Waar houd je je konijn?

Konijnen zijn erg leuke huisdieren. Nederland telt wel 1,2 miljoen tamme konijnen! Deze speelse, beweeglijke dieren kan je zowel binnen als buiten houden. In dit artikel lees je alles over de huisvesting van je konijn.

Konijn huisvesting

Groepsdieren

Konijnen zijn groepsdieren, dat wil zeggen dat je ze als huisdier nooit alleen moet houden. Een konijn wat leeft zonder soortgenoten zal zich erg eenzaam voelen en kan hierdoor depressief worden of nare gewoontes ontwikkelen. Zorg dus voor een hok wat groot genoeg is voor twee konijnen.

Voldoende ruimte

Maar wanneer is de huisvesting van je konijn groot genoeg? Konijnen moeten er samen languit in kunnen liggen en rechtop kunnen staan. Een hok van 150 x 60 x 60 centimeter is dus het minimum. Maar ze zijn ook erg beweeglijk, ze rennen en springen veel. Dit vele bewegen is natuurlijk gedrag voor een konijn en het helpt bij het behouden van een gezond gewicht en sterke botten. Dit gaat natuurlijk niet in een binnenhok. Laat daarom je konijnen regelmatig uit het hok om te kunnen bewegen. Houd ook rekening met het soort konijnen wat je houdt. Dwergkonijnen hebben minder ruimte nodig dan Vlaamse Reuzen.

Huisvesting van je konijn: binnen of buiten?

Binnen

Bij konijnen die binnen gehouden worden is het belangrijk het hok niet bij de verwarming of kachel te zetten. Zorg voor voldoende daglicht (maar geen direct zonlicht). Konijnen hebben dit nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een garage of schuur is dus geen goede plek. Ook met drukke plekken maak je konijnen niet blij. Zet het hok daarom niet in de gang of naast een deur die soms dichtgeslagen wordt. Konijnen die binnen gehouden worden vervelen zich snel. Zorg daarom voor voldoende vermaak in het hok en wissel speelgoed met elkaar af. Laat je konijnen dagelijks de benen strekken, dit is erg belangrijk. Zorg ervoor dat ze dan niet aan snoeren of giftige planten kunnen knagen! Wil je geen uitwerpselen in huis, maak dan je konijnen zindelijk. Het is niet ingewikkeld en het scheelt je een hoop poetswerk. Heb je geen plek om je konijnen voldoende beweging te geven, kan je beter een ander huisdier zoeken.

Waar houd je je konijn

Buiten

Houd je je konijnen buiten, maak dan aan het hok een ren zodat je konijnen naar hartenlust kunnen rondrennen. Zorg dat de ren overdekt is met gaas zodat ze beschermd zijn tegen roofdieren. Vergeet ook de bodem niet; graven is goed voor konijnenpootjes maar voor je het weet graven je konijnen onder het hek van de ren door. Dit kan je voorkomen door het gaas of stenen onder de grond van de ren door te trekken. Het binnenverblijf moet van de grond af staan en vocht- en tochtvrij zijn. Zorg in de winter voor een dikke laag stro. Gezonde konijnen kunnen zichzelf en elkaar prima warm houden, zelfs als het vriest. In de zomer mag het hok niet in de volle zon staan. Eventueel kan een parasol helpen je konijnen koel te houden.

Konijnen zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Verplaats je konijnen dus nooit zomaar van binnen naar buiten of andersom. Hier worden ze ziek van! Is het verplaatsen noodzakelijk? Wacht dan tot de binnen- en buitentemperatuur gelijk is, dus rond de 20 graden.

 

Heb je meer informatie nodig over de huisvesting van je konijn? Raadpleeg dan je dierenarts. Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.