Mijn hond is bang voor vuurwerk

Veel honden zijn erg bang voor vuurwerk. Je hond associeert de knallen en lichtflitsen die het vuurwerk geven met gevaar en raakt in paniek. Wanneer je hond vuurwerkangst heeft is dat erg vervelend voor jullie beiden. In dit artikel vertellen we je hoe je vuurwerkangst kunt herkennen en verminderen.

vuurwerkangst bij honden
Hoe herken je vuurwerkangst?

Sommige honden zijn direct erg bang van vuurwerk, terwijl bij veel jonge honden de angst zich langzaam opbouwt. Zo kan het zijn dat je na een paar jaar ineens een bange, trillende hond hebt, terwijl dit andere jaren niet zo was. Het is dus belangrijk dat je de eerste symptomen van vuurwerkangst bij je hond tijdig herkent.

Dit zijn kenmerken van een angstige hond:

  • Hijgen, zonder inspanning te leveren
  • ‘Tongelen’ (kort likken over de neus)
  • Geeuwen, zonder moe te zijn
  • Oren naar beneden of naar achteren houden
  • Staart tussen de poten houden
  • Trillende achterpoten of geheel bibberen
  • Plotseling blaffen of janken terwijl er niets aan de hand is
  • Verstijfd stilstaan, ‘bevriezen’
  • Rusteloosheid, ijsberen, ronddraaien
  • Zichzelf verstoppen
  • Proberen te ontsnappen
  • Niet mee uit wandelen willen
  • Minder eetlust, niets lekkers aannemen

Zie je enkele van deze symptomen, wacht dan niet af. Vuurwerkangst is in een beginnend stadium nog te stabiliseren. Wanneer je hond eenmaal in paniek raakt is het moeilijk deze angst nog te beteugelen.

Heb je een puppy of jonge hond? Probeer dan vuurwerkangst te voorkomen door al vroeg te trainen. Je dierenarts kan je vertellen hoe je dat het beste doet.

Waarom is een hond bang voor vuurwerk?

Bij veel honden is de angst voor vuurwerk aangeboren. Hoe deze angst zich ontwikkelt, welke vorm deze angst aanneemt en hoe je hond erop reageert, verschilt dus per dier. Bepaalde rassen zijn bijvoorbeeld veel gevoeliger voor geluiden dan andere. Ook kan de hond een genetische ontwikkelingsstoornis hebben, waardoor je hond sneller bang is voor vuurwerk en ook heviger reageert op andere harde geluiden.

Daarnaast speelt de mate van socialisatie tijdens de puppytijd mee. Een bange hond kan door vervelende ervaringen met harde geluiden steeds angstiger worden. De angst stapelt zich dan op en zorgt voor een steeds hevigere angstreactie. Je kunt vuurwerkangst bij je hond dus helaas niet altijd voorkomen.

Tips tegen vuurwerkangst bij je hond

Zodra je vermoedt dat je hond bang is voor vuurwerk is het raadzaam actie te ondernemen. Meestal zijn de eerste kenmerken van vuurwerkangst zichtbaar in de herfst of in het begin van de winter. Geef je hond op advies van je dierenarts voedingssupplementen die helpen de stress te verminderen. Combineer deze met gedragstherapie, onder begeleiding van een kynologisch instructeur of een veterinair gedragsspecialist. Wanneer de laatste week van het jaar is aangebroken heeft trainen niet veel zin meer. Het stresslevel van de hond is dan te hoog om commando’s op te kunnen volgen.

Dit zijn tips die je rond de jaarwisseling kunt gebruiken:

Laat je hond uit

Probeer je hond in de laatste weken van het jaar uit te laten wanneer de kans op knallen zo klein mogelijk is. Bijvoorbeeld ’s morgens vroeg, of tijdens schooltijden. Maak op die momenten een extra lange wandeling zodat je dier voldoende energie kwijt kan. Wandel bij voorkeur niet als het donker is en laat je hond nooit loslopen als je ziet dat hij stress ervaart of bang is.

Ga naar een rustige plek

Blijf met je hond thuis op oudejaarsdag. Dit is de veiligste plek voor een bange hond. Woon je midden in een wijk waar veel vuurwerk wordt afgestoken? Overweeg dan om ’s morgens al te vertrekken naar een rustige plek. Bijvoorbeeld bij vrienden of familie die buitenaf wonen. Of ga naar een vuurwerkvrij vakantiepark waar honden toegestaan zijn. Ga je hond niet op oudejaarsavond nog vervoeren. Dit levert veel stress op en is zelfs gevaarlijk, omdat de kans op ontsnappen tijdens een paniekaanval groter is.

Train je hond tegen vuurwerkangst

Je kunt vuurwerkangst bij je hond voorkomen of verminderen door middel van training. Doe dit bij voorkeur bij een kynologisch instructeur. Wanneer je met trainen start als er buiten nog niets te horen is, zal dit het beste effect op je dier hebben. Een nerveuze hond is een stuk moeilijker te trainen.

Sluit de ramen en gordijnen

Op oudejaarsdag kan je het beste alle ramen sluiten, zodat geluiden minder goed te horen zijn. Ook kan het helpen de gordijnen dicht te doen. Zo houd je ook eventuele lichtflitsen tegen, die ook een trigger zijn voor het opbouwen van de angst. Je creëert zo een veilige omgeving voor je hond.

Geef je hond een veilige rustplek

Meestal is de mand of bench van je hond een veilige, bekende rustplek. Maar soms kan je dier hier geen rust vinden, bijvoorbeeld wanneer hij erg angstig is. Creëer dan een tweede rustplek in de buurt van mensen, maar in een ruimte met wat minder licht en geluid. Train je hond om hier rust te vinden door hem te belonen met iets lekkers. Oefen dit het liefst al enkele weken voor oudjaar.

Zorg daarnaast dat iedereen in huis zich kalm en rustig gedraagt. Probeer zelf ook niet te schrikken van het vuurwerk. Ligt je hond graag in de bench, leg er dan (deels) een deken overheen. Dit kan je hond een extra veilig gevoel geven. Sluit de bench niet af. Je hond moet eruit kunnen als hij dit wil. Lees meer tips over het creëren van een veilige rustplek voor je hond.

Zet het geluid van de radio of tv harder

Zet op oudejaarsdag de radio of tv iets harder dan gewoonlijk. Dit overstemt de knallen van buiten en is voor de meeste honden een bekend en vertrouwd geluid.

Maar let op! Veel radio- en tv-programma’s hebben aan het einde van het jaar reclames waarin vuurpijlen te horen zijn. Dit kan de angst van je hond juist verergeren! Verzeker je er dus van dat deze reclames niet voorbij komen, alvorens je de radio of tv harder zet. Zet bij twijfel liever een playlist met eigen gekozen muziek, zonder reclame. Een gratis applicatie (zoals MyNoise) kan ook helpen.

Houd je hond bezig

Zorg voor afleiding tijdens het knallen. Speel met jullie favoriete speelgoed, of zet een speurtocht met iets lekkers uit in de woonkamer. Wanneer je hond afgeleid wordt is er minder tijd om bang te zijn. Daarnaast zorgt spelen en speuren ervoor dat je hond eerder moe is en beter slaapt. Straf je hond nooit! Dit zal de angst juist verergeren.

Rustgevende medicatie voor de hond

Wanneer niets anders helpt kan de dierenarts altijd nog angstremmende medicatie voorschrijven. Deze middelen voor de hond werken rustgevend, het zijn geen kalmerende of slaapmiddelen. Hiervoor moet je hond eerst door de dierenarts gezond verklaard worden, zodat je zeker weet dat er geen onderliggende aandoening speelt waardoor je hond sterker reageert op geluiden.

Ook kan je met je hond naar een dierenarts-specialist gedragsgeneeskunde gaan. Deze bekijkt en behandelt zowel de fysieke gesteldheid van je hond, als het mentale welzijn.

Laat je hond niet alleen thuis

Laat je angstige hond nooit alleen thuis tijdens de jaarwisseling. Dit maakt je dier alleen maar banger en kan zelfs voor een trauma zorgen. Hierdoor is de angst voor vuurwerk het jaar erna waarschijnlijk nog groter. Kun je met oudjaar echt niet thuis zijn, zorg dan dat er een ander vertrouwd persoon bij je hond blijft. Ook zijn er speciale hondenpensions waar geen vuurwerk te horen is. Deze moet je wel ruim op tijd reserveren.

Overlaad je hond niet met extra aandacht

Geef je hond rondom oud en nieuwjaar voldoende aandacht, maar niet meer dan anders. Negeer hem niet als hij bang is. Je kunt een angstige hond namelijk niet belonen voor zijn bange gedrag. Komt je dier dus geschrokken naar je toe, of raakt het in paniek? Houd hem dan stevig vast en maak met je hand rustige, lange, masserende bewegingen. Wil je hond dit liever niet? Laat hem dan direct weer los. Een erg bange hond kan namelijk altijd bijten uit paniek.

Het is uiterst belangrijk dat alle deuren strikt gesloten blijven, ook om twaalf uur. Wanneer het vuurwerk geweld losbarst kan je hond anders in paniek toch naar buiten vluchten en is het leed niet te overzien.

Wees extra voorzichtig op nieuwjaarsdag

Ook op nieuwjaarsdag kunnen er nog knallen te horen zijn. Laat je hond daarom de eerste week van januari (en mogelijk zelfs langer) niet loslopen tijdens het uitlaten. Je hond kan nog steeds angstig zijn tijdens het wandelen. Laat je hond nooit spelen met vuurwerk dat in de straat is achtergebleven.

Veelgestelde vragen over vuurwerkangst bij een hond

Zijn honden bang voor vuurwerk?

De meeste honden worden onrustig door vuurwerk. Een groot deel is er ook bang van, of raakt zelfs in paniek. Het komt ook regelmatig voor dat een hond die nooit bang was van vuurwerk, in zijn latere leven alsnog vuurwerkangst ontwikkelt. Raadpleeg je dierenarts wanneer je vermoedt dat je hond bang is voor vuurwerk.

Kan mijn hond van zijn vuurwerkangst afkomen?

Je kunt iets doen om vuurwerkangst bij je hond te verminderen. Denk hierbij aan gedragstraining, voedingssupplementen en in een uiterst geval medicatie. Hierbij geldt dat als je er op tijd mee begint, het resultaat meestal beter is. Helemaal van vuurwerkangst af komen is erg lastig.

Is er een medicatie tegen vuurwerkangst?

Er zijn verschillende soorten medicatie die tegen vuurwerkangst kunnen helpen. Deze moeten voorgeschreven worden door de dierenarts, nadat je hond gezond verklaard is.