Myiasis of madenziekte bij je konijn

Je konijn is lusteloos en je ziet verschillende groene vliegen of maden bij hem zitten. Het kan zijn dat hij myiasis heeft, ook wel madenziekte. Maden lijken een beetje op kleine wormen.

myiasis bij konijnen

Wees er snel bij

Heb je groene vliegen of maden op je konijn gezien? Bezoek dan onmiddellijk de dierenarts. Dit is een spoedgeval!

 

Myiasis

Als je als eigenaar je konijn te veel voert, kan hij al snel te dik worden. Bij konijnen die te groot zijn om zich volledig te wassen of om de caecotrofen op te eten, kan het zijn dat ze een vies achterste krijgen. Dit veroorzaakt een stinkende geur omdat de huid ontstoken raakt. Ook diarree of een wondje kunnen deze geur veroorzaken. Deze geur is aantrekkelijk voor de blauwgroene vleesvlieg. De vlieg legt zijn eieren het liefst op ontstoken of rottend vlees. Het konijn is daarom een perfecte omgeving. Het kan twee tot vijf dagen duren voor de eieren uitkomen. Als dit eenmaal gebeurt, doen de maden maar een ding: eten. Helaas betekent dit dat ze het konijn langzaam opeten. De eieren zijn met het blote oog niet zichtbaar, dus eigenaren komen er vaak te laat achter.

Je konijn kan zich niet wassen

Wilde konijnen eten gras, planten en ander plantenmateriaal. Dit dieet is hoog in vezels, iets wat belangrijk is voor een konijn. Het dieet van tamme konijnen ziet er vaak anders uit. Brokken, fruit, snoep of knabbelsticks met een hoge hoeveelheid vet, suiker en zout staan op het menu. Ook wordt er komkommer of andere groente met een hoog vochtgehalte gegeven. Dit wisselende menu bevat minder vezels, waardoor je konijn eerder diarree kan krijgen. Daarnaast kan het zijn dat je konijn de caecotrofen niet opeet, de keutels die veel vitaminen bevatten. Mocht je konijn ook te groot zijn om zijn achterste te kunnen wassen, ontstaat al gauw een natte broeiplek die aantrekkelijk is voor vliegen.

Behandeling

Zodra je groene vliegen of maden op je konijn aantreft, moet je onmiddellijk naar de dierenarts. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de maden, het gebied schoonmaken en soms ook de vacht volledig wegscheren. Veel konijnen overleven het echter niet. Konijnen die myiasis wel overleven moeten daarna goed in gaten worden gehouden.

Problemen voorkomen

Net als bij alle ziekten, is voorkomen beter dan genezen. Als je konijn het juiste dieet krijgt en je hem niet te veel voert, is de kans op myiasis klein. Een gezond konijn is goed in staat zichzelf te verzorgen. Heeft je konijn (regelmatig) diarree of een vies achterste, bezoek dan je dierenarts. Wil je meer weten over myiasis of de juiste voeding voor je konijn? Vraag je dierenarts of vind hier een in de buurt.