Berenklauw – een gevaarlijke plant voor je hond

Je hond heeft ineens rode vlekken en bulten op zijn neus! Dit is natuurlijk enorm schrikken, maar wat heeft deze plekken veroorzaakt? Misschien is je hond in aanraking gekomen met berenklauw. 

Berenklauw - Dier en Zorg Gids

Wat is berenklauw? 

Berenklauw is een veelvoorkomende plant in Nederland. Er zijn meerdere soorten te onderscheiden. In Nederland zien we met name de drie soorten: Gewone berenklauw, Reuzenberenklauw en Sosnowsky’s berenklauw. De laatste twee soorten zijn uitheems, wat wil zeggen dat ze nog niet lang in Nederland voorkomen. De plant groeit langs dijken, wegen, in graslanden en op ruig of verwaarloosd terrein. De plant heeft een dikke, behaarde steel met grote bladeren en kleine, witte bloemen. 

Gewone berenklauw 

Deze variant kan ongeveer 90 tot 150 cm groot worden. De bladeren zijn handvormig. Het is de minst gevaarlijke soort berenklauw. 

Reuzenberenklauw en Sosnowsky’s berenklauw 

Deze soorten zijn gevaarlijk voor mens en dier. Beide soorten lijken op de Gewone berenklauw, maar zijn een stuk groter. De Reuzenberenklauw kan tot vier meter hoog groeien, de Sosnowsky drie tot vier meter hoog. Buiten het verschil in grootte lijken deze soorten berenklauw enorm op elkaar. De bladeren hebben een gezaagde bladrand. Beide soorten zijn van de Gewone berenklauw te onderscheiden door grootte van de plantde rode vlekken op de steel en de vorm van de bladeren.

HeracleumSphondylium2 Atlas roslin pl Barszcz Sosnowskiego 7859 7128

Links de Gewone berenklauw, rechts de Reuzenberenklauw met rode vlekken op de steel 

Symptomen

Bij aanraking met berenklauw ontstaat er binnen 24 uur een ernstige ontsteking van de huid, meestal op de neusrug van je hond. Dit komt doordat hij bij het snuffelen in aanraking is gekomen met de plant. We zien de volgende verschijnselen:

  • Zwelling 
  • Rode tot roze vlekken 
  • Bulten 
  • (Brand)blaren 
  • In ernstige gevallen wonden of beschadigde huid

De hond heeft meestal geen jeuk. 

Diagnose

Mocht je de bovenstaande symptomen bij je hond zien, ga dan direct naar de dierenarts. De symptomen kunnen veel lijken op een overgevoeligheidsreactie voor een insectenbeet. De dierenarts kan meestal wel de diagnose vaststellen of het gaat om aanraking met berenklauw. 

Behandeling 

De behandeling van aanraking met berenklauw bestaat uit goede huidverzorging. Denk hierbij aan brandwondenzalf, pijnstilling en ontstekingsremmers. De wond geneest altijd, al kan er een litteken overblijven. Na 14 dagen is de wond voor een groot deel genezen. Hou je hond in de tussentijd uit de zon. De huid is extra gevoelig voor zonlicht en UV-straling. 

Als je hond in aanraking is gekomen met berenklauw maar nog geen wonden heeft ontwikkeld, was hem dan direct grondig met water en hondenshampoo. Vermijd direct zonlicht, aangezien zijn huid nu gevoelig is voor de UV-straling. 

Voorkomen

Je kunt aanraking met berenklauw voorkomen door je hond niet in graslanden of bermen met berenklauw te laten snuffelen. De plant is de laatste jaren steeds meer in Nederland te vinden. Zie je de plant staan, meld dit dan bij de gemeente. Zij zullen de plant verwijderen.  

Wil je meer weten? 

Wil je meer weten over berenklauw? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.