Socialisatie van je pup

Een nieuwe pup in huis brengt veel verandering met zich mee. Maar ook veel gezelligheid! En zodra je kleintje een beetje gewend is thuis begint voor jou het opvoeden. En onderdeel van de opvoeding is de socialisatie van je pup.

Bij pups is er geen tijd te verliezen want in de eerste vier maanden van hun leven verandert er heel veel. Juist in deze periode is het heel belangrijk dat je je pup goed socialiseert. Maar wat houdt dit socialiseren nu precies in?

Pup socialiseren

Wat is socialisatie?

De socialisatie van een pup is het ontwikkelingsproces waarbij hij leert omgaan met alle situaties en de dingen om zich heen. In deze fase staat hij open voor het leren van nieuwe dingen zonder dat hij snel bang wordt. Als eigenaar is het belangrijk dat je deze fase benut om je pup overal mee kennis te laten maken, zodat je nog kan aansturen op gewenst gedrag.

De puppytijd

Om een goed inzicht te krijgen in de verschillende fases die een pup door maakt, hebben we deze op een rij gezet.

 • Neonatale levensfase (0-12 dagen leeftijd)
  In deze fase zijn de pups volledig afhankelijk van de moeder en zullen ze vooral eten en slapen.

  neonatale fase
 • Overgangsfase (13-20 dagen leeftijd)
  De zintuigen van de pups ontwikkelen zich waardoor de wereld een stuk groter wordt voor hen. Ze kunnen ook al een beetje vast voedsel eten in plaats van enkel moedermelk.

  overgangsfase pup
 • Eerste socialisatiefase (3-7 weken leeftijd)
  De naaste omgeving van de pups wordt door hen verkend. Het is van groot belang dat de fokker zorgt dat de pups in deze fase bekend worden met handen, geluiden, verkeer en andere dieren. De moederhond speelt hierbij een grote rol en moet altijd aanwezig zijn bij haar pups. Op deze fase heb je als toekomstig baasje helaas weinig invloed.

  eerste socialisatiefase moederhond met pups
 • Tweede socialisatiefase (8-12/14 weken leeftijd)
  Deze tweede socialisatiefase is minstens zo belangrijk als de eerste voor de pups. In deze fase verhuizen ze naar hun nieuwe huis en hier heb je dus als baasje wél invloed op. Alles waar je pup op latere leeftijd mee in aanraking komt moet in deze tijd op een positieve manier aan bod komen. Afhankelijk van het ras loopt deze fase door tot 12 of 14 weken leeftijd.

  tweede socialisatiefase pup socialiseren auto pup socialiseren konijn pup socialiseren
 • Angstfase (12/14-20 weken leeftijd)
  In deze fase stelt je hondje zich afwachtend af tegenover nieuwe dingen en is eerder ergens bang van. Ga in deze fase wel door met de socialisatie van je pup, maar houd er rekening mee dat je dier sneller angstig wordt. Een pup maakt vaak meerdere angstfasen door in het eerste levensjaar. Ze duren ongeveer 1 à 2 weken per keer.

  pup socialiseren zwijn pup auto
 • Puberteit (5/7 maanden – 10 maanden leeftijd)
  Hier begint de vroege puberteit. Je hondje is erg gevoelig voor prikkels en kan daardoor bijvoorbeeld ineens slecht naar jou luisteren. Het is nu een kwestie van rustig blijven en volhouden.

Straf je hond de gehele puppytijd niet, dit zal alleen voor negatieve ervaringen zorgen en het maakt je hond angstig.

De tweede socialisatiefase

Deze periode is voor jou en je pup een hele belangrijke tijd. Denk goed na over hoe jullie toekomst eruit gaat zien en zorg dus dat hij nu alles hoort en ziet waar je hem later ook mee in aanraking wil laten komen. Denk hierbij aan verkeer, vreemde mensen, kleine kinderen, andere honden en andere dieren. Maar ook (harde) geluiden en voorwerpen zoals een vuilniscontainer die dicht slaat, de kermis, een ritselende zak, de zee en een rit in de auto of trein. Maar ook qua verzorging van je hondje moet je in deze fase beginnen met wennen. Oefen spelenderwijs met het kijken in de bek, in de oren en onder de staart van je pup.

Hoe gaat dit socialiseren in zijn werk?

Het is dus noodzakelijk om in deze levensfase situaties te creëren die belangrijk zijn voor de rest van het leven van je hond. Een pup die nooit verder dan zijn eigen huis en familie is geweest zal later angstig of zelfs agressief kunnen reageren op alles buiten zijn huis. Heel onhandig maar ook stressvol als je hem bijvoorbeeld mee naar de dierenarts wil nemen.

Socialisatie pup: praktisch

Begin de wereld te verkennen met je pup op de arm. Op deze manier kan hij alles zien en horen, zonder te vluchten en zonder negatieve ervaringen op te doen. Wanneer je merkt dat hij nieuwsgierig om zich heen kijkt kan je hem op de grond verder laten ontdekken. Forceer niets tijdens deze kennismakingen, want dan kan dit juist angst oproepen. Laat hem zelf dingen onderzoeken. Gaat het te snel en merk je dat hij overprikkeld raakt? Haal hem uit de situatie en probeer het de volgende dag nog eens. Ga net zo lang door totdat de situatie voor hem normaal is geworden.

Een voorbeeld: je loopt langs een wei paarden en je hondje vindt ze heel interessant, maar toch ook een beetje eng. Ga dan niet direct op de paarden af, maar loop er op afstand nonchalant langs. Leid je pup af met iets lekkers of een speeltje en zorg dat hij niet langer dan een paar seconden naar de paarden kijkt. Op het moment dat hij de paarden als normaal beschouwt (en dus zijn interesse een beetje verliest) dan kan je wat dichterbij langslopen. Trek hier wat tijd voor uit; sommige honden zijn heel snel gewend, bij anderen duurt het een paar keer.

hond socialiseren paard hond socialiseren paard

Let tijdens de hele socialisatie goed op de lichaamstaal van je hondje. Zijn gedrag moet leidend zijn voor het hele proces. Merk je dat hij moe wordt, geef hem dan genoeg rust. Vertel ook je gezinsleden dat hij moet rusten, zodat hij dit ook echt krijgt. Een pup die goed gesocialiseerd is zal in zijn verdere leven hier dagelijks profijt van hebben.

Veel dierenklinieken organiseren puppy-party’s, een leuke manier om je hondje aan de dierenkliniek te laten wennen en voor jou een avond of middag met allerlei informatie over de verzorging en opvoeding van je pup.

Heb je vragen over je pup of het socialiseren? Raadpleeg gerust een dierenarts, je vindt er hier een in de buurt.