zijn voor onderkoeling van je hond. Je dier kan zichzelf tijdens een wandeling in de herfst of winter prima warm houden. Een uitzondering hierop zijn puppy’s, oude of zieke honden en zeer magere of dun behaarde honden. Bijvoorbeeld een whippet, Italiaanse windhond of Viszla. Deze rassen hebben naast een korte vacht en geen ondervacht, vaak ook erg weinig onderhuids vet. Voor hen geldt dat ze bij een temperatuur onder de tien graden niet te lang mee uit mogen en steeds moeten blijven bewegen tijdens de wandeling. Eventueel kan je deze dieren een jasje aan doen.
Zo maak je een veilige herfstwandeling met de hond
Heeft jouw hond de neiging om te spelen met alles wat er in het bos te vinden is, neem dan tijdens de wandeling het favoriete speeltje van je hond mee. Zo weet je zeker dat het spelen veilig verloopt. Ook is het raadzaam je hond steeds aangelijnd mee te nemen, zodat je sneller kunt ingrijpen als je dier iets wil pakken of eten. Hang een lichtje aan zijn halsband waardoor je ook in het donker ziet wat er gebeurt. Controleer je hond na elke wandeling op teken.
Veelgestelde vragen over de gevaren van de herfst
Zijn eikels giftig voor honden?
Eikels en eikenbladeren bevatten de stof tannine (looizuur) die bij inname giftig is voor honden, schapen, koeien en paarden. Heeft je hond eikels gegeten, of erop gekauwd, neem dan contact op met de dierenarts.
Mag een hond kastanjes eten?
Een hond mag geen kastanjes eten. Deze kan het maag-darmstelsel niet verteren waardoor ze verstopping of zelfs een darmafsluiting veroorzaken. Dit is een levensbedreigende situatie. Voorkom dus dat je hond met kastanjes speelt of erop kauwt.
Wat is een tannine vergiftiging?
De stof tannine, die onder andere in eikels zit, is giftig voor honden. Bij opname van deze stof kan deze dus een vergiftiging veroorzaken. Hierdoor kunnen de bloedvaten, de darmen en de nieren van de hond beschadigen.