Waarom is je konijn schijndrachtig?

Je hebt een voedster (vrouwtjeskonijn) en zij begint plots vreemd gedrag te vertonen. Ze bouwt een nestje in haar hok en verdedigt dit fel en soms zelfs agressief. Het lijkt wel of ze drachtig is, maar je weet dat dit niet kan!

Je konijn kan schijndrachtig zijn. We vertellen je hier wat dit is en waarom konijnen dit kunnen zijn.

konijn schijndrachtig

Kenmerken van schijndracht bij je konijn

Een konijn wat schijndrachtig is, vertoont alle tekenen van een zwangerschap. Ze trekt haren uit, maakt hiervan een nestje en verdedigt vervolgens dit nest. Soms zelfs met agressie naar jou of de andere konijnen toe. Haar melkklieren kunnen opzwellen en er kan zelfs echte melk uit komen. Sommige konijnen verliezen ook hun eetlust. Een schijnzwangerschap is eigenlijk bijna niet van een normale zwangerschap te onderscheiden. Meestal weet je zeker dat je voedster niet echt drachtig is, omdat zij gesteriliseerd is, of omdat er simpelweg geen rammelaar (mannetjeskonijn) in de buurt is geweest. Heb je een rammelaar die nog maar net gecastreerd is? Wees dan alert, want hij kan na de castratie nog vier weken vruchtbaar zijn! Meestal duurt de schijndracht een paar dagen tot twee weken.

Waarom is je konijn schijndrachtig?

Konijnen hebben geen hormonale cyclus zoals veel andere zoogdieren hebben. Ze krijgen pas een eisprong na stimulatie. Dit kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van een (gecastreerde) rammelaar zijn, of omdat het voorjaar is aangebroken. Deze verandering in de hormoonhuishouding zorgt voor het ontstaan van de schijndracht. Wanneer je konijn één keer per jaar schijnzwanger is, geeft dit meestal weinig problemen. Maar als het vaker voorkomt terwijl er geen aanleiding toe is, kan er iets niet in orde zijn met haar baarmoeder of haar eierstokken. Ook kan de schijndracht veel stress veroorzaken bij de voedster zelf of bij haar hokgenoten.

Schijndracht voorkomen

Wanneer je vermoed dat je konijn schijndrachtig is, is dit altijd een reden om contact op te nemen met een dierenarts. De enige manier om de schijndracht te voorkomen is je konijn te laten steriliseren. Is je konijn gesteriliseerd maar wordt ze nog steeds schijndrachtig? Raadpleeg ook dan je dierenarts. Het kan zijn dat er bij de sterilisatie een klein stukje eierstokweefsel is achter gebleven, of dat er een ander probleem meespeelt.

Wil je meer informatie over schijndracht of sterilisatie van je konijn? Neem dan contact op met je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.