Je konijn laten castreren

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je je konijn wil laten castreren. Een van de meest voorkomende reden is omdat je rammelaar (mannetjeskonijn) bij een voedster (vrouwtjeskonijn) woont. Een rammelaar kan al vanaf drie maanden leeftijd vruchtbaar zijn. Wacht dus niet te lang met je konijn castreren.

Castratie konijn

Redenen om je konijn te laten castreren

Konijnen zijn sociale dieren en kunnen het beste samengehouden worden. Maar wanneer je twee of meer rammen in een hok huisvest, is de kans groot dat ze gaan vechten. Dit gedrag ontstaat onder invloed van hormonen en zal afnemen of verdwijnen na een castratie. Houd je een ram en een voedster samen, zullen ze al gauw een nestje jongen krijgen. Ook dit voorkom je wanneer je de rammelaar castreert.
Tevens voorkomt castratie ongewenst gedrag zoals het sproeien van urine en agressie naar mensen.

De operatie

Je konijn kan gecastreerd worden wanneer de balletjes goed voelbaar zijn. Dit is meestal vanaf de leeftijd van ongeveer drie maanden. Vraag bij twijfel of de dierenarts dit kan controleren. Zijn de balletjes nog niet goed ingedaald, haal dan een ram en voedster alvast uit elkaar om te voorkomen dat de voedster drachtig raakt.

Wanneer je konijn laat castreren verblijft hij een dag in de dierenkliniek. Na een gezondheidscontrole door de dierenarts zal hij onder algehele narcose gebracht worden. De testikels worden met een kleine snede in elke balzak verwijderd. Deze ingreep duurt niet lang en je dier zal al snel weer wakker worden. Wanneer je konijn weer rond hupt en kan eten, mag hij met pijnstilling naar huis.

Je konijn moet na de operatie direct weer gaan eten. Doet hij dit niet dan is dit een levensbedreigende situatie. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts!

Verzorging na de operatie

Eten
Het is belangrijk dat je konijn ook thuis blijft eten. Wil hij dit niet, voer hem dan met een spuitje wat vloeibare voeding van de dierenarts. Het spijsverteringsstelsel van konijnen mag niet stil komen te liggen. Wanneer dit wel gebeurt is dit een levensbedreigende situatie. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenkliniek.

Het hok
Je konijn kan zichzelf na een narcose nog niet goed warm houden. Zorg dat hij een warme plek heeft in het hok in huis. Zorg dat de bodem schoon is en er fris hooi en schoon water beschikbaar is. Laat je konijn dat buiten leeft liever niet in de winter opereren. De verplaatsing van buiten naar binnen is een te groot verschil in temperatuur. Hier kan een konijn niet tegen. Lees hier meer over het hok van een konijn.

Samenhouden
Na een castratie duurt het nog een poosje voordat de hormoonspiegel van de rammelaar veranderd is. Dit kan wel één tot twee maanden duren. Ook is hij nog ruim twee weken vruchtbaar. Zet een ram en voedster dus pas op zijn vroegst twee weken na de castratie weer bij elkaar. Soms gaat de acceptatie tussen de konijnen moeizaam. Ze hebben elkaar een poosje niet gezien en zijn misschien wat vervreemd van elkaar. Stel ze dan langzaam weer aan elkaar voor. Het kan even duren voor ze weer gewend zijn. Lees hier hoe je twee konijnen aan elkaar koppelt.

Wil je een afspraak maken voor de castratie van je konijn? Of heb je liever nog meer informatie? Raadpleeg dan je dierenarts. Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.