Leishmania – een gevaarlijke ziekte voor je hond

In warme gebieden, waaronder Zuid-Europa, komen muggen voor die de parasiet Leishmania bij zich dragen. Nederlandse honden die in dit gebied mee op vakantie zijn, kunnen door deze muggen besmet worden en hierdoor de ernstige ziekte Leishmaniose oplopen. Ook honden die uit deze gebieden geadopteerd zijn lopen een groot risico.

Leishmaniose is een chronische ziekte, wat wil zeggen dat je hond hier niet meer van kan herstellen. Het voorkomen van deze ziekte is dus erg belangrijk!

leishmania hond

Wat is Leishmania?

Leishmania is een bloedparasiet die de ziekte Leishmaniose veroorzaakt. Deze parasiet wordt overgebracht door zandvliegen. Dit zijn kleine, stekende muggen en komen alleen voor in warme landen zoals het zuiden van Europa, rond de Middellandse Zee. De muggen zijn actief van mei tot oktober. De parasiet komt via de steek van een besmette mug in het bloed van de hond terecht en nestelt zich op verschillende plekken in het lichaam. Ook mensen kunnen op deze manier Leishmania oplopen en hier ziek van worden.

Klachten na een besmetting

Sommige honden worden niet ziek, bij anderen treden de verschijnselen enkele maanden tot jaren later op. Het ziektebeeld is erg wisselend en de verschijnselen kunnen ook weer tijdelijk verdwijnen zodat het lijkt alsof de hond geneest. Maar bij een weerstandsvermindering kan de parasiet de kop opsteken en de hond weer zieker worden.

Dit zijn klachten die kunnen optreden:

  • Gewichtsverlies ondanks goede eetlust
  • Haaruitval en korstjes, met name op de kop
  • Rustiger gedrag, stijfheid, kreupelheid
  • Ontstekingen aan de ogen, kop en poten
  • Koorts, braken, diarree
  • Bloedarmoede
  • Bloedneus

 

Er is Leishmania vastgesteld bij mijn hond, wat nu?

De dierenarts kan door middel van verschillende tests een besmetting met Leishmania vaststellen bij je hond. Wanneer de ziekte nog in een vroeg stadium verkeert, is een goede behandeling mogelijk. Je hond zal nooit 100% herstellen, maar kan met medicijnen hoogstwaarschijnlijk nog een lang en gelukkig leven leiden. Wanneer de besmetting al langere tijd aanwezig is en er al schade aan het lichaam is, is herstel maar beperkt mogelijk. In welke mate dit is, verschilt per dier.

Preventie van Leishmania

Omdat Leishmaniose een chronische ziekte is, is het voorkomen van de ziekte erg belangrijk. Bescherm je hond tegen de zandvliegen voordat je naar een risicogebied vertrekt. Dit kan met een tekenband (twee weken voor vertrek) of met pipetten in de nek (twee dagen voor vertrek). Ga je langer dan drie weken op vakantie en heb je de pipetten gebruikt, dan moet je hond op het vakantieadres dus opnieuw behandeld worden. De bescherming tegen zandvliegen is helaas nooit 100% effectief. Het is daarom raadzaam je hond in de ochtend- en avondschemering binnen te houden, wanneer de muggen het meest actief zijn.

Er bestaat een vaccinatie tegen Leishmania. Dit vaccin beïnvloedt het immuunsysteem; de hond kan de infectie nog wel oplopen maar wordt er niet meer zo ziek van.

Dit zijn drie injecties die elk met drie weken tussentijd gegeven moeten worden. Vier weken na de laatste injectie is je hond beschermd. Begin dus minimaal drie maanden voor vertrek met het geven van de eerste vaccinatie. Combineer de vaccinatie altijd met de zandvliegbestrijding om je hond maximaal te beschermen.

Wil je meer informatie over Leishmania? Of wil je weten welke middelen je jouw hond het beste kan geven tegen zandvliegjes? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.