Help! Mijn konijn heeft kleintjes!

Bij konijnen zit een ongeluk vaak écht in een klein hoekje. Stel je voor: het konijn van de buren is ontsnapt, of jouw konijn heeft een onverwacht uitstapje gemaakt. Grote kans dat ze zwanger terugkomt en na een poosje spontaan bevalt van een nest kleintjes.

Een voedster (vrouwtjeskonijn) krijgt namelijk een eisprong zodra ze een rammelaar (mannetjeskonijn) tegenkomt. En dan is het bijna altijd meteen raak. Wat kan je doen als jouw konijn onverwachts is bevallen van een nestje kleintjes?

Konijn kleintjes

Dracht en bevalling

Eerst is het handig als je iets te weten komt over de dracht en de bevalling bij konijnen. Een voedster draagt haar kleintjes ongeveer 28 tot 31 dagen. In de laatste twee weken van de dracht zal ze een nestje gaan bouwen. Het beste is om nu de kooi niet meer te verschonen en ook niet te verplaatsen, want dit veroorzaakt onrust. Als je niet weet dat je konijn drachtig is, kan je hier natuurlijk geen rekening mee houden. Dit nestelen kan verward worden met een schijndracht. Dit is een periode waarin je konijn zich gedraagt alsof ze zwanger is, maar dit niet is. Een konijn wacht vaak met bevallen tot ze alleen is. Wees dus niet verbaasd als er op een ochtend een stel kale konijntjes in het nest liggen!

Verzorging van de jongen

Over het algemeen geldt de regel: laat het nest zo veel mogelijk met rust. Het moeder konijn kan jouw hand als een bedreiging voor haar kleintjes zien en haar kroost daarom willen verplaatsen, of erger, opeten. Wil je toch een controle van het nest doen? Bijvoorbeeld om te kijken of alle konijntjes wel leven? Leid de moeder dan af met iets lekkers en til voorzichtig de bovenkant van het nest af. Raak de jongen bij voorkeur niet aan en als dit niet anders kan, raak ze dan enkel aan met wat hooi ertussen. Een konijnenjong wat naar mensenhanden ruikt kan verstoten worden door de moeder.

Het is normaal dat het moeder konijn slechts twee keer per dag op het nest kleintjes gaat zitten. Ze voedt de jongen alleen met zonsopgang en zonsondergang. Verschoon het hok in de eerste drie weken na de bevalling niet, deze handeling kan onrust veroorzaken bij de moeder. Probeer ook in de omgeving van het konijnenhok de rust te bewaren. Denk hierbij aan slaande deuren en spelende kinderen.

Verzorging van de jongen

Tussen de 7e en 11e dag na de geboorte gaan de oogjes van de kleintjes open en beginnen ze een vacht te krijgen. In week twee gaan ze voorzichtig het nest verlaten en in week drie gaan ze proberen hooi te eten. Vanaf deze week kan je het hok weer gaan verschonen.

Jonge konijnen in nest Jonge konijnen in nest

Jonge konijnen zijn gevoelig voor een coccidiose- en wormbesmetting. Dit zijn darmparasieten die ook verspreid worden door ontlasting. Het is dus aan te raden een ontlastingsonderzoek bij de dierenarts te laten doen tussen de vierde en zesde levensweek van de jongen. In deze weken leren de jongen ook wennen aan mensen en ontdekken ze de omgeving. Vanaf week zes eten de konijntjes vast voedsel mee. Als dit goed gaat kunnen ze vanaf acht tot twaalf weken leeftijd bij de moeder weggehaald worden en zelfstandig gaan leven. Let wel op: vanaf vijf maanden leeftijd zijn de jongen geslachtsrijp. Vóór deze leeftijd moeten de broers en de zussen dus gescheiden worden.

Vanaf een leeftijd van acht weken is het raadzaam alle konijntjes te vaccineren tegen myxomatose, RHD en RHD2, drie zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziektes bij konijnen.

Wil je meer informatie over de dracht en bevalling van een konijn? Of wil je je konijn laten steriliseren of vaccineren? Raadpleeg dan je dierenarts, vind er hier een bij je in de buurt.