Konijn optillen: hoe pak je een konijn het beste op?

Konijnen vinden het meestal niet leuk om opgepakt te worden. Het zijn prooidieren, wat betekent dat ze schrikachtig zijn en in paniek kunnen raken als je ze te snel, onverwachts of van bovenaf benadert. Daarom is het goed om het optillen regelmatig en al van jongs af aan te oefenen. Wanneer je je konijn op een juiste manier oppakt zal hij of zij het goed toelaten. 

Konijn optillen

Optillen oefenen 

Wanneer je een konijn hebt is het noodzakelijk dat je hem af en toe optilt. Om hem te verplaatsen, maar ook om zijn gezondheid te controleren of hem naar de dierenarts te brengen. Laat je konijn altijd langzaam wennen aan het optillen. Begin met korte momenten van oppakken. Breid deze uit tot steeds wat langer vasthouden. Ga altijd op de grond zitten zodat wanneer je konijn gaat spartelen hij in ieder geval niet ver kan vallen. Konijnen hebben broze botten die snel kunnen breken. Forceer het oppakken nooit. Als je dier in paniek raakt zal het veel stress ervaren. Maak van het optillen iets leuks; beloon je konijn in je armen en achteraf met iets lekkers.

Konijnen zijn prooidieren. Benader ze dus nooit snel, onverwachts, of van bovenaf. Dit lijkt op de aanval van een roofdier en bezorgt hen veel stress!

 

Wat is een goede manier om mijn konijn op te tillen? 

Benader je konijn rustig. Bij het optillen is het belangrijk dat je de voor- én de achterkant van je konijn ondersteunt. Schuif je ene hand langs de voorkant onder de borst van je konijn, met je vingers onder zijn borst en je duim langs zijn zij. Sluit je vingers zachtjes om de voorpootjes heen, houd hierbij een vinger tussen de pootjes. Leg je andere hand onder het achterwerk van je konijn, met je pink net boven de staart. Let op dat je je hand niet onder de achterpoten legt. Mocht je konijn net op dat moment gaan stampen, schopt hij zichzelf uit je handen. Houd je konijn direct na het optillen tegen je lichaam aan. Zo kan hij niet vallen en het geeft hem een stabiel en veilig gevoel.

Langer vasthouden 

Als dit goed gaat kun je zorgen dat het hele lichaam van je konijn op de arm steunt van de hand die onder de borst ligt. Op deze manier is het vasthouden van je konijn minder zwaar. Houd je andere hand bovenop het achterlichaam van je konijn, om te voorkomen dat hij zich met zijn achterpoten afzet en wegspringt. Sommige konijnen voelen zich veiliger als ze zich kunnen verstoppen. Steek dan zijn kopje losjes onder je oksel. 

Wist je dat?

Omdat de ogen van konijnen aan de zijkant van hun kop zitten, zien ze recht vooruit niets. Zet je konijn daarom altijd achterwaarts het hok terug in. Doe je dit vooruit dan kan het dier schrikken en wegspringen.

Niet doen 

Til je konijn nooit aan het nekvel of de oren op. Buiten dat dit pijnlijk is, zijn sommige konijnen ook te zwaar hiervoor en bezorgt het ze verwondingen en extra stress.

Lukt het niet meteen? Probeer veel geduld te hebben. Oefening baart kunst. Kom je er echt niet uit? Vraag dan je dierenarts om hulp. Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.

Zoek je meer informatie over de verzorging van je konijnen, lees dan dit artikel eens.