Nierfalen hond

De nieren zijn belangrijke organen, die ervoor zorgen dat afvalstoffen uit het bloed worden gefilterd. Ook zijn de nieren belangrijk voor de vochtbalans en de aanmaak van verschillende hormonen. Wanneer een hond last heeft van nierfalen, betekent dit dat de nieren beschadigd zijn waardoor ze hun functie niet goed meer kunnen uitoefenen. Nierproblemen bij de hond kunnen behandeld worden, mits je ze tijdig ontdekt. In dit artikel vertellen we hoe je nierfalen bij je hond kunt herkennen en welke behandelingen er zijn.

nierfalen hond

Symptomen nierfalen hond

Een hond kan last hebben van acuut nierfalen, waarbij de symptomen plotseling optreden en de hond zeer ziek kunnen maken, of van een chronische nierziekte, wat vaak langer onopgemerkt blijft.

We hebben de algemene kenmerken van nierproblemen bij de hond op een rij gezet:

  • Veel drinken en veel plassen
  • Minder of geen eetlust
  • Misselijkheid, braken
  • Gewichtsverlies
  • Sloom, snel vermoeid
  • Slechte vacht
  • De hond stinkt (uit de bek)
  • Soms een dikke buik en/of een zwelling van de poten (oedeem)

De beste manier om een nierziekte bij je hond te ontdekken, is door regelmatig een controle door de dierenarts uit te laten voeren. Zo kunnen ergere problemen voorkomen worden.

Acuut nierfalen

Wanneer een hond acuut nierfalen heeft dan zal de nierfunctie in korte tijd snel achteruitgaan. De hond voelt zich dan ook erg ziek. Enkele oorzaken voor het ontstaan van acuut nierfalen zijn contact met giftige stoffen, een infectie, uitdroging, een hoge bloeddruk en nierstenen of blaasstenen die de afvoerende urinewegen afsluiten.

Wanneer er tijdig een behandeling gestart wordt, kan acuut nierfalen soms nog volledig genezen. Belangrijk hierbij is dat de oorzaak van nierfalen volledig weggenomen kan worden. In sommige gevallen kan er zelfs tijdelijke dialyse aan de orde komen. Wanneer er te laat ingegrepen wordt, is de nierschade mogelijk te groot en zal de hond overlijden.

Chronisch nierfalen

Wanneer er sprake is van chronische nierziekte dan verslechteren de nieren van de hond geleidelijk. Lange tijd vangen de gezonde delen van de nieren de nierfunctie op, waardoor de kenmerken vaak pas zichtbaar worden als de nieren al voor meer dan 70% onherstelbaar beschadigd zijn. Er is sprake van chronische nierziekte als de problemen minstens drie maanden aanwezig zijn.

Chronisch nierfalen wordt het meest gezien bij honden ouder dan zeven jaar. De oorzaken van chronisch nierfalen lopen uiteen. Er kan sprake zijn van een langdurig ontstekingsproces, of een acuut probleem wat uiteindelijk tot chronische nierproblemen heeft geleid. In zeldzame gevallen speelt een aangeboren afwijking een rol bij het ontstaan van nierproblemen bij de hond.

Stadia

Chronisch nierfalen is te verdelen in vier verschillende stadia, gebaseerd op de ‘International Renal Interest Society’ (IRIS) richtlijnen. In het eerste stadium is er nog niets aan het dier te merken, maar via een echo of urineonderzoek zouden kleine afwijkingen al wel gezien kunnen worden. In het tweede stadium zijn er geen, of enkel milde kenmerken zichtbaar, maar worden de nierwaarden in het bloed al hoger. In het derde stadium zijn de symptomen meestal duidelijk aanwezig. Een hond met nierfalen stadium 4 (het eindstadium) voelt zich over het algemeen zeer ziek.

Door te bepalen in welk stadium de hond zich bevindt, kan de dierenarts beter beslissen welke behandeling er ingezet kan worden. Om het stadium goed te kunnen bepalen moet een hond met nierfalen eerst gestabiliseerd worden.

Diagnose nierfalen

Voor een goede diagnose van nierfalen bij de hond zal de dierenarts altijd eerst een urine- en bloedonderzoek uitvoeren. Ook is het belangrijk om de bloeddruk te meten en om het eiwitgehalte in de urine te bepalen. Daarnaast is er soms aanvullend onderzoek nodig voor het stellen van een goede diagnose, zoals een echografie, onderzoek op infectieziekten of een nierbiopt.

Heb je een senior hond dan raden we de jaarlijkse gezondheidscontrole voor oudere honden aan. Door deze extra controle kunnen ziektes zoals nierfalen tijdig ontdekt en behandeld worden.

Behandeling nierfalen

Wanneer er nierfalen is vastgesteld, is het belangrijk de oorzaak op te sporen en indien mogelijk weg te nemen. Hoewel er bij chronische nierziekte geen volledig herstel meer mogelijk is, zijn er vaak nog verschillende behandelingen mogelijk om het ziekteproces af te remmen. Welke behandeling het beste is, hangt af van de ernst van de nierschade, of er sprake is van acuut nierfalen of chronisch nierfalen en of er bijkomende problemen zijn zoals een verhoogde bloeddruk. Bij acuut nierfalen is meestal opname voor infuus nodig, om de afvoer van afvalstoffen uit het bloed te ondersteunen. Bij chronische nierziekte wordt meestal een speciaal nierdieet voorgeschreven om de nieren zo goed mogelijk te ontzien. Hiermee wordt de levenskwaliteit verhoogd en de levensverwachting verlengd.

Hoe eerder een nierziekte ontdekt wordt, hoe beter deze vaak nog te behandelen is. Met de juiste voeding, medicatie en controles bij de dierenarts, kan een hond met chronisch nierfalen vaak nog een goed leven leiden.

Wanneer inslapen?

Wanneer de nieren te veel beschadigd zijn en de hond zich nog steeds erg ziek voelt ondanks de behandeling, dan is inslapen nog de enige optie. De dierenarts zal dit enkel adviseren wanneer de hond zich in het eindstadium van nierfalen bevindt, wanneer er sprake is van uitzichtloos lijden.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de symptomen van nierfalen bij de hond?

Algemene symptomen van nierfalen bij de hond zijn veel drinken en veel plassen, minder eetlust, misselijkheid, gewichtsverlies, sloomheid, slechte vacht en uit de bek stinken.

Hoelang kan een hond leven met nierfalen?

Als er tijdig een behandeling ingezet kan worden, kunnen honden met nierfalen vaak nog een hele poos een gelukkig leven leiden. Hoe lang dit mogelijk is, hangt af van de ernst van het nierprobleem.

Waarom stinkt een hond met nierfalen?

Doordat de nieren niet voldoende meer werken, blijven er te veel afvalstoffen in het bloed van de hond achter. Deze afvalstoffen komen vervolgens in de uitgeademde lucht terecht. Hierdoor kan het voorkomen dat een hond met nierfalen uit de bek stinkt.

Kan je nierfalen zien in de urine?

Ook al heeft een hond met beginnende nierfalen nog geen uiterlijke klachten, toch kan je vaak al wel aanwijzingen voor nierfalen in de urine zien. Daarom is het raadzaam om bij oudere honden minimaal een keer per jaar de urine te laten controleren door de dierenarts.