Een konijn in huis – advies over de verzorging

Konijnen zijn leuke huisdieren. Wanneer je er één of meerdere hebt aangeschaft, wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor ze zorgen. We hebben in dit artikel de belangrijkste adviezen over de verzorging van je konijn op een rij gezet.

Verzorging konijn

Samenleven

Voor de verzorging van je konijn is het goed je te verdiepen in zijn natuurlijke leefomgeving. In de natuur leven konijnen altijd samen. Het zijn erg sociale dieren. Houd hier rekening mee als je konijnen als huisdier wil houden. Konijnen moeten minimaal met z’n tweeën gehuisvest worden om zich gelukkig te voelen. Echter, twee vreemde konijnen zomaar bij elkaar zetten is geen goed idee. De kans is groot dat ze dan flink zullen gaan vechten. Laat twee konijnen altijd langzaam met elkaar kennismaken. Hoe je dat aanpakt lees je hier.

De combinatie voedster en rammelaar geeft over het algemeen het minste problemen. Om ongewenste nakomelingen te voorkomen moet wel één van hen gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Dit kan bij een voedster vanaf ongeveer vijf maanden leeftijd, bij een rammelaar kan dit wat eerder, vanaf van vier maanden.

Naast het voorkomen van nakomelingen heeft een sterilisatie bij de voedster meer voordelen. Verschillende gevaarlijke aandoeningen aan de baarmoeder en eierstokken kunnen hiermee voorkomen worden. De kans op het ontwikkelen van bijvoorbeeld een baarmoedertumor is bij een niet gesteriliseerde voedster tussen de 50 – 80%, erg hoog dus! Na een sterilisatie is dit risico weg. Een ander voordeel van castratie of sterilisatie is dat je konijnen minder agressief op elkaar reageren en dus makkelijker te koppelen zijn.

In de natuur leven konijnen altijd samen. Het zijn erg sociale dieren. Houd hier rekening mee als je konijnen als huisdier wil houden. Ze moeten minimaal met z’n tweeën gehuisvest worden om zich gelukkig te voelen.

Voeding

Een belangrijk onderdeel van de verzorging van je konijn is de voeding. Konijnen zijn echte planteneters en hebben een maag-darmkanaal wat gespecialiseerd is in het verwerken van grote hoeveelheden ruwvoer. Het is dan ook belangrijk dat je konijn dagelijks veel ruwe vezels zoals hooi kan eten om de micro-organismen in het maag-darmkanaal in conditie te houden. Onbeperkt vers water mag hierbij niet ontbreken. Ook heeft je konijn energierijk voer nodig in de vorm van brokjes. Dit krachtvoer moet voorzichtig gedoseerd worden. Wanneer er te veel energierijk voedsel gegeten wordt en te weinig ruwvoer, raakt de darmwerking uit balans en krijgt je konijn diarree. Ook overgewicht ligt bij konijnen snel op de loer. Houd daarom deze richtlijn aan voor het voeren van je konijn:

  • Voer onbeperkt stengelig ruwvoer zoals hooi. 80% van het dagelijkse dieet moet hieruit bestaan.
  • Geef je konijn een beperkte hoeveelheid brokjes, ongeveer 20-25 gram per kg lichaamsgewicht per dag.
  • Kies voor geperste brokjes, in plaats van gemengd konijnenvoer. Dit voorkomt een eenzijdige voeding door het kieskeurig eten van je konijn.

Wanneer je je konijn graag groenvoer wil geven als aanvulling, kan dit in de vorm van groente, fruit en planten. Maar kijk hier mee uit, niet al het groenvoer is geschikt voor je konijn. Lees hier wat je wel en niet mag geven aan je konijnen.

Huisvesting

Minstens zo belangrijk bij de verzorging van je konijn is zijn huisvesting. Konijnen zijn zeer beweeglijke dieren. Het is dan ook belangrijk dat ze veel kunnen bewegen, want het houdt hun botten en spieren sterk en het gewicht gezond. De leefomgeving moet droog en schoon zijn. Heb je een buitenhok met ren eraan vast? Zorg dan dat het binnenhok altijd voorzien is van een droge bodem. Verschoon het hok van je konijnen dagelijks. Het helpt om problemen te voorkomen zoals bijvoorbeeld de ziekte myiasis. Ook is het belangrijk dat het hok goed geventileerd wordt. Hiermee voorkom je luchtwegproblemen. Ventilatie is niet hetzelfde als tocht. Tocht is juist erg gevaarlijk voor je konijn. Wil je meer weten over hoe je je konijn kan huisvesten? Lees dan hier verder.

Vaccinatie

Als je goed voor je konijn zorgt, voorkom je dat hij ziek wordt. Toch zijn met een goede verzorging niet alle ziektes tegen te gaan. Sommige gevaarlijke virusinfecties kan je konijn toch oplopen, ondanks jouw goede zorg. Je kan je konijn hier alleen tegen beschermen door hem ertegen te vaccineren. Deze vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden om je dier goed te beschermen. Lees hier meer over het vaccineren van je konijn.

Heb je na het lezen van de informatie nog meer vragen over de verzorging van je konijn Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.