Je konijn laten steriliseren

‘Mijn voedster is gezond en leeft met een andere voedster, waarom zou ik haar laten steriliseren?’ Een logische vraag die je jezelf stelt wanneer je nadenkt over sterilisatie van je konijn. Vrijwel alle voedsters krijgen op latere leeftijd serieuze problemen met de baarmoeder. Een goede reden om je konijn toch te laten steriliseren.

Sterilisatie op jonge leeftijd voorkomt twee gevaarlijke aandoeningen bij je vrouwtjeskonijn: baarmoederontsteking en baarmoederkanker. Lees in dit artikel hoe dat komt en hoe een sterilisatie in zijn werk gaat. 

Sterilisatie konijn

Waarom je konijn laten steriliseren? 

De belangrijkste reden om je voedster te laten steriliseren is om problemen met de baarmoeder te voorkomen. Onder invloed van hormonen kunnen tumoren en ontstekingen in de baarmoeder ontstaan. Dit komt door het actieve baarmoederslijmvlies wat steeds verandert onder invloed van hormonen. Ook de leeftijd van het dier speelt hierbij mee. Wanneer je je konijn laat steriliseren zodra ze vruchtbaar is, voorkom je deze levensbedreigende aandoeningen. Een voedster is vanaf ongeveer zes maanden leeftijd vruchtbaar. 

Ook territoriaal en agressief gedrag kan door een sterilisatie verminderd worden. Je zou denken dat enkel de rammelaars dit gedrag vertonen, maar niets is minder waar! Twee voedsters kunnen elkaar behoorlijk verwonden. Ook sproeien ze urine om het territorium af te bakenen, zoals rammen doen. Na sterilisatie is dit gedrag beduidend minder. 

Natuurlijk is het voorkomen van een nestje jongen ook een goede reden voor sterilisatie. Dit is alleen aan de orde wanneer je voedster bij een niet gecastreerde ram leeft, of wanneer ze wel eens los in de tuin loopt.

Wist je dat…?

Sterilisatie van je voedster voorkomt niet alleen een nestje jongen. Het voorkomt ook levensbedreigende aandoeningen op latere leeftijd zoals baarmoeder ontsteking en baarmoederkanker.

De operatie 

Je konijn kan gesteriliseerd worden vanaf ongeveer vijf maanden leeftijd. Leeft ze bij een rammelaar, haal ze dan tijdelijk uit elkaar tot een van hen gecastreerd is. Zorg dat ze in deze periode elkaar steeds nog wel kunnen zien en ruiken, zodat ze zo min mogelijk van elkaar vervreemden. 

Je konijn verblijft de dag van sterilisatie in de dierenkliniek. Konijnen mogen niet nuchter zijn zoals een hond of een kat, maar moeten juist blijven eten. Na een gezondheidscontrole door de dierenarts zal ze onder algehele narcose gebracht worden. Een sterilisatie is een buikoperatie waarbij de baarmoeder en de eierstokken verwijderd worden. Wanneer je konijn weer wakker is en kan eten, mag ze met pijnstilling naar huis.

Verzorging na de operatie 

Veel konijnen voelen zich de dag na de operatie alweer goed fit. Toch moet je er rekening mee houden dat je konijn ruim een week extra verzorging nodig heeft.

Eten
Het is belangrijk dat je konijn dezelfde dag nog zelfstandig gaat eten. Weigert ze haar eten, voer haar dan met een spuitje wat vloeibare voeding van de dierenarts. Het spijsverteringsstelsel van konijnen mag niet stil komen te liggen. Wanneer dit wel gebeurt is dit een levensbedreigende situatie. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenkliniek.

Het hok
Je konijn kan zichzelf na een narcose nog niet goed warm houden. Zorg dat ze een warme plek heeft in een hok in huis. Houd de bodem goed schoon en zorg voor fris hooi en schoon water. Leeft je konijn buiten? Steriliseer haar dan liever niet in de winter. De verplaatsing van buiten naar binnen is een te groot verschil in temperatuur. Hier kan een konijn niet tegen.

Samenhouden
Wanneer je voedster volledig is hersteld van de sterilisatie kan ze weer langzaam aan haar maatje gaan wennen. Konijnen die tijdelijk afgezonderd van elkaar hebben geleefd kunnen wat vervreemd van elkaar geraakt zijn. Stel ze voorzichtig weer aan elkaar voor. Lees hier hoe je twee konijnen aan elkaar koppelt.

Wil je een afspraak maken voor de sterilisatie van je konijn? Of heb je liever nog meer informatie? Raadpleeg dan je dierenarts. Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.