Myiasis of madenziekte bij je konijn

Je konijn is lusteloos en je ziet verschillende groene vliegen of maden bij hem zitten. Het kan zijn dat hij myiasis heeft, ook wel madenziekte. Maden lijken een beetje op kleine wormen.

myiasis bij konijnen

Handel snel!

Heb je groene vliegen of maden op je konijn gezien? Bezoek dan onmiddellijk de dierenarts. Dit is een spoedgeval!

 

Myiasis

Als een konijn ergens een wondje heeft, of (ongemerkt) last heeft van diarree, kan het dier myiasis oplopen. Een vies achterste of een wondje, hebben een zeer aantrekkelijke geur voor de blauwgroene vleesvlieg. Deze vlieg legt zijn eieren namelijk het liefst op ontstoken of rottend vlees. Het konijn met een wondje of diarree is daarom een perfecte omgeving. Het kan twee tot vijf dagen duren voor de eieren van de vlieg uitkomen. Als dit eenmaal gebeurt, doen de maden maar één ding: vlees eten. Helaas betekent dit dat ze het konijn dus langzaam opeten. Omdat de eieren van de blauwe vlieg niet met het blote oog te zien zijn, komen eigenaren er vaak te laat achter.

Je konijn heeft diarree of een vies achterwerk

Een veel geziene reden voor diarree is wanneer een konijn teveel of verkeerde voeding eet. Wilde konijnen eten gras, planten en ander plantenmateriaal. Dit dieet is hoog in vezels, iets wat belangrijk is voor een konijn. Het dieet van tamme konijnen ziet er vaak anders uit. Brokken, fruit, snoep of knabbelsticks met een hoge hoeveelheid vet, suiker en zout staan op het menu. Ook wordt er komkommer of andere groente met een hoog vochtgehalte gegeven. Dit wisselende menu bevat minder vezels, waardoor je konijn eerder diarree kan krijgen. De slappe keutels blijven aan het achterwerk van het konijn hangen, de zogenaamde ‘plakpoep’. De geur van deze plakpoep trekt blauwe vliegen aan.

Je konijn kan zich niet wassen

Ook is overgewicht bij konijnen een gevaar. Konijnen die te groot zijn om zich volledig te wassen of om de caecotrofen (de nachtkeutels: de keutels die veel vitaminen bevatten) op te eten, kan het zijn dat ze een vies achterste krijgen. Dit veroorzaakt een stinkende geur, omdat de huid ontstoken raakt. En deze geur trekt weer vliegen aan, waaronder de blauwgroene vleesvlieg. Een te dik konijn kan mogelijk zijn achterste niet voldoende wassen, waardoor er al gauw een natte broeiplek ontstaat, die aantrekkelijk is voor vliegen.

Behandeling

Zodra je groene vliegen of maden op je konijn aantreft, moet je onmiddellijk naar de dierenarts. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de maden, het gebied schoonmaken en soms ook de vacht volledig wegscheren. Veel konijnen overleven het echter niet. Konijnen die myiasis wel overleven moeten daarna goed in gaten worden gehouden.

Problemen voorkomen

Net als bij alle ziekten, is voorkomen beter dan genezen. Als jouw konijn het juiste dieet krijgt en je hem niet te veel voert, is de kans op myiasis klein. Een gezond konijn is goed in staat zichzelf te verzorgen. Heeft je konijn (regelmatig) diarree of een vies achterste, bezoek dan altijd je dierenarts. Wil je meer weten over myiasis of de juiste voeding voor je konijn? Vraag je dierenarts of vind hier een in de buurt.