Een insectenbeet bij je hond of kat

Sommige honden en katten vangen graag insecten. Je ziet deze dieren in het voorjaar vrolijk happend achter een vlieg of vlinder aan rennen. Maar je hond of kat ziet het verschil niet tussen een onschuldig insect of stekende wesp.
Ze kunnen daardoor een insectensteek oplopen. Wist je dat een beet of steek van een insect erg gevaarlijk kan zijn voor je hond of kat? Lees hier wat je kan doen als het jouw dier overkomt.

insectenbeet bij hond en kat

Vermoed je dat je huisdier is gestoken door een insect en daar (te) heftig op reageert? Bezoek dan onmiddellijk een van onze dierenartsen! Deze situatie kan levensbedreigend zijn.

 

Je hond of kat wordt gestoken, wat nu?

Wanneer je hond of kat gestoken wordt door een wesp, bij of hommel, dan doet dit pijn. Op de gestoken plek kan de huid rood en gezwollen raken. Deze verschijnselen trekken vanzelf weer weg. Sommige insecten, zoals een bij of een hommel, laten soms na het steken de angel achter in de huid van je dier. Als je deze angel ziet zitten haal hem er dan met een pincet uit. Desinfecteer de plek hierna met een ontsmettingsmiddel. Tegen de pijn en zwelling kan je de plek eventueel koel houden. Ook kan je de plek insmeren met een zalf die verzacht en herstelt. Let erop dat de zalf veilig is voor je huisdier of dat je dier de zalf niet per ongeluk oplikt.

Wanneer ga je naar de dierenarts?

Wanneer de zwelling niet afneemt is het goed een dierenarts te raadplegen. Is je dier gestoken rond de bek, neus, keel of ogen, raadpleeg dan altijd direct een dierenarts. Er kan een verdikking ontstaan waardoor je dier ademhalingsproblemen kan krijgen. En net zoals bij mensen kan je hond of kat allergisch zijn voor een insectenbeet. Deze allergische reactie kan levensbedreigend zijn! Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met een van onze dierenartsen. De dierenarts kan je dier een injectie geven met een allergie-remmend middel.

Symptomen allergische reactie

Deze symptomen zien we bij een allergische reactie na een insectenbeet bij je hond of kat:

  • Heftige zwelling op de gestoken plek
  • Sloomheid, suffig reageren
  • Zwalkend lopen
  • Epileptische aanval

Deze situatie is levensbedreigend. Vermoed je dat je huisdier een allergische reactie heeft? Zorg dan dat je zo snel mogelijk de dierenarts bezoekt! Vind hier een van onze dierenartsen bij jou in de buurt.