Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest)

Snuffelen is een van de favoriete bezigheden van je hond. De neus is een belangrijk zintuig en speelt een grote rol in het begroeten van andere honden. Zo’n begroeting kan onschuldig zijn, maar ziekteverwekkers liggen altijd op de loer.

besmettelijke hondenhoest kennelhoest

De ziekteverwekkers kunnen bijvoorbeeld besmettelijke hondenhoest, ook bekend onder de naam kennelhoest, veroorzaken. We leggen je uit wat het precies is, hoe je hond het op kan lopen, wat de symptomen zijn en hoe je je hond ertegen beschermt.

Wat is besmettelijke hondenhoest?

Besmettelijke hondenhoest is een verzamelnaam voor een ontsteking van (een deel van) de luchtwegen en wordt onder andere veroorzaakt door virussen en/of bacteriën. Vroeger heette deze ziekte ‘kennelhoest’. Het is te vergelijken met griep of verkoudheid bij mensen. Net zoals griep kan hondenhoest vrij onschuldig verlopen, maar de infectie kan ook ziekteverschijnselen veroorzaken. Bij jonge, oude of verzwakte dieren kan het soms zelfs tot sterfte leiden.

Zie of hoor je je hond regelmatig hoesten? Bezoek dan je dierenarts!

 

Hoe raakt je hond besmet met hondenhoest?

Honden kunnen besmettelijke hondenhoest oplopen als zij in aanraking komen met veel andere soortgenoten, zoals in een pension of asiel. Maar ook tijdens puppycursus, hondenclubs of bij uitlaatservices en dus zeker ook buiten de kennel kan deze ziekte opgelopen worden. Besmetting loopt vaak via direct neuscontact met een andere hond, of doordat er druppels speeksel uitgehoest worden die een andere hond vervolgens opsnuffelt.

 

Symptomen van besmettelijke hondenhoest

De besmetting van hondenhoest treedt op via kleine druppeltjes vanuit de luchtwegen of via direct contact met een besmet dier. Symptomen van besmettelijke hondenhoest zijn pas na vijf tot tien dagen na besmetting zichtbaar. De infectie leidt meestal tot acuut hoesten, zowel droog als met slijm. Deze hoest wordt verergerd door inspanning, opwinding of druk op de hals of luchtpijp. Sommige honden hebben alleen een paar dagen last van hoesten, maar besmettelijke hondenhoest kan ook leiden tot kokhalzen, een loopneus, minder eetlust en koorts. Dit kan soms 10 tot 20 dagen aanhouden. Ernstige infecties bij jonge en oude dieren of dieren met een zwakkere gezondheid kunnen leiden tot een longontsteking of verergering van de bestaande problemen. Als je dus niet op tijd ingrijpt, kan besmettelijke hondenhoest bij deze groep dieren tot grote problemen leiden!

Je hond enten

Laat je hond jaarlijks tegen besmettelijke hondenhoest vaccineren om er zeker van te zijn dat hij voldoende beschermd is.

 

Behandeling

De dierenarts kan meestal op basis van de symptomen van je hond tot de diagnose komen. Het kan zijn dat aanvullend onderzoek nodig is. Afhankelijk van de ernst van de kwaal kan de dierenarts kiezen voor een behandeling met hoestsiroop voor dieren, maar het kan ook zijn dat je hond ontstekingsremmers of een kuur antibiotica krijgt. Je kunt je hond dan thuis verzorgen. Bij een ernstige infectie kan de dierenarts ervoor kiezen de hond op te nemen voor intensieve verzorging.

Besmettelijke hondenhoest voorkomen

Om besmettelijke hondenhoest grotendeels te voorkomen is het verstandig om je hond jaarlijks te laten enten. Je dierenarts kan hier meer informatie over bieden. Vind er een bij je in de buurt.