Wat voer ik mijn konijn?

Konijnen eten de hele dag door. Winkels liggen vol met verschillende voeders en lekkernijen. Het is belangrijk te weten wat een konijn mag hebben en hoeveel. Wat heeft hij nou echt nodig?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn konijnen geen knaagdieren maar haasachtigen. Dit verschil zit voornamelijk in de tanden. Het dieet van een konijn ziet er ook heel anders uit dan die van bijvoorbeeld een cavia. In dit artikel vertellen we je wat je wél of niet aan je konijn kunt voeren. Ook geven we tips over waar je op moet letten wanneer je voer koopt.

Zorgen voor je konijn

Zorg ervoor dat je konijn altijd hooi en schoon water tot hun beschikking hebben!

 

Hooi

80% van een konijnendieet bestaat uit goed hooi. Let er op dat het niet te stoffig is of muf ruikt. Hooi is goed voor de darmen en het gebit. Je mag het onbeperkt geven, maar wel verspreid over de dag. Op die manier blijft het ‘vers’. Als je konijnen over het hooi lopen en keutelen, eten ze dit niet meer op. Je kunt hooi beter verpakt kopen dan een baaltje bij de boer. Dit hooi is vaak stoffiger en kan planten bevatten die niet geschikt zijn voor konijnen. Gras mag ook, mits je konijn hier langzaam aan went. Zo voorkom je dat hij diarree krijgt. Ook bevat gras meer suikers dan hooi, wat ook weer voor problemen kan zorgen met het darmstelsel. Geef alleen geplukt gras, niet gemaaid.

Gras plukken

Let op waar je gras voor je konijnen plukt. Gras langs bijvoorbeeld de waterkanten kan besmet zijn met rattenurine!

 

Brokken

Veel konijneneigenaren voeren brokjes aan hun konijn. Dit is geen probleem, maar je moet wel weten wat en hoeveel je voert. Vaak wordt er gemengd voer gegeven, een mix van brokjes (biks) en allerlei lekkernijen. Het gevolg is dat de lekkernijen er als eerste worden opgegeten en de biks blijft liggen. Het beste is om alleen biks te geven, ongeveer 20 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Zo voorkom je ook dat ze te dik worden. Een te dik konijn zal zich niet goed meer kunnen wassen en gaat minder bewegen. Dit zorgt voor nog meer gewichtstoename.

Wat ook belangrijk is, is de calcium-fosforverhouding in het voer. Deze verhouding mag variëren tussen 2:1 en 1:1, waarbij 1,8:1 wordt gezien als de beste verhouding. Dit wil zeggen dat voor één tot twee gram calcium er één gram fosfor in het voer moet zitten. Als er teveel fosfor in het voer zit, kan dit voor ernstige skelet- en tandproblemen zorgen. Teveel calcium kan daarnaast weer zorgen voor blaasproblemen. Zorg naast deze verhouding dat je konijn genoeg zonlicht (vitamine D) en water krijgt.

Je konijn overzetten op ander voer

Net als bij andere dieren, moet het overgaan op ander voer geleidelijk gebeuren. Meng het oude voer met het nieuwe voer. Zie het schema voor een week hieronder.

Dag een en twee 75% oude voer – 25% nieuwe voer
Dag drie en vier 50% oude voer – 50% nieuwe voer
Dag vijf en zes 25% oude voer – 75% nieuwe voer
Dag zeven 100% nieuwe voer

 

Groente

De meeste konijnen zijn gek op groente. Niet alle groenten zijn echter goed voor ze. Hieronder staan een aantal voorbeelden van groenten die konijnen wel en niet mogen hebben.

Veilig

Niet veilig

Wortel (het groen vinden ze ook heel lekker) Sla
Witlof Aubergine
Boerenkool Rabarber
Knolselderij
Andijvie
Broccoli
Bloemkool

 

Fruit

Sommige konijnen vinden fruit ontzettend lekker. Het is echter aan te raden dit beperkt te geven vanwege de hoge suikergehaltes. Aardbei, appel en banaan zijn voorbeelden van fruit die je af en toe aan je konijn zou kunnen geven. Ga altijd eerst na of je een stuk fruit aan je konijn mag geven en begin met een klein stukje. Pas op met pitten (bijvoorbeeld van een appel), deze kunnen giftig zijn!

Planten

Naast groenten en fruit eten konijnen veel planten. Voorbeelden van planten die ze mogen hebben zijn paardenbloembladeren (de steel is giftig!) en (verse) kruiden zoals tijm en dille. Let op waar je de planten vandaan haalt. Je tuin is vaak een goede bron, maar in weides waar wilde konijnen lopen, hondenuitlaatgebieden en langs een (drukke) weg zijn planten vaak vervuild. Ook gedroogde kruiden weten ze te waarderen.

Afwisseling

Je mag je konijn lekkere groenten en fruit geven, maar zorg voor afwisseling. Geef niet elke dag hetzelfde en ook niet te veel. Een klein stukje is in verhouding meer dan je denkt.

 

Samengevat

Hooi 80%
Groenvoer 10%-15%
Brokjes 5%
Fruit/snoep Paar procent

Knaagmateriaal

In dierenwinkels wordt vaak veel knaagmateriaal aangeboden in de vorm van sticks, drops en knaagstenen. Deze producten vaak echter veel suikers en/of zouten. Als je je konijn iets te knagen wil geven, kun je ook een tak van sommige boomsoorten in het hok leggen. Veilige boomsoorten zijn onder andere de wilg, berk, beuk en eik.

Wil je meer informatie over de voeding van je konijn? Raadpleeg je dierenarts of vind hier je dichtstbijzijnde dierenkliniek.