Baarmoederkanker bij konijnen

Wanneer je konijn een kwaadaardige baarmoedertumor heeft noemen we dit baarmoederkanker. Het is een serieuze aandoening die regelmatig voor komt bij oudere, niet gesteriliseerde konijnen. Tot 80% van alle niet gesteriliseerde konijnen krijgt baarmoederkanker. Deze ziekte is voor de eigenaar moeilijk te ontdekken. Als je konijn verschijnselen krijgt is de het vaak al te laat. Je kan voorkomen dat je konijn dit krijgt door haar jong te laten steriliseren.

Baarmoederkanker konijn

Hoe ontstaat baarmoederkanker?

Er wordt wel eens gedacht dat de kans op baarmoederkanker samenhangt met het wel of niet krijgen van een nestje jongen. Dit is niet het geval. De leeftijd is wel een bepalende factor. Bij konijnen jonger dan twee jaar komt geen baarmoederkanker voor, bij konijnen ouder dan vier jaar krijgt uiteindelijk 50% tot 80% het. Hoe dit komt is nog niet helemaal bekend.

Mogelijk heeft het te maken met de verandering van de hormoonhuishouding en het baarmoederslijmvlies, naarmate de voedster ouder wordt. Hoewel een tumor in de baarmoeder meestal langzaam groeit, breidt deze zich wel redelijk snel uit in de baarmoederwand en diens directe omgeving. Pas na één tot twee jaar zaait de tumor zich uit naar andere plaatsen in het lichaam zoals longen en lever.

Symptomen van een baarmoedertumor

Konijnen zijn dieren die het niet graag laten zien dat ze zich niet lekker voelen. Hierdoor blijft een baarmoedertumor vaak lang ongemerkt. Een afwijkende baarmoeder kan wel opgemerkt worden tijdens een lichamelijk onderzoek door de dierenarts, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole bij de vaccinatie. Wanneer de eerste zichtbare klachten optreden is de ziekte vaak al ver gevorderd.

Dit zijn mogelijke symptomen van baarmoederkanker:

  • Bloederige uitvloeiing, soms ook bij de urine
  • Vermageren
  • Bolle, pijnlijke buik
  • Door buikpijn geen eetlust
  • Depressief, stil in een hoekje zitten
  • Benauwdheid

Een baarmoedertumor blijft vaak lang ongemerkt, waardoor deze zich kan uitzaaien. Laat je konijn regelmatig door de dierenarts onderzoeken zodat een afwijkende baarmoeder tijdig opgemerkt wordt. Sterilisatie voorkomt de vorming van baarmoederkanker.

Diagnose

Wanneer de dierenarts een afwijkende baarmoeder voelt, of problemen met de baarmoeder vermoedt, zal er verder onderzoek gedaan moeten worden om tot een diagnose te komen. Verder onderzoek kan bestaan uit het maken van een echo of röntgenfoto. Indien er een tumor in de baarmoeder gevonden wordt zal er gecontroleerd worden of er uitzaaiingen zijn. Is dit niet het geval, kan met een sterilisatie de tumor verwijderd worden. Hiervoor moet het konijn wel in een goede conditie zijn. Wanneer zij te ziek is, is deze operatie erg riskant. Zijn er wel uitzaaiingen dan is een behandeling niet meer mogelijk en zal ze overlijden. De dierenarts zal na de diagnose altijd overleggen met de eigenaar wat de prognose is en wat de mogelijkheden zijn.

Baarmoederkanker voorkomen

Al vanaf zes maanden leeftijd kan een voedster gesteriliseerd worden. Doe je dit vóór de leeftijd van twee jaar, wordt het risico op baarmoederkanker weggenomen. Andere voordelen van sterilisatie zijn dat het dier geen baarmoederontsteking, cystes en melkkliertumoren (borstkanker) meer kan ontwikkelen. Ook kan een gesteriliseerd konijn makkelijker bij een maatje gehouden worden. Lees hier alles over het steriliseren van je konijn.

Zoek je meer informatie over baarmoederkanker, of wil je je konijn laten steriliseren? Zoek hier een dierenarts bij je in de buurt.