Rattengif vergiftiging bij de hond

Ratten- of muizengif ziet eruit als felgekleurde graankorrels of pellets. Onze honden herkennen deze felle kleuren helaas niet, waardoor de korrels nog weleens door de hond worden opgegeten. Hierdoor ontstaat er een rattengif vergiftiging. Hoe ernstig deze is, hangt af van de hoeveelheid die de hond heeft opgegeten.

Rattenvergiftiging bij hond

Ga direct naar een dierenarts als je ontdekt dat je hond rattengif heeft gegeten, want dit is een levensbedreigende situatie!

 

Symptomen van een vergiftiging met rattengif

Het gif werkt stollingsremmend, wat betekent dat een rat of muis na het eten van dit gif snel sterft aan inwendige of uitwendige bloedingen. Echter, wanneer een hond het gif op eet, krijgt hij pas na twee tot vier dagen verschijnselen hiervan. Dit zorgt voor een uiterst gevaarlijke situatie, omdat je niet altijd weet dat je hond het gif heeft gegeten en je de verschijnselen dus misschien niet op tijd herkent.

Na een paar dagen zal de hond bloedingen krijgen, veelal inwendig. De symptomen hiervan hangen af van de plek waar de bloedingen optreden. Bij een bloeding in de blaas zal de hond rode urine plassen en bij een bloeding in het maag- darmkanaal zal de ontlasting rood of zwart zijn. Door de bloedingen wordt de hond bleek en sloom en zal uiteindelijk overlijden aan het bloedverlies.

Behandeling rattengif vergiftiging

Wanneer je je hond het gif ziet eten is snel handelen erg belangrijk! Ga in dit geval direct (binnen een uur) naar de dierenarts zodat deze een braakmiddel kan toedienen. Eventueel wordt de maag van de hond ook gespoeld zodat er geen gif achter blijft. Wanneer je later bent en het gif al in de darmen van de hond zit, dan zal er een middel gegeven worden om de bloedstolling zo snel mogelijk weer te herstellen. Bij veel bloedverlies is ook een bloedtransfusie nodig. Hierna moet de hond nog weken een stollingsmiddel toegediend krijgen in de vorm van tabletten.

Prognose

Of je hond dus herstelt en hoe snel dit gaat, hangt dus af van verschillende factoren. Wanneer je snel bij de dierenarts bent dan is de prognose gunstig. Maar als je hond al vergiftigingsverschijnselen heeft dan is de kans groter dat hij of zij komt te overlijden. Zorg dus dat je hond nooit bij rattengif kan komen!

Heeft je hond rattengif gegeten, of twijfel je hieraan, ga dan altijd naar de dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.