Hernia bij honden

Een discushernia – het uitpuilen van (de inhoud van) een tussenwervelschijf – kan voor grote problemen zorgen bij honden. Hoe ontstaat het en wat kunnen we eraan doen?

hernia bij honden

Wees er snel bij

Als je hond ineens rugproblemen heeft moet je direct je dierenarts raadplegen. Een snelle behandeling kan zorgen voor een betere en snellere genezing van de rug.

 

Voorkomen

Problemen met de tussenwervelschijven van de ruggengraat, waaronder hernia’s, komen vaak voor bij verschillende hondenrassen. Grote hondenrassen hebben er vaker op latere leeftijd last van, terwijl verschillende rassen zoals de teckel of beagle al op jongere leeftijd te maken kan krijgen met rugpijn of problemen door een hernia.

Ontstaan hernia bij honden

Tussenwervelschijven zijn de flexibele, verbindende gewrichten tussen de wervels van de rug. Vlak erboven loopt het ruggenmerg. De wervelschijven bestaan uit een zachte kern en een harde ring daaromheen. Bij honden slijten deze wervels, net als bij mensen, naarmate ze ouder worden, waardoor ze zwakker worden. Sommige honden ervaren eerder slijtage van de wervels. De verzwakking van de wervels vergroot de kans op uitpuiling. Bij uitpuiling drukt de schijf of de inhoud ervan tegen de zenuwen van het ruggenmerg. Dit kan zowel langzaam als snel (acuut) gebeuren. In het laatste geval zullen de symptomen direct merkbaar zijn.

Symptomen van een hernia bij honden

  • (Heftige) pijn, bijvoorbeeld nekpijn
  • Slepen met poten
  • Niet kunnen plassen of incontinentie (behoefte niet op kunnen houden)

 

Diagnose

De diagnose van een hernia kan vaak gesteld worden met lichamelijk onderzoek en vragen aan de eigenaar. Het is mogelijk aanvullend onderzoek uit te voeren, zoals röntgenfoto’s, een CT- of MRI-scan. Andere aandoeningen kunnen namelijk voor overeenkomende symptomen zorgen. Infecties, trauma en doorbloedingsproblemen zijn hier voorbeeld van. Deze aandoeningen kunnen ook de oorzaak van de hernia zijn.

Behandeling en prognose hernia bij honden

Over het algemeen zijn er twee behandeling mogelijk voor een hernia: rust en ondersteunende medicatie of opereren. Bij een ernstige hernia wordt er vaak gekozen voor de tweede optie, omdat rust in de meeste gevallen geen verbetering oplevert. Als er gekozen wordt voor een operatie moet de dierenarts wel zeker zijn dat het om een hernia gaat. Wetenschappers zijn bezig met het ontwikkelen van andere behandelingen, voornamelijk ook om herniaproblemen te voorkomen. Aanvullende behandelopties, zoals fysiotherapie en dieetmaatregelen kunnen ook van waarde zijn voor herstel en voorkomen van problemen in de toekomst.

Hernia’s komen dus veel voor bij verschillende hondenrassen. Snel handelen en een juiste diagnose en behandeling kunnen een groot verschil maken voor het herstel van je hond. Raadpleeg altijd direct je dierenarts als je denkt dat je hond last van een hernia heeft. Vind hier je dichtstbijzijnde dierenkliniek.

Artikel geschreven met hulp van Drs. K.M. Santifort.