Inentingen hond

Het is belangrijk je hond regelmatig te laten vaccineren, zodat je dier beschermd is tegen gevaarlijke infectieziekten. Dit is bij zowel pups als volwassen honden nodig. Pasgeboren pups bouwen een natuurlijke bescherming tegen ziekten op door het drinken van moedermelk. Na verloop van tijd verdwijnen deze afweerstoffen echter uit het lichaam waardoor de bescherming afneemt. Door middel van een vaccinatie kan je de hoeveelheid afweerstoffen weer op een beschermend niveau krijgen.

Inentingen hond
Er bestaan verschillende inentingen voor de hond. Ze werken allemaal tegen een andere ziekte en voorkomen dat je hond ernstig ziek wordt.

Waarom is een inenting belangrijk voor een hond?

Net zoals bij mensen loopt een hond in het dagelijkse leven een risico op infecties. Tegen veel gevaarlijke ziekten kan je hond gevaccineerd worden, waardoor hij er weerstand tegen opbouwt en er dus niet ziek van wordt. Deze opgebouwde weerstand loopt na een poosje langzaam weer af, waardoor de inenting bij je hond herhaald moet worden. Dit heet een booster. Wanneer deze herhaling precies nodig is, verschilt per vaccin.

Met een vaccinatie bescherm je niet alleen je hond. Ook verklein je de gezondheidsrisico’s voor andere honden en mensen. Zo zijn de ziekte van Weil en hondsdolheid bijvoorbeeld overdraagbaar op mensen.

Wanneer moet je je hond inenten?

Er zijn verschillende situaties mogelijk wanneer je je hond moet laten inenten:

  • Een puppy dient een reeks vaccinaties te krijgen wanneer de bescherming via de moedermelk afloopt.
  • Een volwassen hond moet drie tot negen maanden na de laatste puppy vaccinatie jaarlijks beschermd worden tegen gevaarlijke ziektes. Overleg met je dierenarts welke vaccinaties jouw hond nodig heeft.
  • Voor een oude hond is het inenten extra belangrijk, omdat zijn weerstand lager is, waardoor ziektes sneller toe kunnen slaan.
  • Gaat je hond in een pension, naar de hondenschool of mee naar het buitenland dan zijn extra (verplichte) vaccinaties nodig zoals tegen besmettelijke hondenhoest en hondsdolheid.

Door je hond te laten inenten verklein je de kans op gevaarlijke ziektes enorm.

Welke inentingen moet een hond krijgen?

Tegen de volgende ziekteverwekkers moet je hond gevaccineerd worden:

Optioneel:

  • Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest of infectieuze tracheabronchitis) – wanneer je hond in pension gaat, naar de hondenschool gaat of veel op drukbezochte plekken komt.
  • Hondsdolheid (rabiës) – wanneer je hond mee naar het buitenland gaat.

Vraag je dierenarts welke inentingen je hond moet krijgen en op welke leeftijd, zodat je een goede bescherming opbouwt.

Inenting tegen rabiës hond

Alle honden vanaf twaalf weken oud, die mee naar het buitenland gaan, moeten verplicht tegen hondsdolheid gevaccineerd worden. Je hond moet minimaal drie weken voor vertrek naar het buitenland gevaccineerd zijn. Voor sommige landen is dit nog eerder. De rabiës inenting voor de hond mag vanaf een leeftijd van twaalf weken gegeven worden en is één tot drie jaar geldig, afhankelijk van het land van bestemming en het gebruikte vaccin.

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus dat verspreid wordt door een krab, beet of lik van een besmet dier. Zowel honden als mensen hebben een grote kans om te overlijden aan hondsdolheid.

Lees hier meer feiten over rabiës

Inenting tegen kennelhoest

Besmettelijke hondenhoest, of kennelhoest, is een ziekte die voorkomt op plekken waar veel honden samenkomen. Bijvoorbeeld op een hondenspeelplaats of in een pension of kennel. Een inenting tegen kennelhoest voorkomt dat je hond erg ziek wordt. Deze vaccinatie wordt gegeven door middel van een druppel in de neus en is verplicht wanneer je hond in het pension verblijft. Ook voor veel hondenscholen is deze vaccinatie verplicht. Er bestaat ook een inenting via injectie. Deze wordt echter minder gebruikt omdat de neusdruppel diervriendelijker is. Bovendien werkt de neusdruppel vaccinatie sneller (na 3 dagen) dan de inenting via een injectie (na 2 weken).

Inenting tegen hepatitis

Hepatitis, ook leverontsteking of HCC genoemd, is een virusziekte die door veelvuldig vaccineren bijna niet meer voorkomt in Nederland. Een pup dient op negen weken, twaalf weken en een jaar leeftijd een inenting tegen hepatitis te krijgen. Om een goede bescherming te behouden moet de vaccinatie zes tot twaalf maanden na de laatste puppy vaccinatie herhaald worden en daarna elke drie jaar.

Deze besmettelijke ziekte kan acuut of chronisch optreden en wordt voornamelijk overgebracht via de urine van besmette honden. Honden met hepatitis kunnen ernstig ziek worden, waarbij de lever blijvend kan beschadigen. Dieren met de acute vorm kunnen zelfs sterven zonder voorafgaande symptomen.

Inenting tegen hondenziekte

De eerste vaccinatie voor een puppy is de inenting tegen hondenziekte. Deze vindt meestal plaats op de leeftijd van zes weken, wanneer de pup nog in het nest bij de fokker verblijft. Wanneer de pup drie maanden oud is, dient de vaccinatie herhaald te worden. Als de vaccinatie zes tot twaalf maanden na de laatste puppy vaccinatie herhaald wordt, is de enting voortaan nog maar eens in de drie jaar nodig.

Hondenziekte wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus. Dit virus kan je hond ernstig ziek maken en leidt vooral bij jonge honden vaak tot sterfte. Door veelvuldig vaccineren komt hondenziekte niet vaak meer voor in Nederland.

Inenting ziekte van Weil

De ziekte van Weil is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Honden kunnen deze oplopen na zwemmen in, of drinken van besmet water, of via direct contact met een besmet dier. De ziekte komt regelmatig voor in Nederland en kan overgedragen worden van hond op mens. Een inenting tegen de ziekte van Weil beschermt je hond tegen vier soorten Leptospira-bacteriën. De vaccinatie moet voor een optimale bescherming jaarlijks herhaald worden. Niet-gevaccineerde honden overlijden meestal aan Leptospirose.

Inenting parvo bij de hond

Een inenting tegen parvo is voor je hond zeer belangrijk. Het parvovirus wordt regelmatig gezien bij pups en bij honden die uit het buitenland geïmporteerd worden en niet, of niet voldoende gevaccineerd zijn. De aandoening is erg besmettelijk. Vaak verloopt het virus dodelijk. Vooral oudere honden, zwakke honden en pups worden ernstig ziek van parvo. De belangrijkste symptomen van parvo zijn (bloederige) diarree, sloomheid, braken, koorts, uitdroging en shock.

Een pup moet op jonge leeftijd drie vaccinaties tegen parvo krijgen: op zes, negen en twaalf weken leeftijd. Hierna moet het vaccin op zes tot twaalf maanden leeftijd herhaald worden en daarna elke drie jaar.

Inenting tegen herpesvirose

Het herpesvirus is voor volwassen honden in principe ongevaarlijk. Voor pups is dit anders. Zij worden meestal een week na de geboorte ziek en overlijden binnen enkele dagen. Er bestaat geen vaccin dat puppy’s beschermt tegen het virus. Wel kan je, wanneer je van plan bent te gaan fokken met je honden, de moederhond een vaccinatie tegen herpesvirose laten geven. Dit vaccin moet dan tien dagen na de dekking toegediend worden en één tot twee weken voor de bevalling herhaald worden. De pups krijgen de antistoffen dan binnen via de eerste moedermelk.

Schema voor inentingen bij de hond

Het schema voor inentingen bij je pup en volwassen hond ziet er als volgt uit: 

6 weken 9 weken 12-13 weken 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar
Ziekte van parvo

X

X X X    

X

Hondenziekte

X

  X X    

X

Ziekte van Weil

 

X X X X X

X

Hepatitis

 

  X X    

X

Rabiës

 

  X     X

 

Besmettelijke hondenhoest

 

X   X X X

X

Het is raadzaam je hond te laten vaccineren tegen de ziekte van parvo, hondenziekte, ziekte van Weil en hepatitis volgens dit schema. Rabiës en besmettelijke hondenhoest zijn optioneel.

Let op: is je hondje te vroeg uit het nest gehaald? Of weet je niet of de moederhond volledig gevaccineerd is? Mogelijk moet je puppy al ruim vóór de eerste verjaardag een boostervaccinatie krijgen. Overleg altijd met je dierenarts wanneer deze situatie zich voordoet.

Wat kunnen de bijwerkingen van een inenting bij de hond zijn?

Een inenting geeft zelden bijwerkingen bij de hond. Er is echter altijd een hele kleine kans dat je hond toch ziek wordt na de inenting. De meest voorkomende reactie op een vaccinatie is een pijnlijk bultje op de plek waar de prik is gegeven. Een enkele keer kan de hond wat lusteloos zijn na de inenting, of last hebben van diarree. In zeer zeldzame gevallen treedt er een allergische reactie op. Vertoont je dier klachten na de vaccinatie, neem dan contact op met je dierenarts.

Moet je een oude hond nog inenten?

Veel mensen denken dat je een oude hond beter niet meer kunt inenten. Dit is echter niet zo. Oudere honden lopen juist een groter risico om besmettelijke ziekten op te lopen, omdat het immuunsysteem slechter werkt. Vergeet je oudere hond dus zeker niet te vaccineren. Vaccineer altijd “op maat”, dus niet vaker dan nodig is. Zo belast je het immuunsysteem niet onnodig.

Voorkom onnodig inenten met een titerbepaling

Voor hondenziekte, parvo en hepatitis is het mogelijk een titerbepaling bij je hond uit te laten voeren bij de dierenarts. Dit is een bloedonderzoek om de antistoffen in het bloed van je hond te meten. Dit noemen we ook wel “titeren”. Zo weet je of je hond toe is aan de vaccinatie of dat het nog een jaar kan wachten. Op deze manier worden er geen onnodige vaccins bij je dier toegediend.

Tegen de ziekte van Weil bestaat geen titerbepaling. Tegen deze ziekte moet je hond dus sowieso jaarlijks gevaccineerd worden.

Wat zijn de kosten van inenten?

De kosten van een inenting voor je hond bestaan uit de kosten voor de vaccinatie(s) en een algeheel lichamelijk onderzoek. Dit onderzoek is nodig om te bepalen of de hond gezond is zodat het vaccin toegediend kan worden. De prijs van de inenting is afhankelijk van welk vaccin je dier nodig heeft. Vraag je dierenarts om een berekening van de totale kosten.

Veelgestelde vragen over het inenten van honden

Welke inentingen voor een hond zijn verplicht?

In Nederland is het niet verplicht je hond te laten inenten. Het wordt wel ten zeerste aangeraden zodat je hond gezond blijft. Wanneer je hond in pension gaat is een vaccinatie tegen parvo, hondenziekte, hepatitis en besmettelijke hondenhoest wel verplicht. Gaat je dier mee naar het buitenland dan is een enting tegen hondsdolheid verplicht.

Wat als je je hond niet laat vaccineren?

Een niet gevaccineerde hond kan gemakkelijk besmet worden met virussen en bacteriën en zo een gevaarlijke ziekte oplopen. Wanneer je je hond wel vaccineert is dit risico nagenoeg weg.

Wat is een grote cocktail inenting bij honden?

De grote cocktail is een benaming voor enkele vaccinaties die samen gegeven worden. De grote cocktail bestaat uit hondenziekte, parvo, hepatitis en de ziekte van Weil. De eerste drie vaccins werken na de basisvaccinaties rond één jarige leeftijd drie jaar. De vaccinatie tegen de ziekte van Weil werkt slechts een jaar.

Hoe snel werkt een inenting bij honden?

De inenting werkt enkele dagen tot een week na toedienen volledig. Heb je een puppy die net gevaccineerd is, wees dan voorzichtig met het bezoeken van drukke uitlaatveldjes. Pas wanneer alle vaccinaties gegeven zijn, rond dertien weken leeftijd, is een pup goed beschermd.