Heeft je hond een wond die niet wil genezen? Heeft hij gevochten, of een verwonding aan zijn kop? Wonden kunnen op allerlei manier ontstaan bij honden.
Zo verwonden honden zich regelmatig aan takken tijdens een wandeling of bij het spelen in het bos. Meestal genezen deze wonden vanzelf of kun je thuis zorg bieden. In sommige gevallen raakt een wond geïnfecteerd en kunnen bacteriën in de bloedsomloop komen en zich door het lichaam verspreiden. Het is daarom raadzaam om bij grotere of aanhoudende wonden contact op te nemen met je dierenarts. In dit artikel vind je informatie over het zelf behandelen van lichte verwondingen en wanneer je contact moet opnemen met je dierenarts.
Acute verwondingen
Meestal is een acute wond direct te zien bij honden. Maar bij dieren met een dikke vacht of lang haar zie je ze misschien niet meteen. En soms merk je de wond pas op als er bloed ligt op de plek waar de hond heeft gelegen.
Let goed op!
Als je hond een diepe wond heeft waarvan de randen open staan kan het zijn dat de wond gehecht moet worden. Neem dan direct contact op met je dierenarts.
Bijtwonden
Als je hond gevochten heeft of gebeten is moet je extra voorzichtig zijn. Een oppervlakkige beet hoeft geen ernstige gevolgen te hebben en kan gewoon thuis worden verzorgd. Als de beet wel door de huid heen is gegaan, kan er sprake zijn van schade aan het onderliggende weefsel. Dit kan leiden tot infectie van de wond. Raadpleeg in dit geval altijd de dierenarts. Is je hond door elkaar geschud tijdens een gevecht? Ga ook dan altijd even langs de dierenarts. Op het eerste oog mankeert je dier misschien niets, maar inwendig kan er wel schade aangericht zijn.
Behandeling wond bij je hond
Als je hond kleine wonden of schrammen heeft kun je deze vaak zelf verzorgen. Zorg ervoor dat de wond helemaal schoon is zodat de kans op ontstekingen en infecties het kleinst is. Om een wond te verzorgen, moet je altijd in huis hebben:
- Keukenzout
- Pleisters en (snel)verband
- Gaas of katoenwatten
- Kompressen
- Elastisch windsel
Wond schoonmaken
Gebruik zoutoplossing om de wond schoon te maken. Zoutoplossing is eenvoudig zelf te maken door in een liter gekookt water negen gram zout op te lossen. De zoutoplossing is te gebruiken als het afgekoeld is (lauw). Het is belangrijk om de wond grondig schoon te spoelen en daarna schoon te deppen met een katoenen gaasje of een wattenschijfje (liever gaas, watten kunnen afgeven) gedrenkt in zoutoplossing. Reinig vuil of opgedroogd bloed uit de vacht met lauw water. Het schoonmaken van de wond gaat het makkelijkst als de vacht op en rondom de wond wordt weggeknipt. Probeer bij het schoonmaken geen gebruik te maken van antiseptica zoals jodium (betadine). Deze doden namelijk niet alleen bacteriële cellen, maar ook de cellen die genezen.
Beschermkraag
Bekijk de wond enkele keren per dag grondig. Op het eerste gezicht ziet de wond er misschien niet slecht uit, maar er kunnen altijd infecties ontstaan. Het is goed om de temperatuur van je hond te controleren na een verwonding. Je hond mag de wond niet likken voordat deze is genezen. Dan kan de wond verergeren of infecteren. Indien nodig, kun je ook nog kiezen om gebruik te maken van een beschermkraag.
Bloedende wonden
Bij bloedende wonden breng je drukverband aan om het bloeden te stelpen en om het gebied rondom de wond te beschermen. Het is belangrijk om je dierenarts te raadplegen als de wond na enkele minuten niet stopt met bloeden. In het geval van acuut letsel, probeer dan eerst het bloed te stelpen door druk op de wond te leggen. Hierna ga je zo snel mogelijk naar een dierenarts. Als de wond zich op de maag of de borst bevindt moet je het dier goed verbinden met katoen of gaas en verband.
Raadpleeg je dierenarts als je hond…
- Een steekwond heeft
- Een gapende wond heeft
- Een wond bij zijn ogen heeft
- Grote of diepe wonden heeft waarbij het onderliggende weefsel beschadigd kan zijn
- Als een wond geïnfecteerd is
- Door elkaar geschud is tijdens een gevecht met een andere hond
Zelfs kleinere wonden moeten mogelijk worden gehecht om ze op de juiste manier te laten genezen, bijvoorbeeld wanneer ze steeds opengaan als de hond in beweging is. Sommige wonden vragen om pijnverlichting en soms verdoving om ze schoon te kunnen maken.
Infectie en beten
Als je hond vermoeid is, koorts heeft of een wond heeft die zwelt of rood wordt (of blijft), kan dit een teken van infectie zijn. Je hond heeft dan mogelijk antibiotica nodig. Dit gebeurt regelmatig bij een beet van een andere hond of kat. Deze beten zien er in het begin niet zo ernstig uit, maar ze bevatten veel bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken. Vaak worden er na de beet plekken onder de huid gevormd door bacteriën. Na een paar dagen wordt een zwelling, abces of kale plek zichtbaar. Deze plekken zijn meestal erg pijnlijk. Neem in dit geval altijd contact op met je dierenarts.
In de kliniek probeert men altijd de wond te dichten, ook al is deze aanvankelijk geïnfecteerd. In sommige gevallen moet een geïnfecteerde wond een paar dagen openblijven voordat de wond gehecht wordt. De dierenarts kan een drain plaatsen (een rubberen slangetje) om de afvoer te vergemakkelijken. Deze drain moet doorgaans drie tot vijf dagen blijven zitten, zodat al het vuil en vocht eruit zijn. Daarna wordt de wond gesloten en kan de hond genezen. Wanneer er een drain aangebracht is en tijdens het genezen heeft je hond meestal een beschermkraag nodig om het likken van de wond te voorkomen.
Heeft je hond een bijt- of steekwond die niet geneest? Of wil je meer weten over wonden en blessures bij honden? Raadpleeg dan je dierenarts of vind hier een bij je in de buurt.