Vermaak voor je konijnen: hoe voorkom ik verveling?

Konijnen zijn slimme, ondernemende dieren. In de natuur besteden ze veel tijd aan het zoeken van voedsel. Konijnen die als huisdier gehouden worden kunnen zich snel gaan vervelen. Verveling is niet goed voor de gezondheid van konijnen. Ze kunnen overgewicht ontwikkelen, of er depressief of juist agressief van worden. Zorg dus voor een goede mentale gezondheid van je konijnen en regel vermaak voor ze.

Vermaak voor je konijnen: hoe voorkom ik verveling?

Verrijking in het konijnenhok

Met verrijking geef je je konijnen extra afleiding en uitdaging in hun verblijf. Hiervoor is ruimte nodig om goed te kunnen bewegen. Dit betekent dat voor twee konijnen een ruimte nodig is van minimaal 150 x 60 x 60 cm. Liever zelfs nog groter. Dit is nodig om het natuurlijke gedrag te kunnen uitvoeren. Een konijn kan je beter niet alleen huisvesten.

Verrijking bieden in het hok kan op de volgende manieren:

Speelgoed in het hok

Speelgoed mag niet in het konijnenverblijf ontbreken. Leg bijvoorbeeld een tunnel in het hok waar je konijnen doorheen kunnen rennen. Konijnen gaan graag op hun achterpoten staan. Zorg dus voor opstapjes en iets hogere plateau’s waar ze op kunnen springen. Of hang eens een hangmat in de kooi, waar ze lekker in kunnen relaxen. Wil je je konijnen uitdagen meer te bewegen? Kies dan voor speelgoed met geluid erin zoals bijvoorbeeld een bal met een belletje. Speelgoed wat je konijnen stuk mogen scheuren of waar ze aan kunnen knabbelen zorgt ook voor meer activiteit in het hok. Zorg dat je enkel speelgoed koopt wat geschikt is voor konijnen, zodat het spelen veilig gebeurt.

Tip: Wissel de speeltjes regelmatig af, zodat er telkens nieuwe dingen te ontdekken zijn!

 

Voedselverrijking

Een andere manier om je konijnen bezig te houden is om hen moeite te laten doen om voedsel te vinden. Dit noemt men voedselverrijking. Geef bijvoorbeeld een deel van de dagelijkse portie biks in een voerballetje. Wanneer het balletje gerold wordt vallen de brokjes er één voor één uit. Je kan ook brokjes her en der in de kooi verstoppen zodat er een zoekspelletje ontstaat. Of stop wat brokjes in een wc-rolletje wat je aan beide kanten dichtvouwt. Groenvoer kan aan een touwtje opgehangen worden zodat je konijnen moeten gaan staan om erbij te kunnen.

Enkele tips bij voedselverrijking:

  • Begin niet te moeilijk zodat je dieren niet gefrustreerd raken.
  • Sommige konijnen begrijpen niet meteen wat de bedoeling is. Bouw deze manier van voeren dus langzaam uit.
  • Geef geen voedsel wat je ze normaal ook niet geeft.
  • Blijf erbij en wacht tot ze alles hebben gevonden. Zo voorkom je dat je konijnen zich bezeren.
  • Haal de touwtjes en het wc-rolletje na gebruik weer weg. Over het algemeen zullen konijnen dit niet opeten, maar als ze dit wel doen worden ze ziek.
  • Gebruik geen snoepgoed voor konijnen om ze te vermaken. Je dieren krijgen al gauw te veel suikers binnen.

 

Denkspellen voor je konijnen

Denkspellen of intelligentiespellen zijn erg geschikt voor konijnen, aangezien ze onderzoekend en slim zijn. Er zijn vele varianten van denkspellen te vinden. Vaak moet het konijn iets optillen of wegduwen om een beloning te krijgen.

Enkele tips bij het spelen met denkspellen:

  • Vaak zal je konijn even moeten wennen, dus begin niet te moeilijk.
  • Help je konijn in het begin als dat nodig is.
  • Verliest je konijn zijn aandacht? Laat hem dan even uitrusten en push hem niet.
  • Spelletjes kan je het beste ’s morgens vroeg of ’s avonds spelen, dan is je konijn het meest actief.

 

Zelf speelgoed maken

Ben je een beetje creatief? Dan kan je ook zelf speelgoed voor je konijnen maken. Gebruik hiervoor afgeknipte wilgentakken, hooi, een eierdoos of wc-rolletje en een natuurlijke touwsoort zoals hennep of raffia. Laat je fantasie de vrije loop, of zoek naar voorbeelden op internet. Het leuke van zelf maken is dat je zo veel kan afwisselen als je wil.

Spelen met je konijnen

Wanneer je graag extra tijd aan je konijnen besteedt, kan je wat meer ingewikkelde spelletjes met ze doen, zoals clickertraining en agility. Dit vergt een wat langere tijd voordat ze het kunnen, maar als ze het eenmaal begrijpen is het een goede manier om je konijnen bezig te houden. Het versterkt ook nog eens jullie band. En je voorkomt dat je konijnen zich gaan vervelen en dus fysiek en mentaal fit blijven.

Zoek je meer informatie over het vermaken van je konijnen? Veel dierenartsen hebben meer informatie hierover. Vind hier een dierenarts bij jou in de buurt.